OPINIONS

ΠΑΟΚ που τον γούσταρε κι ο Μάτος

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) MOTIONTEAM

Το σύνδρομο των Τεμπών, οι αγκαλιές των πιτσιρικάδων του ΠΑΟΚ με τον Λουτσέσκου, η... μοίρα που έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Ελ Καντουρί και άλλες ΠΑΟΚτσήδικες ιστορίες που "γέννησε" το θριαμβευτικό πέρασμα από τα Πηγάδια. Γράφει ο Κώστας Πετρωτός.

Με εντελώς ΠΑΟΚτσήδικους όρους, το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου είναι για τους φίλους του Δικεφάλου το πιο όμορφο Σαββατόβραδο από την αρχή της περιόδου. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το πρώτο διπλό στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά κυρίως με τον τρόπο που ήρθε.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που τόσο καιρό της έλειπαν και είχε αναγκάσει τον ιστορικό σύνδεσμο της Θύρας 4 να καυτηριάσει την έλλειψή τους με μία σκληρή ανακοίνωση.

Ο ΠΑΟΚ διέθετε ταχύτητα, κινητικότητα (καθόλου στατικότητα) και, πάνω από όλα, ποδοσφαιριστές που ευχαριστιόταν που φορούσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Είναι μεγάλο πράγμα να γουστάρεις να παίζεις σε μία ομάδα, να αποτελεί όνειρό σου να είσαι μέλος της και να θεωρείς τιμητικό να συμπεριλαμβάνεσαι στην ενδεκάδα της και μας το θύμισε από την ανάποδη ο Μαρίν Λέοβατς.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει ο αγώνας στα Πηγάδια, ο Κροάτης μπακ με δηλώσεις στην πατρίδα του προκάλεσε έντονη δυσφορία και ενόχληση σε κάθε ΠΑΟΚτσή οπαδό και, όπως αποδείχθηκε, την ίδια "ενόχληση" είχαν και οι συμπαίκτες του που έπαιξαν κόντρα στην Ξάνθη.

Οι κούρσες του Πέλκα, οι αλλεπάλληλες μάχες που έδινε ο Κουλούρης με τους αντίπαλους αμυντικούς, οι μπούκες του Λημνιού, οι εντυπωσιακές επεμβάσεις του Πασχαλάκη και το γεμάτο ουσία και εξυπνάδα παιχνίδι του Βιεϊρίνια ήταν η καλύτερη απάντηση στον "αυθάδη" Κροάτη μπακ που αποδείχτηκε αχάριστος αφού δεν σκέφτηκε ότι ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που τον έστειλε στην Εθνική ομάδα της χώρας του.

Όλοι μαζί οι παίκτες του ΠΑΟΚ, με την απόδοσή τους φώναξαν "Μαρίν, δεν σε έχουμε ανάγκη", στέλνοντας το καλύτερο μήνυμα και στον κόσμο του ΠΑΟΚ: "Ναι, έχουμε σφυγμό, μπορούμε καλύτερα, έχετε να περιμένετε κάτι σημαντικό από εμάς".

ΟΤΑΝ Ο ΛΕΟ ΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΑΤΗ

Πιο σημαντικό από την "απάντηση" στον Λέοβατς ήταν το γεγονός ότι οι συμπαίκτες του Λέο Μάτος, του είπαν: "Λέο, μπορούμε και χωρίς εσένα καμιά φορά, ξεκουράσου σήμερα".

Ο Βραζιλιάνος στα περισσότερα παιχνίδια μέχρι να πάει ο ΠΑΟΚ στην Ξάνθη ήταν το σημείο αναφοράς της ομάδας, ο ποδοσφαιριστής που έκανε τον μπακ, τον οργανωτή και ενίοτε τον εκτελεστή προσπαθώντας μόνος του να καλύπτει όλες τις αδυναμίες και να δίνει βαθμούς στον Δικέφαλο. Στην Ξάνθη δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτε άλλο πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις ενός δεξιού μπακ.

Προφανώς γι΄ αυτό ήταν και τόσο ήρεμος για πρώτη φορά, αφού έβλεπε τον ΠΑΟΚ να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.

ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΝΙΑΣ

Εστιάζοντας λίγο παραπάνω σε αγωνιστικά σημεία, πέρα από τα προφανή οφέλη της παρουσίας πιτσιρικάδων και Ελλήνων παικτών (Λημνιός, Πέλκας, Κουλούρης, Πασχαλάκης) που έδωσαν ενέργεια ταχύτητα και ψυχή, καταλυτική ήταν και η παρουσία του Χοσέ Κάνιας.

Μετά από διάφορες δοκιμές που έχει κάνει από την αρχή της περιόδου στη θέση "6" ο Ραζβάν Λουτσέσκου, η εκ νέου ενεργοποίηση του Ισπανού αποδεικνύεται η πιο αποτελεσματική λύση για τον παίκτη που πρέπει να καλύπτει τους χώρους μπροστά από τους στόπερ. Ο έμπειρος χαφ ξέρει πολύ καλά την συγκεκριμένη δουλειά και όταν έχει συμπαίκτες με ικανότητα να μεταφέρουν γρήγορα την μπάλα μπροστά όπως ο Πέλκας και ο Τσίμιροτ σε καλή μέρα, τότε αγγίζει το άριστα στον ρόλο του.

Με τη δική του παρουσία αλλά και την πολύ καλή απόδοση του Πέλκα σε θέση οργανωτή, ο ΠΑΟΚ δείχνει να λύνει τον γόρδιο δεσμό στην τριάδα των χαφ και όταν ο Μαουρίσιο ξαναβρεί την φόρμα του, τότε μάλλον θα έχουμε μία σύνθεση μέσων με την οποία ο ΠΑΟΚ θα πορευτεί για πολλούς αγώνες.

Η... ΜΟΙΡΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ ΤΟΝ ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να παίξει οργανωτής ο Πέλκας, χρειάστηκε η αναγκαστική αποχώρηση του Ελ Καντουρί στο πρώτο 10λεπτο του αγώνα. Μετά τη λήξη, τα social media κατακλείστηκαν από σχόλια του τύπου "η... μοίρα μας έκανε δώρο τον τραυματισμό του Ελ Καντουρί" προφανώς όμως κανείς ΠΑΟΚτσής δεν μισεί τον Μαροκινό.

Απλά, με αυτό το πικρόχολο σχόλιο πολλοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό που τους προκαλούσε η μέτρια παρουσία του 28χρονου ποδοσφαιριστή στον οποίο επέμενε ο Λουτσέσκου μέχρι τώρα. Ίσως, το νοκ-άουτ να φέρει στην περίπτωση του Μαροκινού ένα restart, να τον βοηθήσει να καταλάβει τι έκανε λάθος όλο αυτό το διάστημα που έπαιρνε μόνιμα φανέλα βασικού χωρίς να την αξίζει και να το διορθώσει στη συνέχεια.

Λίγοι, άλλωστε, αμφισβητούσαν εξαρχής την αξία του. Η ένστασή τους είχε να κάνει με την ανετοιμότητά του η οποία τόσο καιρό είχε θέσει νοκ-άουτ έναν από τους περσινούς MVP, τον Μπίεσβαρ και οδηγούσε στην χρησιμοποίηση σε θέση που δεν είναι η φυσική του, τον Πέλκα.

Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΕΡΕΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Δεν θα πρέπει να προσπεράσουμε, εξάλλου, την σημειολογία που έβγαλε ο πανηγυρισμός μετά το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ. Οι τρεις πιτσιρικάδες Λημνιός, Πέλκας και Κουλούρης, έτρεξαν αμέσως στην αγκαλιά του Λουτσέσκου για να πανηγυρίσουν και προφανώς να του αφιερώσουν το γκολ. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει δείξει και στους τρεις ότι τους πιστεύει. Για χάρη του Κουλούρη έχει βάλει τον Πρίγιοβιτς σε δεύτερο ρόλο. Τον Λημνιό τον έβγαλε από τη ναφθαλίνη που πήγε να τον βάλει ο Στανόγιεβιτς, ενώ τον Πέλκα τον έχει συχνά στην ενδεκάδα (ασχέτως αν ήταν μονίμως η πρώτη αλλαγή του).

Προφανώς, οι συγκεκριμένοι παίκτες μαζί με ορισμένους άλλους ανήκουν στην κατηγορία "παίζουμε και για τον προπονητή μας" και αποτελούν τα απαραίτητα στηρίγματα για κάθε κόουτς που κάθεται στον πάγκο μιας μεγάλης ομάδας όπως ο ΠΑΟΚ. Όσους περισσότερους παίκτες καταφέρει να βάλει σε αυτό το γκρουπ ο Λουτσέσκου, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει να πετύχει στον Δικέφαλο. Προφανώς η διαχείριση που κάνει στο έμψυχο δυναμικό του ΠΑΟΚ τις τελευταίες ημέρες, δείχνει ότι αρχίζει να το καταλαβαίνει και ο ίδιος.

ΤΟ... ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Τέλος, για να το χαλαρώσουμε και λίγο, ίσως να μην το έχετε προσέξει αλλά ο ΠΑΟΚ έχει μια φοβερή επίδοση. Έχει κερδίσει όλα τα παιχνίδια πάνω από τα Τέμπη και κανένα κάτω από αυτά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναπτύσσουν επιχειρηματολογία πάνω σε αυτό το "στατιστικό" και κάνουν λόγο για... σύνδρομο των Τεμπών. Είναι στο χέρι των παικτών του ΠΑΟΚ να αποδείξουν ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τυχαίο, κακόγουστο αστείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ