OPINIONS

Πάρτε το αλλιώς πριν είναι αργά

Πάρτε το αλλιώς πριν είναι αργά
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την ήττα από την Λοκομοτίβα που έβγαλε και θετικά, κυρίως, όμως, χτυπά «καμπανάκι» με το καλημέρα για Άρνεσεν, Τούντορ και Σαββίδη.

Δεν είναι φυσιολογικό για μία ομάδα στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της στη σεζόν να ακούει από τους οπαδούς της στην κερκίδα «βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα, όποιος δεν μπορεί…». Ακόμη κι αν χάνει από μία, κάποια Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ.

Δυστυχώς, όμως, στην περίπτωση του ΠΑΟΚ υπάρχει πολύ νωπή ακόμη η ανάμνηση της προηγούμενης σεζόν που χρειάζεται απλά μία σπίθα για να αναζωπυρωθεί η γκρίνια.

Έχοντας πλέον παρέλθει αρκετές ώρες από το τελευταίο σφύριγμα στον αγώνα που έγινε στο Ζάγκρεμπ μπορούμε ψύχραιμα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα με τη Λοκομοτίβα μπορεί να παρέπεμπε στο «σα να μην πέρασε μία μέρα», όμως η εμφάνιση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, εκτός από χτυπητές παρόμοιες αδυναμίες, είχε και διαφορετικά στοιχεία προς το θετικό.

Παράγει ευκαιρίες μέσα από πλάνο

Ας αρχίσουμε από αυτό το τελευταίο, το θετικό κομμάτι της υπόθεσης. Ο ΠΑΟΚ έχει βελτιώσει κατακόρυφα την κυκλοφορία μπάλας. Αυτό το «πάσα-πάσα» του Τούντορ για το οποίο γράψαμε πρόσφατα, οδηγεί στην παραγωγή φάσεων και μάλιστα πολύ χαρακτηριστικών. Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι ο Μακ, κυρίως ο Σλοβάκος, ο Κίτσιου και κάποιοι ακόμη παίκτες βρέθηκαν φάτσα κάρτα με την αντίπαλη εστία στο παιχνίδι. Οι ευκαιρίες προήλθαν μέσα από ένα πλάνο το οποίο είναι έργο Τούντορ.

Όμως, ο ΠΑΟΚ έδειξε ξεκάθαρη αδυναμία στο γκολ. Είναι σαφές ότι του λείπει-τώρα που είναι τραυματίας και ο Αθανασιάδης φαίνεται ακόμη πιο έντονα-ένα παίκτης που να τελειώνει τις φάσεις και να είναι ο πυλώνας των επιθετικών του προσπαθειών.

Πίσω είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε»

Αντίθετα, στα μετόπισθεν, υπάρχει χοντρό πρόβλημα. Τα κενά είναι εμφανέστατα κι ακόμη και ομάδες όπως η Λοκομοτίβα που έχουν απλά ένα-δύο ποιοτικούς παίκτες με τη μπάλα στα πόδια (κυρίως ο Σόβσιτς) μπορούν να τρυπούν με ευκολία την άμυνα. Αυτό συμβαίνει γιατί λείπουν οι αμυντικοί πρώτης γραμμής (θα ήθελα να το πω για τον Κόστα αυτό αλλά εξακολουθεί να απογοητεύει) και επιπλέον, επειδή ο Τούντορ, στη φάση που βρίσκεται η ομάδα του, έχει επιλέξει να πάρει περισσότερα ρίσκα από όσα αντέχει η ομάδα του.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Αυτό το 3-5-2 όταν ο ΠΑΟΚ έβγαινε στην επίθεση που προσπαθούσε να το μετατρέψει σε 4-2-3-1 όταν αμυνόταν ήταν πολύ ψιλά γράμματα γι’ αυτόν τον ΠΑΟΚ. Οι παίκτες, κυρίως οι μπακ, έχαναν τις θέσεις τους, το ίδιο και οι στόπερ, ενώ και ο Όλσεν (που πρέπει να βελτιώσει το παιχνίδι με τα πόδια) έμοιαζε σαστισμένος κάποιες στιγμές.

Γι’ αυτό και ο ΠΑΟΚ έμοιαζε σαν σε καράβι σε τρικυμία αρκετές φορές και δεν ενέπνεε με τίποτα την πίστη ότι μπορεί να κρατήσει, όταν το χρειαστεί, την εστία του μακριά από κινδύνους.

Σ’ αυτό το σημείο είναι που προσωπικά εντοπίζω την ευθύνη του Τούντορ. Ο 37χρονος τεχνικός οφείλει να είναι πιο ρεαλιστής και να μετρήσει καλύτερα τις δυνατότητες του ρόστερ του αυτή την περίοδο. Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να ακυρώσει τη φιλοσοφία του, αλλά έτσι όπως τα κατάφερε πέρυσι ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να συνδυάσει χτίσιμο ομάδας και ουσία.

Ο Άρνεσεν δεν έχει κάτι άλλο να περιμένει

Ας μη γίνουμε, όμως, υπερβολικοί με τις ευθύνες του Τούντορ. Το είπε και ο ίδιος: «Αυτό το ρόστερ έχουμε, με αυτό παίζουμε». Δεν γίνεται να περιμένουμε να μεταμορφώσει παίκτες που έχουν αποδείξει μέχρι που φτάνουν τα όρια τους.

Το μπαλάκι, λοιπόν, πάει στον Φρανκ Άρνεσεν που πρέπει να πείσει γιατί έγινε τόσο μεγάλος ντόρος με την έλευσή του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Σαββίδης έχει επενδύσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πάνω στον Δανό κι αυτό πρέπει να αποδείξει ότι το δίκτυο γνωριμιών και επαφών που διαθέτει μπορεί να φέρει στον ΠΑΟΚ παίκτες ποιοτικούς που θα υπηρετούν και το «value for money».

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι πριν ακόμη από το χθεσινό παιχνίδι μίλησε με τον Σαββίδη και συμφώνησαν ότι πρέπει να φορτσάρουν για να φέρουν παίκτες στην Τούμπα μέσα στις επόμενες μέρες. Ο Τούντορ του έχει ζητήσει άμεσα αμυντικό, ο ίδιος θέλει διακαώς και έναν επιθετικό ολκής στην Τούμπα. Και οι δύο είναι υπεραπαραίτητοι και από τη στιγμή που ο Σαββίδης διαβεβαιώνει ότι βάζει το χρήμα, οφείλει να τρέξει να το κάνει άμεσα.

Τη Λοκομοτίβα ο ΠΑΟΚ την περνάει και έτσι όπως είναι-σίγουρα καλύτερος μετά από μία εβδομάδα-όμως πολύ παρακάτω δεν μπορεί να πάει. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα να κάνει δραστικές κινήσεις ενίσχυσης πριν είναι πολύ αργά.

Υ.Γ. Η αρχή πρέπει να γίνει, άμεσα κιόλας με την επέκταση του συμβολαίου του Πέλκα. Είναι τραγικό να υποστηρίζεται από ορισμένους ότι ο εκπρόσωπός του εγείρει υψηλές απαιτήσεις. Συγνώμη, αλλά αν ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πείσει άμεσα τον Πέλκα να μείνει στην Τούμπα για ποιους παίκτες λίστας Άρνεσεν μιλάμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ