OPINIONS

Πόλεμος σημαίνει μεγάλη ομάδα

Πόλεμος σημαίνει μεγάλη ομάδα
Σαββίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα από τη συνάντηση των ιδιοκτητών-παραγόντων των ομάδων της Λίγκας και τη στάση του Σαββίδη που έφερε άλλο ύφος και σημαντικές δεσμεύσεις για τον ίδιο.

Όταν η επιχειρηματολογία σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη στη χθεσινή άτυπη σύσκεψη των παραγόντων των ομάδων της Σούπερ Λίγκας εξαντλείται από τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού στην καταγωγή του (δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι είναι Έλληνας, δημότης Θέρμης για όσους δεν το θυμούνται), τότε αντιλαμβάνεται κανείς ένα πολύ σημαντικό πράγμα: Ότι ο ομογενής επιχειρηματίας αποτελεί έναν άφθαρτο επενδυτή για τον ελληνικό χώρο.

Δεν έχει σοβαρές δοσοληψίες με το κράτος για να χαρακτηριστεί μέρος της διαπλοκής, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες επένδυσε μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα και ο ίδιος τις εξυγίανε προς όφελος και του ελληνικού δημοσίου το οποίο εισέπραξε χρήματα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τα έβαζε στα ταμεία του.

Ακόμη και την ευνοϊκή για τον ΠΑΟΚ-όπως και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις-ρύθμιση για αποπληρωμή των χρεών της ΠΑΕ προς το δημόσιο να επικαλεστεί κανείς ως παράδειγμα για... χατίρια από πλευράς κυβέρνησης, η απάντηση έρχεται από την ανάγκη των κρατικών ταμείων για ρευστό. Το ότι ο Σαββίδης είναι από τους ελάχιστους που είχαν τη δυνατότητα να το δώσουν, αποτελεί ακόμη πιο τρανταχτή απόδειξη ότι οι πόρτες άνοιξαν με το χρήμα και όχι με τη διαπλοκή.

Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, για τη χώρα μας, ο Σαββίδης είναι ένας επενδυτής από αυτούς που η κοινωνία μας τους ψάχνει με το κυάλι.

Αν υπάρχει κάτι να του ψέξει κανείς, είναι ότι δεν μπόρεσε να βάλει τέλος στο φαινόμενο των επεισοδίων που ενίοτε ταλαιπωρούν την Τούμπα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που και ο ίδιος το ανέδειξε χθες με τις δηλώσεις του (καταδίκασε τις ενέργειες μερίδας οπαδών του ΠΑΟΚ στον ημιτελικό Κυπέλλου μες τον Ολυμπιακό), φθάνοντας ακόμη και στο σημείο να ανακοινώσει τη δημιουργία του σωματείου "ασφαλής Τούμπα". Με απλά λόγια, τη δημιουργία ενός ταμείου που το 10% των εισιτηρίων και προσωπικά του χρήματα θα χρησιμοποιούνται για να ανεβάσουν τους δείκτες ασφαλείας της Τούμπας.

Και επίσης, ότι ακόμη δεν κατάφερε να "φτιάξει ομάδα". Αυτό, όμως, είναι παράπονο που αφορά στους ΠΑΟκτσήδες και όχι σε όλους τους υπόλοιπους. Θα επανέλθουμε, λίγο πιο κάτω, σ' αυτό το κομμάτι.

Μηνύματα, ασυνήθιστα, ελπιδοφόρα

Αυτός ο επενδυτής, λοιπόν, βρέθηκε ενώπιον όλων των ομάδων και είπε ορισμένα πράγματα που δεν συνηθίζονται από τους παραδοσιακούς παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα: "Ο πρώτος που πλήττεται από την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο Ολυμπιακός. Τώρα θα αναγκαστεί να παίξει προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό δεν το είχαν σκεφτεί". Για κάποιον που έχει επενδύσει, κατά δήλωσή του, 85 εκ. ευρώ στον ΠΑΟΚ, αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος του είναι η ομάδα του να βρεθεί κάποια στιγμή στην κορυφή.

Να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, προκειμένου και οι ομάδες να είναι δυνατές στην Ευρώπη και ο πρωταθλητής να μπορεί ξανά να παίζει απευθείας στους ομίλους του Champions League. Αυτή είναι μία βάση για να αρχίσει μία σοβαρή κουβέντα σε επίπεδο κορυφής, αρκεί κάποια στιγμή να το θελήσει και ο Ολυμπιακός και να αφήσει το υπεράνω ύφος που διατηρεί και να κατεβάζει χαμηλά το επίπεδο μετά περί "φιλοξενούμενου και κλόουν".

Πόλεμος είναι ο αγώνας στο γήπεδο

Πάμε και στα περί... πολέμου. " Μου κήρυξαν πόλεμο και θα τον έχουν " είπε ο Ιβάν Σαββίδης και φαντάζομαι ότι συμφωνεί και ο ίδιος πώς ο μόνος αποδεκτός "πόλεμος" που μπορεί να γίνει από τους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων είναι μέσα στο γήπεδο. Αφού πρώτα διασφαλίσουν ότι υπάρχει ισονομία και οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλους, να ανταγωνιστούν για το ποια θα βγει νικήτρια.

Και για τα δύο κομμάτια έχει υποχρέωση ο Σαββίδης να βοηθήσει να βρεθούν οι λύσεις. Οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν χθες ανοίγουν τον δρόμο για να προχωρήσουν συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να αλλάξουν κάποια πράγματα στη διαιτησία. Χρειάζεται χρόνο το εγχείρημα, αλλά αν το μέτωπο που άρχισε να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα παραμείνει συμπαγές και με κοινή γραμμή, τότε και οι υπόλοιπες ομάδες θα αλλάξουν στάση και θα αρχίσει ο γόνιμος διάλογος.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στη δημιουργία μίας μεγάλης ομάδας. Εκεί ο Σαββίδης έχει αποτύχει ως τώρα γι' αυτό παρακολουθούμε το κοντράστ από τη μία ο Ιβάν να εξελίσσεται σε ισχυρότατο πόλο σε επίπεδο κορυφής στο ελληνικό ποδόσφαιρο και από την άλλη η ομάδα του να χάνει από τον πεσμένο Πανθρακικό.

Είναι σαφές ότι αν θέλει να συσπειρώσει πραγματικά τον κόσμο του ΠΑΟΚ, οφείλει να βρει τους ανθρώπους που θα βάλουν βάσεις αντάξιες της δυναμικής του συλλόγου και της τσέπης του. Που θα δημιουργήσουν έναν ΠΑΟΚ με πραγματικές προδιαγραφές Πρωταθλητισμού και όχι βασισμένο σε μεγαλόστομες δηλώσεις κάθε καλοκαίρι.

Η ομάδα είναι πάντα ο καθρέφτης και όσο κι αν τονίζει ο Σαββίδης ότι διαθέτει το χρήμα και μπορεί να αντεπεξέλθει σε ό,τι κι αν συμβεί στον ΠΑΟΚ, αν δεν παρουσιάσει, μαζί με όλα τα άλλα, έναν ελκυστικό ΠΑΟΚ, για να μαζέψει τον κόσμο στο γήπεδο, τότε απλά θα αρκείται να πάει στη Λίγκα να μιλά για τα 308 εκ. ευρώ σε φόρους που έγιναν 350, 400 και ούτω καθεξής.

Διαβάστε ακόμα:

Τα 308 εκ. ευρώ σε φόρους από τον Ιβάν Σαββίδη

Άκρως επιθετικός ο Σαββίδης, διενέξεις με Γιαννίκο - Θεοδωρίδη

Μελισσανίδης για Σαββίδη: "Εντός γηπέδου, ο θάνατος σου, η ζωή μου"

"Φιλιππινέζες", "πόλεμος" και "m@@@es"

Σαββίδης: "Ισόβια αποβολή σε "Παππάδες"

Photo Credits: Action images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ