OPINIONS

ΠΑΟΚ φαβορί έταξε ο Σαββίδης

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός "σκανάρει" ακόμη ένα θυελλώδες βράδυ του ΠΑΟΚ - λόγω των δηλώσεων Σαββίδη - και εξηγεί γιατί ο μεγαλομέτοχος του "Δικεφάλου" είναι υποχρεωμένος να στηρίξει στην πράξη τις τεράστιες προσδοκίες που έχει δημιουργήσει με τη συνολική του στάση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Hταν μακράν το καλύτερο ματς των φετινών play offs, το χθεσινό ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός και μας απασχόλησε ΜΟΝΟ για το ποδοσφαιρικό σκέλος του. Οι ομάδες ήταν μεν "χτυπημένες" από ελλείψεις και κούραση, πρόσφεραν δε ένα 90λεπτο με σπασπένς, ανατροπή στο σκορ και συγκινήσεις. Η ένταση της Λεωφόρου επηρέασε τους παίκτες των δύο ομάδων, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που τα πράγματα να ξεφύγουν.

Βοήθησε σ' αυτό η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ (και το σημειώνω με κεφαλαία γράμματα γιατί σε όλους μας υπήρχε ο φόβος ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένοι θερμόαιμοι και τα πράγματα να ξεφύγουν) ατμόσφαιρα που δημιούργησαν περίπου 15.000 οπαδοί του Δικεφάλου.

Ο τρόπος με τον οποίο υποστήριξαν τους παίκτες ήταν υποδειγματικός. Έδειξαν έτοιμοι για Champions League και έστειλαν το μήνυμα με τη συμπεριφορά τους, παρά την πίκρα της απώλειας της πρώτης θέσης στο μίνι πρωτάθλημα, ότι τέτοια ομάδα θέλουν να χτιστεί τη νέα σεζόν για να διεκδικήσει τον μεγάλο αυτό στόχο με την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Ελλάδας. Θα επανέλθω, όμως, σ' αυτό το σημείο αφού αναλύσω δύο-τρία πράγματα σε αγωνιστικό επίπεδο.

Τι επιβεβαιώθηκε χθες στην Τούμπα;

- Ότι ο Παναθηναϊκός, παρά τις απουσίες του και το έντονο χρώμα ομάδας Κ20 που είχε χθες, ήταν η πιο αξιόλογη ομάδα στα playoffs και αυτό πιστώνεται στον Μαρίνο Ουζουνίδη. Την "εκτέλεσε" ο "μπυροβόλος" και, συγνώμη που θα το πω και θα στεναχωρήσω τους φίλους των "πρασίνων", ο Μπεργκ με το ξέσπασμα του στον αγώνα της Λεωφόρου. Ο Σουηδός άναψε τη φωτιά εντός αγωνιστικού χώρου και το ότι “κάηκε” και ο ίδιος πρέπει να τον οδηγήσει στην αυτοκριτική.

- Φάνηκε, ακόμη, ότι πραγματικός ΠΑΟΚ στα playoffs δεν υπήρχε. Η ομάδα έμεινε στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και, όπως ομολόγησε και ο Ίβιτς, οι παίκτες χαλάρωσαν. Προφανώς το κλίμα επηρέασε και τον ίδιο, με αποτέλεσμα ο νοικοκύρης και με πλάνο Σέρβος τεχνικός να κάνει στραβοτιμονιά στο μίνι πρωτάθλημα. Μία μόνο κίνηση χθες δείχνει πόσο λάθος του πήγε το πράγμα. Αντικατέστησε τον Πρίγιοβιτς στο 67' με τον Κουλούρη (δεν έχει σημασία που στο επόμενο λεπτό ο Ενρίκε σκόραρε από το λάθος του Κουτρουμπή). Το λάθος δεν ήταν ότι βγήκε ο εμφανώς κουρασμένος 27χρονος φορ, αλλά το ότι είχαν προηγηθεί δύο γεμάτα 90λεπτα και στο πιο κρίσιμο ματς ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να ποντάρει στο πιο μεγάλο επιθετικό όπλο του. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, καθώς ενώ ο κόουτς του ΠΑΟΚ μπορούσε να βάλει βασικό τον Πέλκα που δεν θα έπαιζε στο τελευταίο ματς και να δώσει ανάσες στον Κάμπος, έριξε τον Ανγκολέζο στη μάχη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Προσθέτω στα του ΠΑΟΚ (σε σύγκριση με τον Παναθηναϊκό) πως αποδείχθηκε ότι η ομάδα χωλαίνει όταν βρίσκει απέναντί της αντιπάλους με καλύτερα δομημένους σωματικά παίκτες.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΠΟΥ... ΑΝΟΙΞΕ Ο ΙΒΙΤΣ

Και ενώ θα μπορούσε να συζητά όλα αυτά με νηφαλιότητα, από χθες το βράδυ, όλος ο οργανισμός ΠΑΟΚ, οι δηλώσεις του Σαββίδη έβαλαν και πάλι τους πάντες στην πρίζα. Προφανώς αυτό είναι το στυλ του ομογενή επιχειρηματία και δεν αλλάζει. Νιώθει ισχυρός, πιστεύει ότι δέχεται χτυπήματα και θέλει να δείχνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Προφανώς, όμως, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος (και φάνηκε όταν μίλησε για την ανάγκη να γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ για να διαμορφωθεί μία σταθερή κατάσταση με τη διαιτησία) ότι η ομάδα δεν μπορεί να πορεύεται μέσα σε διαρκή ένταση. Ούτε οι συνεχείς δικαστικές διαμάχες με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ούτε οι μάχες σε επίπεδο Λίγκας βοηθάνε το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Καλά κάνει ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου και πάει στον Εισαγγελέα καταγγελίες για απειλές σωματικής και ψυχολογικής βίας, αλλά η "μετωπική" με τους άλλους μεγάλους πρέπει να μπει σε κάποια καλούπια που θα βοηθούν να μένει η ομάδα και ο κόσμος ανεπηρέαστοι.

Ηδη, χθες αποκάλυψε ότι ο Ίβιτς φοβάται γιατί έχει και αδερφό με παιδιά, λόγω των απειλών που δέχονται. Με αυτόν τον τρόπο ο Σέρβος τεχνικός άνοιξε και θέμα προπονητή, όπως ο ίδιος ο Σαββίδης παραδέχθηκε, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιολογηθεί το προπονητικό τιμ κατά πόσο μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Εδώ είναι που θα επανέλθουμε και θα βάλουμε στην κουβέντα την υποδειγματική στάση που κράτησε ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει ιδιοκτήτης που δημιουργεί όραμα με την ισχύ του, τότε ο κόσμος ακολουθεί και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να προστατεύσει την ομάδα. Ο ΠΑΟΚτσής με την υποδειγματική του συμπεριφορά χθες και το χειροκρότημα στο φινάλε προς την ομάδα του φανέρωσε το "πιστεύω" του, την ελπίδα ότι κάτι μεγάλο πάει να δημιουργηθεί.

Με απλά λόγια, ο Ιβάν Σαββίδης γέννησε πολύ μεγάλες προσδοκίες και τώρα είναι υποχρεωμένος να τις στηρίξει στην πράξη για να φανεί συνεπής στον κόσμο της ομάδας που είναι στο πλευρό του.

Στη σκέψη του κόσμου του ΠΑΟΚ, με Σαββίδη μεγαλομέτοχο (που σε 5 χρόνια έχει κάνει αγώνα να ανατρέψει το κατεστημένο και έχει βάλει τόσα χρήματα), η ομάδα δεν μπορεί παρά να είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή τη νέα σεζόν. Κι αυτή η σκέψη μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση του μπάτζετ και έλευση παικτών που θα αποτελέσουν τους ηγέτες της νέας εποχής μαζί με 2-3 από τη φετινή ομάδα.

Το έχουμε ξαναγράψει. Ο φετινός ΠΑΟΚ έφτιαξε κορμό κι αυτό είναι έργο Μίχελ-Ίβιτς. Πλέον, ξέρει που πρέπει να ενισχυθεί τι πρέπει να προσθέσει και τι να αφαιρέσει για να αποκτήσει σαφές προβάδισμα στην κούρσα για τον τίτλο.

Ίσως εκεί να ακουμπά και ο προβληματισμός του Σαββίδη για τον Ίβιτς. Αν μπορεί να είναι ο προπονητής που θα οδηγήσει μία ομάδα στον τίτλο. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του φέτος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον έχει στην καμπούρα του εμπειρία ενός έτους, οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι ο Σέρβος πρέπει να στηριχθεί, ίσως και με έναν έμπειρο βοηθό, κάτι που φέτος δεν είχε. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πάει ξανά σε λύση νέου και άπειρου τεχνικού, αλλά θα πρέπει να φέρει προπονητή μεγάλου βεληνεκούς.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ