OPINIONS

Στο Άμστερνταμ θα παίξει με τον χρόνο

Στο Άμστερνταμ θα παίξει με τον χρόνο
ΠΑΟΚ φιλικό με Απόλλων Λεμεσού ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει ενόψει Άγιαξ από την απρόσμενη ισοπαλία στο φιλικό πρόβα-τζενεράλε με τον Απόλλωνα Λεμεσού.

Τα αποτελέσματα στα φιλικά παιχνίδια δεν έχουν σημασία λέει ένα από τα βασικά ποδοσφαιρικά "μότο". Προφανώς και έχει ισχυρή δόση αλήθειας αυτό, όμως, για να διαμορφωθεί ένα αποτέλεσμα, καλό ή κακό, έχει προηγηθεί μία ανάλογη εμφάνιση.

Και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και της ισοπαλίας με σκορ 1-1 κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού η παρουσία του δεν είχε καμία σχέση με τις πρόσφατες εμφανίσεις στην Ολλανδία.

Ο ΠΑΟΚ ήταν απρόσμενα προβληματικός χθες το βράδυ στην Τούμπα. Δεν είχε ρυθμό, δεν είχε νεύρο, δεν κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο. Είχε μόνο μερικές στιγμές καλού ποδοσφαίρου, ως εξαίρεση για να τονίζουν τον κανόνα της προβληματικής εμφάνισής του.

Μέση που πονάει, μεταγραφές που είναι... πίσω

Πολλά δεν πήγαν καλά, αλλά είναι προφανές ότι η... πηγή του κακού ήταν στη μεσαία γραμμή. Οι χαφ του ΠΑΟΚ δεν μπόρεσαν να επιβληθούν των αντιπάλων τους και είναι προφανές ότι μεγάλωσαν τον προβληματισμό του Βλάνταν Ίβιτς για το ποιους πρέπει να επιλέξει στο κρίσιμο πρώτο ευρωπαϊκό ματς με τον Άγιαξ.

Επιπλέον, είναι οφθαλμοφανής η ανετοιμότητα των περισσότερων μεταγραφικών αποκτημάτων του φετινού καλοκαιριού. Ακόμη και ο Τζάλμα Κάμπος για τον οποίο τόσα καλά έχουμε γράψει το προηγούμενο διάστημα δεν έχει φθάσει ακόμη σε πολύ υψηλό επίπεδο σωματικής ετοιμότητας. Πόσο μάλλον ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που έχει τις προδιαγραφές να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το παραγωγικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, αλλά χρειάζεται χρόνο για να βρει τα πατήματά του. Προς το παρόν είναι ανέτοιμος για πολύ υψηλές επιδόσεις, το ίδιο ισχύει για τον Κάνιας που έπαιξε λίγο χθες απλά για εγκλιματιστεί.

Αλλά και οι παίκτες που ήρθαν πρώτοι, ο Μάτος (ας ελπίσουμε να μην είναι σοβαρό το πρόβλημα με τη γινατιά που δέχθηκε στο ισχίο γιατί θα είναι πολύ μεγάλη απώλεια) και ο Σάχοφ, είναι ξεκάθαρο ότι όσο περνά ο χρόνος θα γίνονται καλύτεροι γιατί και τα πόδια τους θα λύνονται και στη φιλοσοφία της νέας ομάδας τους θα μπουν περισσότερο. Με αυτά ως δεδομένα, η απάντηση στο ερώτημα "τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ σε πέντε μέρες στο Αμεστερνταμ Αρίνα"έρχεται αβίαστα: "να διαχειριστεί την ανετοιμότητά του και να παίξει για να κερδίσει τον χρόνο".

Ο στόχος του Ίβιτς και των παικτών του θα πρέπει να είναι μία εμφάνιση και ένα αποτέλεσμα που θα τους δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόκριση στην Τούμπα με... άλλη ομάδα. Τι εννοώ; Πως αν ο ΠΑΟΚ πάρει μία ισοπαλία ή ακόμη και μία ήττα με ένα γκολ διαφορά και σκορ και από τη δική του πλευρά, τότε στις 3 Αυγούστου στην Τούμπα θα μπορέσει να έχει όλους τους ανέτοιμους που προανέφερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Κατά συνέπεια, το πρώτο που οφείλει να κάνει ο τεχνικός του Δικεφάλου είναι να ετοιμάσει για την προσεχή Τρίτη μία ομάδα με αθλητικά προσόντα. Με παίκτες που να μπορούν να τρέχουν και να αντεπεξέλθουν στον γρήγορο ρυθμό που θα επιδιώξουν να δώσουν οι πιτσιρικάδες του Άγιαξ και να τους ορθώσουν εμπόδια σε όλους τους χώρους του γηπέδου. Και σε μία τέτοια περίπτωση, η μεγάλη σπαζοκεφαλιά του Ίβιτς θα είναι να βρει τους παίκτες που θα δέσουν καλά στη μεσαία γραμμή. Αν το καταφέρει θα έχει κάνει τη μισή δουλειά, αφού και η αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ τρέχει αρκετά φέτος και στην επίθεση με Ροντρίγκες και Τζάλμα για ένα μεγάλο διάστημα στον αγώνα θα βγάλει αντεπιθέσεις.

Και δύο απορίες

Κλείνω με μία επισήμανση που προφανώς θα την έχει κάνει και το προπονητικό τιμ του ΠΑΟΚ. Ο Ζάιρο είναι ένας παίκτης με όλο τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση του εξτρέμ. Έχει αποδείξει, όμως, ότι είναι ανούσιος. Μήπως πρέπει οι ευκαιρίες να αρχίσουν να δίνονται σε παίκτες όπως ο Μυστακίδης που αν κάτι χαρακτηρίζει το παιχνίδι τους είναι η ουσία;

Ακόμη κι αν ο Κάνιας είναι έτοιμος σύντομα, μήπως στην Τούμπα πρέπει να ξανασκεφτούν το αν πρέπει ο Κάτσε να φύγει από την ομάδα με πώληση; Μήπως είναι αρκετά πιο έτοιμος, ειδικά σε παιχνίδια που θέλουν τρεξίματα, από άλλους χαφ της ομάδας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ