OPINIONS

ΠΑΟΚ σαν το καλό ουίσκι

ΠΑΟΚ σαν το καλό ουίσκι

Ο Κώστας Πετρωτός προσπερνά την εύκολη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Αστέρα Τρίπολης και εστιάζει στη διαχείριση του πιο ακριβού ρόστερ της ιστορίας του από τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Προφανώς και δεν χωρά υψηλή κριτική στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης. Φρόντισε ο Μαουρίσιο να το βγάλει από το κάδρο της κριτικής με τα δύο όμορφα γκολ που σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι στην καριέρα του έχει δείξει ότι είναι και πολύ ικανός στο να σκοράρει (πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σεζόν 2011-2012 όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με την Τέρεκ Γκρόζνι).

Ο ΠΑΟΚ καθάρισε νωρίς, απέδειξε ότι στην Τούμπα έχει τον τρόπο του, χωρίς ακόμη να έχει κάνει καλές εμφανίσεις σε διάρκεια (εξαίρεση ήταν το ματς με τη Λαμία).

Ειδικά στο ματς με τον Αστέρα, είχε υψηλό τέμπο για μεγάλο διάστημα στο πρώτο ημίχρονο. Σούταρε πολύ (16 τελικές όλες με σουτ), έπαιξε κάθετα όταν χρειάστηκε, πλαγιοκόπησε όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες και αν ο Ελ Καντουρί δεν αποδεικνυόταν επιπόλαιος στην τελική προσπάθεια το σκορ θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερη διαστάσεις από πολύ νωρίς.

Για να είμαστε δίκαιοι και με τον Αστέρα θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και τις ευκαιρίες της ομάδας του Σάββα Παντελίδη, ειδικά στις αρχές του δευτέρου μέρους, που αν κάποια από αυτές έφερνε ένα γκολ για τους φιλοξενούμενους προφανώς θα άλλαζε η εικόνα του αγώνα.

ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΟΚ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, βέβαια, με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν καλός σε όλο το παιχνίδι, γι’ αυτό και άργησε να κάνει τις αλλαγές του. Όλες έγιναν από το 76’ και μετά με την πρώτη να είναι και πάλι η αντικατάσταση του Πέλκα που στα οκτώ ματς που έπαιξε βασικός, βγήκε αλλαγή στα επτά.

Προφανώς αυτό "ήμασταν καλοί, δεν χρειαζόταν να αλλάξω κάτι" του Ρουμάνου κόουτς ακούστηκε... κάπως για τους φίλους του ΠΑΟΚ, αφού μοιάζει σαν να περιγράφει ένα τέλειο παιχνίδι από την ομάδα του.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι αυτή η ατάκα του κόουτς του Δικεφάλου κρύβει την πιο μεγάλη αλήθεια για τον ΠΑΟΚ. Ο 48χρονος τεχνικός γνωρίζει ότι ακόμη δεν έχει πάρει πραγματικά ποιοτικά παιχνίδια από το "πιο ακριβό ρόστερ της ιστορίας του ΠΑΟΚ".

Γνωρίζει πολύ καλά το ποδόσφαιρο για να πιστεύει το αντίθετο. Επιλέγει, όμως, να μιλά με αυτό τον τρόπο γιατί έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του για το πώς θα διαχειρίζεται αυτό το υλικό. Έχει καταλήξει στους παίκτες που είναι βασικοί και-αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος-αναντικατάστατοι.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Ρέι, Μάτος, Σαμπράνο, Λέοβατς, Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια και Πρίγιοβιτς. Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα στις θέσεις τους έναντι συμπαικτών τους. Ο Βαρέλα αντί του Κρέσπο, ο Τσίμιροτ αντί των Σάχοβ και Κάνιας και μένει μόνο ο ανταγωνισμός μεταξύ Πέλκα και Μακ, με τον πρώτο να κερδίζει προς το παρόν στην κούρσα.

Η άποψη αυτή αντικατοπτρίζει και τις σκέψεις της διοίκησης του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης και ο γιος του Γιώργος, φωνάζουν εδώ και καιρό ότι έχουμε φέρει τους καλύτερους παίκτες στην Τούμπα και όταν αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί πώς στ’ αλήθεια ο προπονητής να επιλέξει μία διαφορετικού τύπου διαχείριση.

Αυτό εξηγεί γιατί πραγματικά στον ΠΑΟΚ μέχρι τώρα δεν παίζουν οι πιο φορμαρισμένοι, αλλά εκείνοι που έχουν την προοπτική να δώσουν στην πορεία πολύ περισσότερα πράγματα στην ομάδα. Κάπως έτσι επιλέγεται ο Ελ Καντουρί και όχι ο Μπίσεσβαρ αυτή την περίοδο που είναι πιο αποτελεσματικός στις τελικές πάσες. Κάπως έτσι παίζει ο Βιεϊρίνια και ο όχι ο Λημνιός που διαθέτει πολύ καλύτερα επίπεδα έκρηξης σε σχέση με τον Πορτογάλο στην παρούσα φάση.

Ο Ρουμάνος κόουτς περιμένει το φορμάρισμα αυτών των παικτών μέσα από τις συνεχείς παρουσίες τους και όχι ζητώντας τους να αποδείξουν πρώτα ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους συμπαίκτες τους και μετά να πάρουν φανέλα βασικού.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΜΑΤΣ EUROPA LEAGUE

Τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν αυτή η τακτική του Λουτσέσκου θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ. Αυτό θα φανεί στην πορεία. Προς το παρόν, ο φόβος ότι ο ΠΑΟΚ έχει χάσει μία σπουδαία ευκαιρία, τώρα που οι ανταγωνιστές του παίζουν στην Ευρώπη, να πάρει διαφορά στη βαθμολογία υπάρχει σε πολύ κόσμο.

Και είναι κάτι που απασχολεί και τον προπονητή του ΠΑΟΚ από μία άλλη οπτική γωνία. Την αποκάλυψε όταν μίλησε για την καλή χρονιά που είχε στη Ραπίντ Βουκουρεστίου με την πορεία μέχρι τα προημιτελικά του UEFA και την επίσης αξιόλογη παρουσία στο ρουμανικό πρωτάθλημα και κύπελλο: "Όταν έχεις πολλά παιχνίδια, τότε μπορείς να αξιοποιείς όλο το δυναμικό σου και να έχεις χαρούμενους όλους τους παίκτες".

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Και με το υλικό που διαθέτει φέτος ο ΠΑΟΚ, ίσως τελικά, θα ήταν καλύτερο ο ΠΑΟΚ να έχει και ματς Europa League μεσοβδόμαδα, γιατί κακά τα ψέματα, είναι δύσκολο για τον Λουτσέσκου (το ίδιο θα ήταν για οποιονδήποτε κόουτς στον ΠΑΟΚ) να κρατήσει την γκρίνια έξω από τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ. Και εδώ είναι που οι βασικοί πρέπει να βοηθήσουν με την απόδοσή τους και η ΠΑΕ να αποδείξει ότι διαθέτει ικανό μηχανισμό στήριξης του έργου του προπονητή.

Κλείνοντας, για να αποδώσω πιο πειστικά όλα αυτό που περιγράφω πιο πάνω, θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ εκείνη την διαφήμιση με το φημισμένο (να μην κάνουμε διαφήμιση) ουίσκι που ωρίμαζε στα αποστακτήρια του Τένεσι. Ε, ο Λουτσέσκου και ο ΠΑΟΚ συνολικά, μοιάζουν με τον γέρο που πετά φελλούς περιμένοντας να ωριμάσει ένα πρώτης ποιότητας απόσταγμα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ