OPINIONS

Πήρε μπόι ο κόουτς Ίβιτς

Πήρε μπόι ο κόουτς Ίβιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί με αποδείξεις γιατί ο Βλάνταν Ίβιτς αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος του ΠΑΟΚ από τη “μετωπική” με τη Φιορεντίνα και εστιάζει σε δύο παίκτες που θα τρελάνουν τους σκάουτερ.

Όλοι όσοι παρακολούθησαν το χθεσινό ματς του ΠΑΟΚ με τη Φιορεντίνα (0-0) διαπίστωσαν τη διαφορά στο επίπεδο των μονάδων που τις συγκροτούν. Η ιταλική ομάδα διέθετε δυνατά και ψηλά κορμιά όπως υπογράμμισε και ο Βλάνταν Ίβιτς. Ο μέσος όρος ύψους της ενδεκάδας των “βιόλα” ήταν 1.86μ. έναντι 1.80μ. αυτής του ΠΑΟΚ και ειδικά στη μεσαία γραμμή ο Δικέφαλος είχε τρεις παίκτες με ύψος κάτω από 1.80μ. Ο Κάνιας και ο Τσίμιροτ στο 1.78μ. και ο Πέλκας στο 1.75μ. (αυτή η ανάλυση εξηγεί και γιατί προτιμάται αρκετές φορές ο Σάχοβ με ύψος 1.87μ, παρότι μέτριος στις εμφανίσεις του).

Πιο ψηλοί, πιο δυνατοί και πιο ταχείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία (με μεγάλη εξαίρεση τον σπρίντερ Γκάρι Ροντρίγκες) οι ποδοσφαιριστές της Φιορεντίνα ήταν λογικό να επικρατήσουν στις προσωπικές μονομαχίες.

Παρ' όλα αυτά, ολοκλήρωσαν τον αγώνα έχοντας μόλις μία τελική περισσότερη (11 έναντι 10) και 4% παραπάνω (52 έναντι 48) στην κατοχή μπάλας από τους γηπεδούχους.

Σίγουρα, το τελικό 0-0 καθορίστηκε σε σημαντικό βαθμό από τις αποκρούσεις του Γλύκου (κυρίως, στα τετ-α-τετ με τον Μπαμπακάρ), ωστόσο, στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, έπαιξε καταλυτικό ρόλο το κοουτσάρισμα του Βλάνταν Ίβιτς.

Όσο μπόι έλειπε από την ομάδα, άλλο τόσο απέκτησε προπονητικά χθες ο νεαρός Σέρβος τεχνικός. Όχι μόνο για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι του και εκθείασε ο Πάουλο Σόουζα στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και ορισμένα ακόμη στοιχεία:

-Τη μελέτη του αντιπάλου και το κοουτσάρισμά του στη διάρκεια του παιχνιδιού. Η κίνησή του να αλλάξει διάταξη στο 58' (από 4-2-3-1 σε 3-5-2) και μαζί και δύο πρόσωπα στην ενδεκάδα (Σάχοβ, Κρέσπο μέσα, Πέλκας, Τζάλμα έξω) είναι από αυτές που αποδεικνύουν πόσο ένας προπονητής μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός παιχνιδιού. Ο Ίβιτς αποκάλυψε ότι είχε μελετήσει αυτό το εναλλακτικό πλάνο στο ενδεχόμενο που θα ένιωθε ότι απειλούταν η άμυνα της ομάδας του και είχε προϊδεάσει τους παίκτες του γι' αυτό.

-Ο Ίβιτς δεν έμεινε μόνο στο να "κλειδώσει" το μηδέν παθητικό βάζοντας και τρίτο στόπερ, αλλά έψαξε και λύσεις για να κάνει την ομάδα του επικίνδυνη επιθετικά. Έφερε τον Ροντρίγκες πιο κοντά στην περιοχή του Ταταρουσάνου και ο 26χρονος μεσοεπιθετικός παραλίγο να του πάρει και το ματς.

-Η αποτελεσματικότητα του ΠΑΟΚ στην αντιμετώπιση στημένων φάσεων της Φιορεντίνα είναι αξιομνημόνευτη. Με εξαίρεση μία κεφαλιά του Κάλινιτς σε φάουλ του Ίλισιτς που έστειλε τη μπάλα δίπλα από την εστία του Γλύκου, η άμυνα του ΠΑΟΚ δεν εκτέθηκε. Τα μαρκαρίσματα έβγαιναν αποτελεσματικά αν και με πολύ κόπο κι αυτό συνέβη γιατί προηγήθηκε αρκετή δουλειά στις προπονήσεις.

Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, αν κανείς μπει στη διαδικασία να κάνει μία δεύτερη ανάγνωση του παιχνιδιού, θα διαπιστώσει ότι το μεγάλο όφελος του ΠΑΟΚ δεν είναι ο πόντος που πήρε, αλλά η ισχυρή απόδειξη ότι διαθέτει πολύ ταλαντούχο και παράλληλα πολύ στιβαρό, για τη μικρή εμπειρία του, τεχνικό στον πάγκο του. Και προφανώς ο Σαββίδης πρέπει να αισθάνεται πιο σίγουρος πλέον για την επιλογή που έκανε πέρυσι στο τέλος της περιόδου.

Ο Ίβιτς εκπλήσσει καθημερινά ολοένα και πιο ευχάριστα γιατί δεν αρκείται σ' αυτά που έχει φτιάξει, αλλά ψάχνεται για λύσεις σε προβλήματα που θα βρει μπροστά του στη συνέχεια της σεζόν (κούραση από τα διαδοχικά ματς, απουσίες από τραυματισμούς). Ο Σέρβος προπονητής επιχειρεί να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο το ροτέσιον για να εκμεταλλευτεί σε όλο το εύρος του το δυναμικό της ομάδας και αυτό φάνηκε χθες με την επιογή του Πέλκα ως βασικού.

Θα πέσει μέσα για τους δύο ο Αρνεσεν

Υπάρχει και άλλο πεδίο σχολιασμού στο χθεσινό παιχνίδι πέρα από το κεφάλαιο Ίβιτς. Αφορά στους Γκάρι Ροντρίγκες και Γκόικο Τσίμιροτ για τους οποίους ο Φρανκ Άρνεσεν που τους έφερε στην Τούμπα προέβλεψε ότι μελλοντικά θα φέρουν χρήματα στα ταμεία της ομάδας.

Δεν έχει άδικο ο Δανός. Και ο Καποβερντιανός και ο Βόσνιος αποτελούν παίκτες με μεγάλη προοπτική, από αυτούς που προκαλούν το ενδιαφέρον σκάουτερ μεγάλων ομάδων. Ο Ροντρίγκες αρχίζει να βάζει κι άλλες κινήσεις στο ρεπερτόριο του και να μην αρκείται στην τρομερή ταχύτητά του (απόδειξη το πώς “μάζεψε” τη μπάλα στη φάση της μεγάλης ευκαιρίας που είχε στο 85'), ενώ ο Βόσνιος έχει αποκτήσει σιγουριά στις μεταβιβάσεις του και ξέρει πώς να παίξει κάθετα και να προωθήσει παιχνίδι. Έχω την αίσθηση ότι και οι δύο πρέπει να δουλευτούν σωματικά για να ανέβουν επίπεδο. Και πλέον ο ΠΑΟΚ μπορεί να δώσει έμφαση στο θέμα αυτό. Όχι μόνο με τους δύο, αλλά με όλους τους παίκτες που θεωρεί ότι έχουν περιθώρια βελτίωσης φθάνοντας μέχρι τις Ακαδημίες του.

Αν υπάρχει, άλλωστε, ένα πολύ ηχηρό μήνυμα που έστειλε η Φιορεντία στον ΠΑΟΚ χθες το βράδυ, είναι ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα αθλητικά προσόντα ενός παίκτη μετράνε εξίσου με τα ποδοσφαιρικά (σε μερικές περιπτώσεις, ίσως και περισσότερο).

Υ.Γ. Το θέμα της έλλειψης ψηλών κορμιών στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, δίνει ένα καλό πάτημα σε όσους είναι υπέρ της επανενεργοποίησης των Τζιόλη και Χατζηισαΐα. Ο πρώτος βλέπει τη γη από το 1.90μ. και ο δεύτερος από το 1.93μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ