OPINIONS

Ποτέ δεν... σκίζεις μία ομάδα

Ποτέ δεν... σκίζεις μία ομάδα
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τη νέα νίκη του ΠΑΟΚ και το "πιστεύω" του Αναστασιάδη ότι παίκτες που αναγεννήθηκαν με την παρουσία του, με την πρώτη ευκαιρία θα γίνουν… κομμάτια από τον κόσμο και τους δημοσιογράφους.

Όταν επί μέρες άπαντες χαρακτηρίζουν το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό σημαντικό τεστ για να μετρηθεί η δυναμικότητα του ΠΑΟΚ, τότε είναι λογικό να γίνει δεκτή με εγκωμιαστικά σχόλια η νίκη μέσα στο Αγρίνιο και μάλιστα με καθαρή ανωτερότητα από τον αντίπαλο.

Ο «Δικέφαλος» είχε καλή τεχνική, τρεξίματα, αλληλοκαλύψεις και κυρίως διάθεση από πλευράς των παικτών του να τα δώσουν όλα και να παίξουν ακόμη και με αυτοθυσία για να φθάσουν στο στόχο τους.

Δεν είναι μόνο η καίρια επέμβαση του Κατσικά στο φινάλε της αναμέτρησης, όταν κάλυψε την χωρίς αποτέλεσμα απόπειρα του Γλύκου να μπλοκάρει τη λόμπα που έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα του, αλλά και αρκετές ακόμη φάσεις που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Στο χθεσινό ματς, για παράδειγμα, είδαμε τον Μακ να γίνεται μπακ, τον Σαλπιγγίδη στόπερ και τον Αθανασιάδη χαφ όταν χρειάστηκε.

«Αυτό είναι ομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Αναστασιάδης και αυτό το έργο που του πιστώνεται μέσα σε λίγες μήνες παρουσίας στον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Ο 61χρονος τεχνικός έβαλε τα πράγματα σε μία σειρά, τα γρανάζια στη σωστή σειρά για να δουλέψει η μηχανή, γι’ αυτό και κάθε παίκτης φαίνεται χρήσιμος.

Κι εδώ υπάρχει ένα σημείο στο οποίο διαφωνώ με τον προπονητή του ΠΑΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα. Με αφορμή τις πολύ καλές εμφανίσεις του Κατσικά, συγκεκριμένα, τόνισε: «Αυτά τα παιδιά θέλουν εμπιστοσύνη. Ούτε τώρα υπάρχει, Με την πρώτη ευκαιρία θα τους κάνετε κομμάτια, πρώτα εσείς. Αυτό συμβαίνει με τα ελληνόπουλα».

Το καρφί πήγαινε και στον κόσμο και στους δημοσιογράφους, κυρίως, και εδώ είναι που θέλω να καταθέσω την ένστασή μου. Καταρχήν, συμφωνώ με τον Αναστασιάδη πως οι γηγενείς παίκτες αντιμετωπίζονται πιο απαξιωτικά σε σχέση με τους ξένους. Αυτό συμβαίνει, όμως, σε όλες τις ελληνικές ομάδες, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ.

Κανείς, όμως, δεν πρόκειται να… σκίσει παίκτες με μία κακή εμφάνιση όταν έχει πειστεί ότι υπάρχει ένα σύνολο που λειτουργεί. Τις προηγούμενες σεζόν, μετά την αποχώρηση του Σάντος, δεν υπήρχε ισορροπημένη ομάδα, σύνολο με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα. Όλοι πρόβαλαν τα άτομα, επικαλούνταν την έλλειψη ποιότητας σε συγκεκριμένες θέσεις, γι’ αυτό μετά από αρνητικά αποτελέσματα την πλήρωναν παίκτες που δεν πήγαιναν καλά ή είχαν στοχοποιηθεί από παλιότερες εμφανίσεις τους.

Φέτος, όμως, που η ομάδα έχει αρχίσει να προοδεύει, είναι αλλιώς τα πράγματα. Και ο κόσμος και ο Τύπος βλέπει κάτι να δημιουργείται και έχει λόγο για να κάνει υπομονή. Το χειρότερο που μπορεί να ειπωθεί, αν έρθει μία περίοδος κάμψης για τον ΠΑΟΚ, είναι πως σ’ αυτό το ρόστερ χρειάζονται μερικές ποιοτικές προσθήκες. Αλλά από τη στιγμή που η ομάδα λειτουργεί, κανείς παίκτης δεν πρόκειται να απαξιωθεί.

Για τις μεταγραφές έχουν δίκιο όλοι

Πάμε και σε κάτι άλλο από τα λεγόμενα του Αναστασιάδη. Χαρακτήρισε τους Τζανδάρη και Κατσικά μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ. Και τόνισε πως έρχονται και άλλοι παίκτες στην πορεία που μπορεί να μπουν στην ίδια κατηγορία με τους δύο προαναφερθέντες με τις εμφανίσεις τους. Είναι ξεκάθαρο πλέον πώς ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει ενοχληθεί από τη μεταγραφολογία και ήταν εκείνος που φρέναρε την έλευση κάποιων παικτών, απλά και μόνο για να λέει η ΠΑΕ ότι έγιναν μεταγραφές.

Δεν πρέπει να βγάζει αρνητικότητα, όμως, όταν ακούει τον κόσμο να θίγει αυτό το θέμα. Κι αυτό γιατί, ο οπαδός του ΠΑΟΚ περίμενε από τον Σαββίδη να λειτουργήσει διαφορετικά. Να συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης του συλλόγου για να κατακτήσει τον τίτλο. Κανείς δεν του είπε επί μήνες ότι φέτος τα λουριά μαζεύονται. Και δεν αρκούν πέντε-δέκα άρθρα δημοσιογράφων που εξηγούσαν την αλλαγή στάσης του Σαββίδη. Όλοι περίμεναν να ακούσουν ενημέρωση από επίσημα χείλη και αυτό συνέβη επιγραμματικά με την παρουσίαση του Αγγελίδη.

Γι’ αυτό που έχει στο μυαλό του ο Αναστασιάδης με τα οικονομικά δεδομένα που του έχουν εξηγηθεί, όντως ο Τζανδάρης και ο Τζαβέλλας είναι μεταγραφές. Όμως, δεν πρέπει να ενοχλείται από τη συνεχή συζήτηση για μεταγραφές όταν η ίδια η ΠΑΕ δεν φρόντισε να βάλει φρένο όταν έπρεπε.

Το μυστικό του Μακ

Κλείνοντας, μία μικρή αναφορά στον Ρόμπερτ Μακ που έχει τρελάνει στην κυριολεξία την «ασπρόμαυρη» κερκίδα με τις εμφανίσεις του. Μία κουβέντα του χθες στις δηλώσεις μετά το ματς στο Αγρίνιο αποκαλύπτει το… μυστικό της επιτυχίας του: «Ο ΠΑΟΚ με κάνει σημαντικό» είπε, ο Σλοβάκος και αυτόματα πιστοποίησε αυτό που όλοι βλέπουμε στην πράξη. Ότι ο 23χρονος ακραίος επιθετικός έχει καταφέρει να υποτάξει το ταλέντο του στις ανάγκες της ομάδας.

Αυτή είναι η διαφορά του με τον Στοχ, που πολλές φορές έπαιζε για τον εαυτό του, με αποτέλεσμα, όσο ταλαντούχος κι αν ήταν, να μην τόσο ωφέλιμος όσος ο συμπατριώτης του φέτος. Ο Μακ χθες έφθασε στο σημείο να κάνει κούρσα από την αντίπαλη περιοχή μέχρι την τελική γραμμή στο «μισό γήπεδο» του ΠΑΟΚ για να καλύψει το κενό που δημιούργησε ανέβασμα του Ρατς και να σταματήσει αντεπίθεση των γηπεδούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ