OPINIONS

Την εξάρα την χρειαζόταν ο Τούντορ

Την εξάρα την χρειαζόταν ο Τούντορ
ΠΑΟΚ Πέλκας Λούκας 350 Λοκομοτίβα INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ έψαξε μία εμφατική νίκη και όχι απλά την πρόκριση κόντρα στη Λοκομοτίβα και αναλύει τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο 37χρονος προπονητής του.

Ας μη γελιόμαστε. Η Λοκομοτίβα δεν ήταν ομάδα να αποκλείσει, όχι τον φετινό, αλλά οποιονδήποτε ΠΑΟΚ. Η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη και απλά παρέμεινε υπό συζήτηση επί μία εβδομάδα γιατί ο Δικέφαλος κατάφερε χάσει ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είχε κερδίσει άνετα στο Ζάγκρεμπ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν καν προπονητή ο ΠΑΟΚ για να περάσει αυτό τον αντίπαλο. Άρα από μόνη της η πρόκριση για τον Τούντορ και τους παίκτες του δεν είναι επιτυχία, αποτελεί απλά τη διεκπεραίωση μίας υποχρέωσης.

Το ίδιο δεν ισχύει για τον τρόπο που ήρθε αυτή η πρόκριση. Εκεί μπορεί κανείς να μιλήσει για τη δουλειά του Τούντορ και των συνεργατών του. Το έχουμε ξαναγράψει, Ο ΠΑΟΚ φέτος δομείται για να “χτίζει” ο ίδιος παιχνίδι και όχι να ψάχνει τις μεγάλες μπαλιές ενός Ρατς ή τα λάθη των αντιπάλων για να βγει στην κόντρα.

Μέσα στο λίγο διάστημα που είχαν στη διάθεσή του ο 37χρονος κόουτς και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αλλάξουν τη φιλοσοφία παιχνιδιού του Δικεφάλου. Και μάλιστα, χωρίς μεγάλες διαφορές στο ρόστερ. Ας δούμε κάποια βασικά σημεία:

Ομάδα με αρχή και τέλος

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε ένα σύστημα βάσης (3-5-2) και πλέον μαθαίνει να παίζει και τις παραλλαγές του (3-4-3), δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεσαία γραμμή. Ο Κροάτης τεχνικός γεμίζει το χώρο του κέντρου με παίκτες. Προσπαθεί να χρησιμοποιεί γρήγορους παίκτες (Κάτσε, Λούκας μερικές φορές, Πέλκας και Χαρίσης που θα έπαιζε αν δεν είχε τον τραυματισμό του και στα άκρα Κίτσιου και Μακ), με καλή τεχνική και αρκετά τρεξίματα. Το γεμάτο ενέργεια και καλόpassing gameκέντρο του ΠΑΟΚ είναι ο λόγος που φέτος παράγει συνεχώς φάσεις και μάλιστα με πολύ ορθολογικό τρόπο. Τα χαφ να ανεβαίνουν, όπως και οι δύο ακραίοι και οι επιλογές για την τελική πάσα να είναι πολύ περισσότερες. Το καλό είναι ότι οι παίκτες της πίσω ζώνης σκοράρουν κιόλας..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

- Έδωσε “αέρα” και αυτοπεποίθηση στα νεαρά παιδιά. Ήρθε ο Κουλούρης από την εθνική Νέων, χωρίς συμμετοχή στο βασικό στάδιο προετοιμασίας και ο Τούντορ τον έριξε κατευθείαν ενδεκάδα. Λογικό να έχει ανέβει η αυτοπεποίθηση του πιτσιρικά που πριν από 1,5 χρόνο έκανε όλη την Ελλάδα να τρίβει τα μάτια της με τις εμφανίσεις του και πέρυσι δεν αξιοποιήθηκε στο ελάχιστο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Κίτσιου που έχει ανεβάσει κατακόρυφα στροφές θυμίζοντας τον παίκτη που είχε ξεπεταχτεί επί Στέφενς.

- Επιπλέον, ο Τούντορ έδωσε από την αρχή μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της πειθαρχίας. Να μη διαμαρτύρονται όλοι μαζί οι παίκτες του ΠΑΟΚ στο διαιτητή, να σέβονται ο ένας τον άλλο, να συσπειρωθούν και να πάνε μία βόλτα στην πόλη για φαγητό. Υπάρχει κάποια βελτίωση αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα.

Πειστήριο δουλειάς

Φυσικά, ο αντίλογος σε όλα τα παραπάνω, είναι τα κενά που ακόμη υπάρχουν και δεν έχουν διορθωθεί. Ειδικά αυτά στην άμυνα κι ας μη φάνηκε χθες. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, αλλά έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη ζώνη χρειάζεται τουλάχιστον έναν ποιοτικό παίκτη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με απλά λόγια, ο Τούντορ αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα από μερίδα του κόσμου προς το πρόσωπό του (όχι γιατί έχει πληροφορηθεί κάτι αρνητικό, αλλά επειδή του ήταν άγνωστος ως τώρα), γι' αυτό και προσπαθεί να διαφημίσει τη δουλειά του μέσα από εμφανίσεις με θέαμα και μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Το 6-0 και η καλή μπάλα που το συνόδευσε είναι η προίκα του Κροάτη για τη συνέχεια. Κερδίζει χρόνο που πρέπει να τον εκμεταλλευτεί. Τόσο με τους παίκτες που μένουν, όσο και με αυτούς που φεύγουν. Και οφείλει να πιέζει τον Άρνεσεν να τελειώσει όσο το δυνατό γρηγορότερα τις μεταγραφές, για να μπορέσει να δουλέψει και με τους νεοφερμένους. Όπως και να 'χει Ιούλιος και Αύγουστος είναι μήνες Τούντορ κι αν καταφέρει να βγάλει το καλοκαίρι παίρνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΟΚ με το μέρος του, θα πατήσει γερά τα πόδια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ