OPINIONS

Πέστα ρε Στελάρα!

Πέστα ρε Στελάρα!
ΠΑΟΚ, Βέροια, Βαρέλα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την μεγαλύτερη γκέλα στην οποία πάει να ρίξει τον εαυτό τουο ΠΑΟΚ μετά την ισοπαλία στη Βέροια, εξηγεί γιατί η ΠΑΕ χειρίστηκε λάθος το θέμα της διαιτησίας και βάζει σε πρώτο πλάνο τις δηλώσεις του Στέλιου Μαλεζά.

Θα είναι σαν να παραβιάζουμε ανοιχτές πόρτες αν τονίσουμε ότι ο ΠΑΟΚ περνά παρατεταμένο ντεφοράρισμα τις τελευταίες εβδομάδες. Ότι από την ώρα που μπήκε στην περίοδο των "Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή" αγώνων μοιάζει να έχει χάσει τη φρεσκάδα του, τον προσανατολισμό του και να έχει μπλοκάρει σε όλα τα επίπεδα. Και ατομικά και ομαδικά. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι βασικά στελέχη της ομάδας (Τζάλμα Κάμπος, Μάτος, Κάνιας οι σημαντικότεροι) μοιάζουν "μπουκωμένα", ενώ και η ομάδα αρχίσει να αναδεικνύει περισσότερο τις αδυναμίες και λιγότερο τα δυνατά σημεία της.

Με τη Βέροια, για παράδειγμα, φάνηκε ότι ο Κρέσπο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Μάτος σε ρόλο δεξιού μπακ, ούτε οι υπόλοιποι μέσοι να κάνουν τη δουλειά του Κάνιας στη μεσαία γραμμή. Φάνηκε ακόμη ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει δουλέψει επαρκώς οτιδήποτε άλλο πλην του 4-2-3-1 και το να παίζει χωρίς οργανωτή, όπως έκανε για 45 λεπτά στη Βέροια, είναι μεγάλο ρίσκο. Ο Μπίσεσβαρ τον συμμάζεψε στο δεύτερο μέρος (αντίθετα χωρά συζήτηση η αντικατάσταση του Ροντρίγκες από τον Κάμπος), όμως εκεί φάνηκε και η αδυναμία στο γκολ, το γεγονός ότι πλην του Αθανασιάδη, δεν υπάρχει άλλος παίκτης από τον οποίο ο ΠΑΟΚ να περιμένει σταθερά γκολ.

Προσθέστε και κάτι ακόμη που προκύπτει από τις δηλώσεις του Βασιλαντωνόπουλου. "Είδαμε τον ΠΑΟΚ στην τηλεόραση και ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε για να μην δημιουργηθούν διάδρομοι προς την εστία μας" είπε, υπογραμμίζοντας κάτι που πάντα συμβαίνει τέτοια περίοδο: Ο ΠΑΟΚ αρχίζει να γίνεται προβλέψιμος. Οι αντίπαλοί του τον έχουν δει αρκετές φορές και ξέρουν τι να περιμένουν.

Τώρα μόνο να φωνάζει μπορεί για τη διαιτησία

Υπάρχει, όμως, αντίλογος σε όλα τα παραπάνω. Το καθαρότατο γκολ του Περέιρα και το έχω ακούσει από πολλούς φίλους του ΠΑΟΚ μετά το παιχνίδι: "Αν μετρούσε το γκολ θα συζητούσαμε τώρα για την μέτρια απόδοσή της ομάδας;". Θα συζητούσαμε πάλι, ίσως, όμως όχι τόσο έντονα και συμφωνώ με την άποψη: "Επειδή είναι ο ΠΑΟΚ σε μέτρια μέρα δεν μπορεί να κερδίζει αν το δικαιούται; Οι αντίπαλοί του-ειδικά ο Ολυμπιακός-γιατί το κάνουν;". Δεν έχω λόγο να πω κάτι διαφορετικό.

Όμως και στο θέμα της διαιτησίας ο ΠΑΟΚ κινήθηκε εντελώς λάθος το καλοκαίρι και τώρα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φωνάζει και να εύχεται να αλλάξει η διοίκηση στην ΕΠΟ. Που είναι το λάθος; Ότι ενώ έκανε τόσο πολύ θόρυβο και έφτασε στο σημείο να μην κατέβει σε αγώνα και να τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών, το καλοκαίρι επέλεξε μία εντελώς ανούσια συναίνεση. Αντί, από κοινού με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, να θέσει από την πρώτη μέρα κιόλας που τελείωσε η προηγούμενη αγωνιστική σεζόν θέμα νέας λίστα διαιτητών και να επιμείνει σ' αυτό μέχρι να εμπλακούν στις ζυμώσεις FIFA και UEFA, άφησε τον Γκιρτζίκη να επιλέξει τους διαιτητές και μετά να απειλήσει με αποχώρηση.

Αποδείχθηκε ότι η συναίνεση των πρώτων αγωνιστικών ήταν απλά για τα μάτια του κόσμου και για να αρχίσει το Πρωτάθλημα. Και τώρα ο ΠΑΟΚ έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στις εκλογές της ΕΠΟ και μέχρι τότε θα φωνάζει. Αν, όμως, δεν τις κερδίσει η παράταξη Γραμμένου τι γίνεται;

Αν μπει το σαράκι της αδικίας στα αποδυτήρια...

Δεν πρέπει να φωνάζει ο ΠΑΟΚ θα αναρωτηθεί κανείς; Καλά κάνει, αφού δεν έχει άλλο "όπλο" κι ούτε φαίνεται να τον απασχολεί, παραμονές των εκλογών στην ΕΠΟ, το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Πρωτάθλημα. Θα πρέπει όμως οι άνθρωποί του να προσέξουν μην τυχόν μπει το σαράκι της αδικίας από διαιτητικά σφυρίγματα στα αποδυτήρια γιατί τότε η ομάδα θα αποπροσανατολιστεί εντελώς. Προσωπικά, δεν μου άρεσε καθόλου που άκουσα από τα χείλη του Τσίμιροτ ότι οι παίκτες είδαν τη φάση του γκολ του Περέιρα στα αποδυτήρια ή που ο Βλάνταν Ίβιτς, για πρώτη φορά, σχολίασε διαιτητικές αποφάσεις αν και ήταν όντως πολύ χοντρό και καθόλου οριακό το λάθος στη φάση του Περέιρα. Το θεωρώ μεγάλη παγίδα για τη συνέχεια να αιωρείται η δικαιολογία της διαιτησίας στα αποδυτήρια.

Και συμφωνώ απόλυτα με τις δηλώσεις του Στέλιου Μαλεζά που όταν ρωτήθηκε για τα σφυρίγματα στο Βέροια-ΠΑΟΚ, απάντησε ευθαρσώς: "Αυτοί που πρέπει να μιλήσουν γι' αυτό θα μιλήσουν και είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Είπε και άλλα, για μένα αυτά που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι παίκτες (ο καθένας στον ρόλο του) και απηχούν ακριβώς τη νοοτροπία που πρέπει να κουβαλά μία μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Κάντε ένα κόπο να διαβάσετε τις δηλώσεις του και μετά μάλλον θα αναφωνήσετε "πέστα ρε Στελάρα", όπως έκανε και ο υπογράφων...

Photo credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ