OPINIONS

Την υστεροφημία την ξεχάσατε;

Την υστεροφημία την ξεχάσατε;
Βρύζας Αγγελίδης INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το… γκρεμοτσάκισμα του ΠΑΟΚ, τον βασικό υπαίτιο Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τους Αναστασιάδη και Βρύζα που ξεχνούν την ιστορία τους στο ποδόσφαιρο.

Το πιο σύντομο ανέκδοτο της σεζόν ήταν η ατάκα του Αναστασιάδη την περασμένη Κυριακή,μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ότι σταμάτησε ο κατήφορος του ΠΑΟΚ. Μία εβδομάδα μετά, στο Περιστέρι, αποδείχθηκε πόσο πολύ είχε προσπαθήσει ο τεχνικός του «Δικεφάλου» να ωραιοποιήσει την ανυπαρξία που είδε ολόκληρη η Ελλάδα στο υποτιθέμενο ντέρμπι κορυφής, στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τον πιο υγιεινό περίπατο εδώ και πολλά χρόνια στην παραδοσιακά πιο αφιλόξενη έδρα για εκείνους.

Τέτοιο ξεγύμνωμα που υφίσταται ο ΠΑΟΚ το τελευταίο δίμηνο δεν έχει προηγούμενο και είναι πραγματικά για… βιβλίο ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κατάσταση ο Σαββίδης, η διοίκηση με τους Αγγελίδη-Βρύζα και ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Ας αρχίσουμε από τον τελευταίο που επιμένει να αναλαμβάνει την ευθύνη μετά από κάθε ήττα χωρίς να διορθώνει τίποτα απ’ όσα κάνει λάθος. Αρνείται ότι η ομάδα του έχει χάσει τα τρεξίματά της (κι αυτό δεν έχει να κάνει με τα συνολικά χιλιόμετρα που τρέχουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ στο γήπεδο), αλλά με εκρήξεις, σπριντ και επιστροφές στην άμυνα. Κάθε λάθος που κάνει ο ΠΑΟΚ όταν πάει να επιτεθεί, ισοδυναμεί με γκολ ή κραυγαλέα ευκαιρία για σκοράρισμα από πλευράς αντιπάλων.

Προσπαθεί να παίξει επιθετικά, ενώ δεν έχει καμία ισορροπία στη μεσαία γραμμή (τελευταία έχει βγάλει εμμονή με τα δύο χαφ στο κέντρο) και επιμένει σε παίκτες που είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω κακής ψυχολογίας είναι ντεφορμέ (περίπτωση που ανήκει και στις δύο κατηγορίες είναι ο Σαλπιγγίδης).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρ’ όλα αυτά, δεν παραιτείται, γιατί ποτέ «δενφεύγω, αλλά μόνο με διώχνουν» και στηρίζει τους παίκτες παρότι χάνονται ο ένας στόχος μετά τον άλλο. Συγνώμη, Άγγελε, αλλά αυτό μοιάζει πολύ εγωιστικό για να είναι ΠΑΟΚτσήδικο. Και στο γράφει ένας άνθρωπος που πολλές φορές έχει εκθειάσει τα θετικά στοιχεία που έχεις ως προπονητής και άρα έχει δικαίωμα να "φωνάξει" ότι τώρα κάνεις λάθος. Και το μεγαλύτερο λάθος σου είναι που δεν σκέφτεσαι την υστεροφημία σου. Μόνο μπροστά δεν μπορεί να πάει ο ΠΑΟΚ όταν η συνεργασία σου μαζί του στηρίζεται στην ατάκα του Σαββίδη «πάμε μαζί ως το καλοκαίρι και βλέπουμε». Τι στ’ αλήθεια μπορεί να πετύχει ένας τόσο αναλώσιμος προπονητής σε μία ομάδα, ειδικά τώρα που το πράγμα έχει στραβώσει τόσο πολύ και τα ξεφωνητά (προφορικά ή γραπτά μέσω ανακοινώσεων, διαδέχονται το ένα το άλλο;).

Ο Βρύζας πάντα δικαιώνεται εκ των υστέρων;

Περί υστεροφημίας ο λόγος και για τον Ζήση Βρύζα. Ο νυν τεχνικός διευθυντής έχει προσφέρει πολλά στον ΠΑΟΚ, τόσο ως παίκτης όσο και ως τεχνικός διευθυντής και πρόεδρος. Συμμετείχε στο στήσιμο της πολύ καλής ομάδας που έφτιαξε ο Σάντος επί Ζαγοράκη, έβαλε κι αυτός πλάτη να μπει ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν γίνεται, τα τρία τελευταία χρόνια, να είναι μονίμως διαφοροποιημένος σε σχέση με αυτά που κάνουν οι εκάστοτε προπονητές, στο τέλος να είναι πάντα δικαιωμένος, αλλά ο ΠΑΟΚ «κολλημένος» στην αποτυχία.

Από έναν άνθρωπο της δικής του εμβέλειας, ο κόσμος του ΠΑΟΚ περιμένει να «φωνάξει», εκ των προτέρων, όπου βλέπει λάθος, να πει στον Σαββίδη «μην το κάνεις αυτό μεγαλομέτοχε, θα γίνει ζημιά», ακόμη και να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι όταν μοιάζει να συνεργάζεται αναγκαστικά με κάποιους ανθρώπους επειδή του το επιβάλει ο μεγαλομέτοχος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συγνώμη, αλλά τόσο ο Αναστασιάδης, όσο και ο Βρύζας δεν κάνουν τίποτα για να αποστομώσουν όλους εκείνους που τους κατηγορούν ότι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μείνουν στον ΠΑΟΚ, γιατί δεν μπορούν να βρουν αλλού εργοδότη που να πληρώνει τόσο καλά όσο ο Ιβάν.

Ο Αγγελίδης όσο παρατηρεί φθείρεται

Ο Ιάκωβος Αγγελίδης, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι εκτός του κάδρου της σκληρής κριτικής που ασκείται στα άλλα δύο στελέχη, επειδή εντάχθηκε στην ομάδα στα μέσα Αυγούστου, όμως, ο ρόλος του απλού παρατηρητή που απλά επικοινωνεί πιο συχνά απ’ όλους με τον Ιβάν Σαββίδη δεν ταιριάζει σε πρόεδρο του ΠΑΟΚ.

Πρέπει να αποδείξει ότι διοικεί και όχι απλά κοινοποιεί αποφάσεις του μεγαλομετόχου, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να καεί πριν καλά-καλά αναλάβει. Η κυριότερη ευθύνη του είναι να πείσει τον Σαββίδη να εφαρμόσει ένα ξεκάθαρο πλάνο για τη δημιουργία μίας ομάδας σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σαββίδης έχει υποχρέωση να εξηγηθεί με τον κόσμο για να μην τον χάσει

Άφησα για το τέλος τον Ιβάν Σαββίδη. Και μόνο το γεγονός ότι έβαλε 35 εκ. ευρώ στην ομάδα και την βλέπει να γυρίζει γύρω-γύρω από το σημείο στο οποίο ήταν πριν, φθάνει για να αναδείξει το μέγεθος της αποτυχίας του. Προφανώς, το « έχω άποψη για όλα και εγώ δίνω το τελικό οκ για όλα» είναι ένας τρόπος διοίκησης ιδιαίτερα δημοφιλής στις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, αλλά στην Ελλάδα και ειδικά στο ποδόσφαιρο δεν πιάνει. Πόσο μάλλον όταν πας να τον εφαρμόσεις από το Ροστόφ μέσωskype.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να δει την επένδυσή του με άλλο μάτι και να επιλέξει ανθρώπους που θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα και όχι απλά θα συμφωνούν με όσα ο ίδιος αποφασίζει και θα έχουν ουσιαστική χρησιμότητα μόνο ως δική του ασπίδα. Πρέπει να εμπιστευτεί στελέχη στα οποία θα δώσει συγκεκριμένα μπάτζετ και τα κλειδιά της ομάδας για την επόμενη διετία, τριετία για να χτίσουν έναν ΠΑΟΚ που σταδιακά θα δυναμώνει κι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα διεκδικήσει τίτλους και διακρίσεις.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, είναι ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά στον κόσμο σπάζοντας την σιωπή την οποία έχει επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αρχίζουν να αδιαφορούν για την ομάδα ποδοσφαίρου κι αυτό είναι χειρότερο και από τα λαϊκά δικαστήρια. Οφείλει, λοιπόν, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ να τους κρατήσει ζεστούς ανοίγοντάς τους τη σκέψη του για τον ΠΑΟΚ που θέλει από ‘δω και πέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ