OPINIONS

ΠΑΟΚ με την ηρεμία του Ίβιτς

ΠΑΟΚ με την ηρεμία του Ίβιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το πρώτο κερδισμένο στοίχημα του Βλάνταν Ίβιτς που αποτυπώνεται στο φιλί του Ιβάν Σαββίδη και τον πολύτιμο χρόνο που κερδίζει ΠΑΟΚ.

Η αλήθεια, όχι μόνο για το σημερινό παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, αλλά συνολικά για τον ΠΑΟΚ από την ώρα που ανέλαβε ο Βλάνταν Ίβιτς, αποτυπώνεται σε μία φράση που χρησιμοποίησε ο Σέρβος τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι: "Παίξαμε με λογική και μυαλό" και έτσι ακριβώς είναι.

Ο ΠΑΟΚ δεν μεταμορφώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα. Ήταν η ίδια ομάδα που εμφανίστηκε στην Ν. Σμύρνη με την διαφορά ότι στο παιχνίδι κόντρα στους Βοιωτούς δεν έγιναν τα ατομικά λάθη της περασμένης Κυριακής.

Και για του λόγου του αληθές κάντε μόνο την σύγκριση του Βίτορ σήμερα με τον Βίτορ της περασμένης αγωνιστικής. Ίσως να έπαιξε ρόλο και το σκάουτινγκ που κάνει πάνω του ο Ερυθρός Αστέρας, αλλά ο Πορτογάλος ήταν αλάνθαστος και δεν "κρέμασε" την ομάδα του όπως είχε κάνει με τον Πανιώνιο. Συνολικά οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ήταν συγκεντρωμένοι, ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο με ηρεμία και ισορροπία στο παιχνίδι τους.

Σε αυτά τα δύο στοιχεία εστιάζεται και η προσφορά του Βλάνταν Ιβιτς μέχρι σήμερα στον ΠΑΟΚ. Ο Σέρβος τεχνικός φυσικά δεν έχει το μαγικό ραβδάκι να μετατρέψει σε ομάδα με έντονη προσωπικότητα το άγουρο έμψυχο δυναμικό του "Δικεφάλου", αλλά σίγουρα το έβαλε σε μια τάξη. Έχει πάψει να παρατηρείται η ανισορροπία των ημερών Τούντορ που οδηγούσε σε σκορ τύπου 3-3 (θυμηθείτε τα ματς με Ηρακλή και Πανθρακικό).

Το ιδιαίτερα θετικό με τον 39χρονο προπονητή του ΠΑΟΚ είναι ότι δεν χάνει την ψυχραιμία του και την σοβαρότητά του στον πάγκο, ακόμη κι όταν η ομάδα του είναι «στριμωγμένη». Φάνηκε και σήμερα στο ματς με τον Λεβαδειακό ότι παρ' όλο που δεν "ερχόταν" το πολυπόθητο γκολ αυτός επέμενε σε κινήσεις που όριζε η λογική.

Και η λογική οδήγησε στην αλλαγή του Πέλκα με τον Κοροβέση. Τίποτε άλλο δεν «πείραξε» στην ομάδα του, τίποτε άλλο δεν άλλαξε. Απλά επέμεινε στο πλάνο του. Γιατί έβλεπε ότι η ομάδα του έφτανε στην αντίπαλη περιοχή και τις έλειπε μόνο η σωστή τελική ενέργεια για να έρθει το γκολ. Και αυτή ήρθε με το γκολ του Λέοβατς στο 80'.

Όλα τα παραπάνω επιβράβευσε ο Ιβάν Σαββίδης με την αγκαλιά και το φιλί που του έδωσε την ώρα που αποχωρούσε από το γήπεδο. Και είναι πολύ σωστή η σκέψη που κάνει να κρατήσει τον Ίβιτς στο πλευρό ενός έμπειρου τεχνικού, όποιος κι αν είναι αυτός για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Αυτό, όμως, είναι μία κουβέντα για τις εβδομάδες που ακολουθούν. Προέχουν τα πλέι οφ, στα οποία ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν και με τα δύο πόδια και εκεί δίνεται στον Σέρβο προπονητή να βάλει και άλλα νέα στοιχεία στην ομάδα του.

Μόνο η ομαδική δουλειά θα καλύψει τώρα τα κενά

Ο 39χρεονος κόουτς του ΠΑΟΚ θα έχει μερικές εβδομάδες μπροστά του χωρίς να έχει το ματς της Κυριακής να τον πονοκεφαλιάζει. Του δίνεται έτσι η ευκαιρία να μπολιάσει παίκτες που έρχονται από τραυματισμό (Τσίμιροτ, Χατζηισαΐας, Ζάιρο, Μυστακίδης και Μπερμπάτοφ), αλλά και να δει να «καθαρίζουν» παίκτες όπως ο Κλάους και ο Βίτορ (με την κίτρινη που πήρε χθες) από κάρτες.

Με επιπλέον «όπλα» στη φαρέτρα του ο Ίβιτς θα δείξει κατά πόσο μπορεί να εκπονήσει ένα πλάνο που θα βγάλει αλώβητο τον ΠΑΟΚ από τη διαδικασία των αγώνων Τετάρτη - Κυριακή. Θυμίζουμε ότι ο προκάτοχός του, ο Ίγκορ Τούντορ έλεγε ότι δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να δώσει ματς ανά τρεις μέρες. Ο Κροάτης, πάντως, βρήκε σύμμαχο τον Σέρβο διάδοχό του στην τοποθέτηση που είχε κάνει για την έλλειψη μεσοεπιθετικού.

Και ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ υποστήριξε ότι πλην του Πέλκα δεν υπάρχει άλλος μέσος που να πατάει περιοχή και να είναι κοντά στο γκολ. Δεν έχει καθόλου άδικο. Δεν το πρόταξε, όμως, ως δικαιολογία. Οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι "μία αδυναμία που πρέπει να καλύψουμε μέσα από τη σκληρή δουλειά". Και επανέλαβε την πίστη του στην ομάδα, παρότι είναι σαφές ότι λείπουν οι παίκτες με έντονη προσωπικότητα.

Όπως, δηλαδή, πρέπει να κάνει ένας προπονητής που σέβεται τη δουλειά του και τους παίκτες με τους οποίους συνεργάζεται κάθε μέρα. Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί ο Ίβιτς αντιλαμβάνεται τον ΠΑΟΚ σαν τη μεγάλη ευκαιρία για την προπονητική καριέρα του και ο Τούντορ, ως τιμή του συλλόγου που έχει στο τιμόνι του έναν βετεράνο της Γιουβέντους. Άλλη προσέγγιση, άλλη φιλοσοφία. Του Κροάτη δεν οδηγούσε πουθενά. Ίσως, ο τρόπος του Ίβιτς φέρει άλλα αποτελέσματα.

Το σίγουρο είναι ότι, προς το παρόν, με την ηρεμία του έχει αλλάξει την εικόνα που βγάζει ο ΠΑΟΚ προς τα έξω και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ