OPINIONS

Συμμαχία μονόδρομος

Συμμαχία μονόδρομος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον Ιβάν Σαββίδη που άφησε στην άκρη τους ενδοιασμούς και προκάλεσε την ενεργοποίηση του κοινού μετώπου με Μελισσανίδη-Αλαφούζο που έχει δυναμική, αλλά κουβαλά και πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει εν καιρώ.

Δεν χρειαζόταν πολλά για να καταλάβει κανείς ότι κάτι αλλάζει για τον ΠΑΟΚ και τη στάση του στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά την οριστική διακοπή του επεισοδιακού ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Αρκούσαν οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη στο συνδρομητικό κανάλι του ΟΤΕ TV για να διαπιστώσει ότι ο Δικέφαλος προχωρούσε σε κάτι που συζητιόταν εδώ και καιρό: Τραβάει το σχοινί στα άκρα.

Ίσως να επηρέασε η σκέψη ότι η σεζόν κλείνει χωρίς ο ΠΑΟΚ να πετύχει κάτι σημαντικό συμπληρώνοντας τέσσερα χρόνια με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του. Όπως και να 'χει, ο ομογενής επιχειρηματίας πείστηκε ότι αν δεν αλλάξουν οι όροι με τους οποίους "παίζεται" το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει πολλά φτιάχνοντας μία καλή ομάδα (κάτι που δεν έχεικαταφέρειακόμη για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι).

Και έχοντας αυτό ως βασική σκέψη στο μυαλό του, ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, άρχισε να σχηματοποιεί τους τρόπους αντίδρασης.

Η πρώτη και σημαντικότερη απόφασή του είναι ότι αλλαγή μπορεί να σηματοδοτηθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου. Γι' αυτό άφησε στην άκρη τους ενδοιασμούς που είχε για τον Αλαφούζο (τον είχε πειράξει που ο Παναθηναϊκός είχε πάρει θέση υπέρ της ΕΠΟ στη διαμάχη που είχε ο ΠΑΟΚ με την Ομοσπονδία στο CAS για την αφαίρεση τριών βαθμών από τα πλέι οφ για τα επεισόδια στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2014), αλλά και τον Μελισσανίδη (πρόσφατα παραπονέθηκε στους ΠΑΟΚτσήδες της Νέας Υόρκης για τις πολλές υπέρ της αποβολές που έχει η ΑΕΚ φέτος, τονίζοντας πώς σκεφτόταν να ρωτήσει τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ αν κάνει ανταγωνισμό με τον Μαρινάκη).

Τη δεδομένη χρονική περίοδο, μέτρησε η κοινή διάθεση να αρχίσει μία ολομέτωπη επίθεση στην ΕΠΟ για την ανατροπή της διοίκησης Γκιρτζίκη την οποία οι τρεις άνδρες κατηγορούν για την διαφθορά και την ανισονομία σε Πρωτάθλημα-Κύπελλο, που με τη σειρά τους καλλιεργούν τη βία. Τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας συγκροτούν ένα ισχυρό μπλόκο που δεν μπορεί να προσπεράσει κανένας ασχολούμενος με το ποδόσφαιρο.

Ο "φίλος" Κοντονής που έχει κομβικό ρόλο

Η δράση που αναλαμβάνουν ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχει πολλές πιθανότητες να δώσει απτά αποτελέσματα γιατί και δυναμική υπάρχει που μπορεί να φέρει κοντά και άλλες ομάδες και ένας υφυπουργός Αθλητισμού που έχει ακριβώς την ίδια άποψη: Η ΕΠΟ φταίει πάνω απ' όλα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Σαββίδης αποκάλεσε τον Κοντονή ως "άνθρωπο που αγαπά το ποδόσφαιρο" στη χθεσινή του δήλωση. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι σε εξαιρετικό σημείο το τελευταίο διάστημα και είναι κοινός τόπος ότι στο κομμάτι των επαφών με την Πολιτεία αυτός που κάνει... παιχνίδι είναι ο 56χρονος επιχειρηματίας. Ο Σαββίδης βλέπει στο πρόσωπο του υφυπουργού έναν άνθρωπο που συμμερίζεται τις αγωνίες του για "καθαρό" ποδόσφαιρο και αναλαμβάνει δράσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο ΠΑΟΚ θα ήθελε μία πιο "σκληρή" απόφαση βέβαια, με αναβολή και του πρωταθλήματος μέχρι να προκληθούν αποχωρήσεις από την ΕΠΟ, αλλά και μόνο με την οριστική ματαίωση του Κυπέλλου, βλέπει την δικαίωση της σφοδρής αντίδρασής του μετά τη διακοπή του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Ιβάν, Μελισσανίδη; και Αλαφούζος, φαίνεται να έχουν και ένα κοινό σχέδιο για το πώς θα πορευτούν από εδώ και πέρα (από το περιβάλλον του ΠΑΟΚ προκύπτει ότι οι τρεις άνδρες έχουν συμφωνήσει σε οκτώ κοινά σημεία που ίσως ανακοινωθούν την Τρίτη στη συγκέντρωση ιδιοκτητών, πιθανόν και ομαδοποιημένα σε τρία). Σε πρώτη φάση είναι να διευρύνουν το μέτωπό τους και με το τέλος της σεζόν να προκαλέσουν σαρωτικές αλλαγές.

Με αυτόν τρόπο πιστεύουν ότι θα "γκρεμίσουν" έναν συγκεκριμένο μηχανισμό λειτουργίας που είχε απώτερο σκοπό να ευνοεί τον Ολυμπιακό.

Στην πορεία θα φανούν οι αντοχές της συμμαχίας

Όσο υπάρχει ο κοινός εχθρός "ΕΠΟ του Γκιρτζίκη", οι τρεις ομάδες δεν θα έχουν πρόβλημα να συνεννοούνται. Το ζητούμενο είναι, καταρχήν, πόσο μακριά είναι αποφασισμένοι να φθάσουν με "όποιο κόστος", όπως είπαν στη χθεσινή σύσκεψή (παρουσία και του Αλαφούζου) Σαββίδης και Μελισσανίδης. Αν πετύχουν την ανατροπή σκηνικού, τότε θα φανεί κατά πόσο νοιάζονται όλοι τους πραγματικά για ένα ποδόσφαιρο με ισονομία, χωρίς διαφθορά και χωρίς διάθεση να μπει κάποιος "χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

Είπαμε, όμως. Αυτό είναι θέμα από τα προσεχώς. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται τώρα. Και είναι σαφές ότι η τριανδρία ποντάρει στο να δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα στη Σούπερ Λίγκα που ουσιαστικά θα προκαλέσει τη συσπείρωση κι άλλων ομάδων γύρω της". Και για να συμβεί αυτό πρέπει να δείξουν ότι δεν νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντα τωνς συλλόγων τους, αλλά ότι στόχος τους είναι να γίνει συνολικά ελκυστικό το προϊόν που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γι' αυτό και οι επόμενες μέρες θα είναι άκρως καθοριστικές...

Υ.Γ. Κάθε μέρα που περνά, τα δείγματα γραφής του Λούμπος Μίχελ είναι ολοένα και καλύτερα. Ο βετεράνος Σλοβάκος ρέφερι δείχνει να διαθέτει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό με το κοινό μέτωπο που σχηματοποιείται με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ. Και το πόσο ενεργός είναι το κατάλαβαν μέχρι και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, καθώς το βράδυ της Τετάρτης είδαν έναν άνθρωπο που δεν ήταν καθόλου απαθής.

PHOTO CREDITS: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ