OPINIONS

Όλοι οι καλοί χωράνε

ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον Βιεϊρίνια που αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι το ποδόσφαιρο όταν έχεις καλούς παίκτες, τον ΠΑΟΚ που πρέπει να διδαχθεί από το "6 στα 6" στην άδεια Τούμπα και τον Λουτσέσκου που ξάφνιασε ευχάριστα.

Αν κανείς μελετήσει το πώς έχασε ο ΠΑΟΚ στα ντέρμπι από Ολυμπιακό και ΑΕΚ και γιατί πέτυχε ανατροπή κόντρα στον Ατρόμητο μπορεί εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στις μεν δύο πρώτες περιπτώσεις έπαιζε ο Λέοβατς και το βράδυ της Δευτέρας (20/11) στη θέση του βρισκόταν ο Βιεϊρίνια.

Ναι, ένας παίκτης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και στο ποδόσφαιρο κι ας μιλάμε για τον βασιλιά των ομαδικών αθλημάτων. Ο Πορτογάλος χθες ηγήθηκε της αντεπίθεσης του ΠΑΟΚ μετά το 0-1 του Στρούγγη. Σέντραρε σωστά και όχι όπως μας έχει συνηθίσει ο Κροάτης, έβγαλε κάθετες, κυρίως, όμως δεν εκτέθηκε αμυντικά και δεν έκανε φτηνά λάθη.

Λάθη όπως το φάουλ-δώρο του Λέοβατς στον Ολυμπιακό στη φάση από την οποία προήλθε το γκολ του Ένχελς, ή το φάουλ που έκανε ο Κροάτης στον Χριστοδουλόπουλο στη φάση που "πλήγωσε" τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ πριν δύο εβδομάδες.

Ο Βιεϊρίνια απέδειξε με την παρουσία του ότι ένας πραγματικά καλός παίκτης μπορεί να παίξει παντού. Σαν τον Μάτος που, αν και μπακ, μερικές φορές μετατρέπεται στον καλύτερο εξτρέμ ή φορρ και χαρίζει νίκες στον ΠΑΟΚ, ή σαν τον Μαουρίσιο που κι αυτός κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο.

Ναι, όλοι οι παίκτες δεν είναι πολυθεσίτες. Αλλά η προσωπικότητα σε όποιο σημείο του γηπέδου κι αν βρεθεί, «φωνάζει» και κάνει τη διαφορά.

Ίσως είναι υπερβολικό που εστίασα τόσο στο Λέοβατς-Βιεϊρίνια. Ίσως να αδικεί τον πρώτο αφού έχει κάνει και καλά ματς, αλλά ήταν το πιο πειστικό παράδειγμα για να δείξω ότι οι καλοί παίκτες χωράνε παντού, ακόμη κι αν καμιά φορά χρειάζεται να τους αλλάζεις και θέση.

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Θα μπορούσα να προσεγγίσω το Βιεϊρίνια-Λέοβατς και από την άποψη της πληρότητας του υλικού. Κακά τα ψέματα η δύναμη του ΠΑΟΚ βρίσκεται στα άκρα του. Εκεί έχει εκτός από Βϊερινια και Μάτος, τον Μακ, τον Κάμπος και τον Λημνιό, ακόμη και τον Πέλκα που ο Λουτσέσκου έχρισε εξτρέμ-δεύτερο φορ. Όλοι τους δικαιούνται πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής από όσο παίρνουν και ίσως να τον είχαν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ελλάδα (ή τουλάχιστον θα διεκδικούσαν επί ίσοις όροις θέση στην ενδεκάδα).

Η επιλογή του μπακ Βιεϊρίνια δημιουργεί προοπτική για να βρουν χώρο οι υπόλοιποι, δημιουργεί ανταγωνισμό που όταν κανείς βρίσκεται μονίμως σε μία γωνιά του πάγκου τον χάνει. Δεν έχει κίνητρο.

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΚΑΝΤΟΥΡΙ;

Έχω την αίσθηση ότι το πετυχημένο πείραμα ΒΙεϊρίνια αντί Λέοβατς, ίσως ανοίξει τον δρόμο για άλλο ένα. Να μείνει εκτός ενδεκάδας ο Ελ Καντουρί. Όχι γιατί έχει αποδείξει πως είναι περίπτωση Λέοβατς, αλλά γιατί με τις διαδοχικές συμμετοχές δ\εν βελτιώνεται. Δεν σκοράρει, ακόμη και από προφανέστατες θέσεις για γκολ κι αυτό τον αγχώνει ολοένα και περισσότερο. Η προφανής επιλογή θα ήταν ο Μπίσεσβαρ, όμως ο Ολλανδός έχει δύο ακόμη αγωνιστικές τιμωρίας να εκτίσει.

Η σκέψη πάει, λοιπόν, μοιραία στον Πέλκα ή ακόμη και στον Μαουρίσιο. Γιατί όχι ο Βραζιλιάνος δεκάρι με στηρίγματα από πίσω του τους Τσίμιροτ και Κάνιας; Μήπως η ποιότητα του Μαουρίσιο φτάνει και περισσεύει για να παίξει ρόλο οργανωτή στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΑΡΕΣΕ ΜΕ ΕΠΘΕΤΙΚΟΓΕΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

Πάμε και σε άλλα συμπεράσματα από το ματς με τον Ατρόμητο. Άρεσε πολύ η επιθετικογενής προσέγγιση του Λουτσέσκου, κυρίως στις αλλαγές. Ο ίδιος στις δηλώσεις του φάνηκε ότι «διάβασε» σωστά την επιλογή του να μην κάνει αλλαγή τον Σαμπράνο αλλαγή όταν η ΑΕΚ έμεινε με δέκα στο ντέρμπι. Και έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως πόσο σημαντικό είναι το τάιμινγκ των σωστών επιλογών στη διαχείριση ενός ματς. Ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Ατρόμητο γινόταν ολοένα και πιο επιθετικός όσο περνούσε η ώρα. Σχήμα με δύο φορ (Πρίγιοβιτς-Κουλούρη) για να φέρει το παιχνίδι στην περιοχή του αντιπάλου και μετά φρεσκάρισμα στα άκρα (Λημνιός αντί Μακ) και στο κέντρο (Σάχοβ αντί Ελ Καντουρί).

Αυτή η προσέγγιση ταίριαζε και σε άλλα παιχνίδια που προηγήθηκαν κι ας ήταν μακριά από την Τούμπα (παράδειγμα αυτό με την Λάρισα, που ο ΠΑΟΚ δεν επέλεξε να το «τελειώσει» στο 0-1).Είναι πολύ ενθαρρυντικό που ο Ραζβάν Λουτσέσκου είδε έτσι το ματς και καλό είναι να κρατήσει αυτή την οπτική.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΜΠΑ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ

Πάμε και στο εντυπωσιακό "6 στα 6" του ΠΑΟΚ στην άδεια Τούμπα. Είναι τυχαίο γεγονός ή πρέπει να δώσει και ένα δίδαγμα στον ΠΑΟΚ; Ποιο είναι αυτό; Ότι καμιά φορά, ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, χρειάζεται ηρεμία και υπομονή. Αυτά τα στοιχεία είναι που φέρνουν καθαρό μυαλό και εν τέλει και νίκες.

Κάθε οπαδός του ΠΑΟΚ που στις 10 Δεκεμβρίου, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό θα πάει στην Τούμπα, ας το έχει στο νου. Γιατί στο παρελθόν υπήρχαν ματς σαν κι αυτά με τον Παναιτωλικό ή τον Ατρόμητο φέτος που η λαχτάρα για νίκη του κατάμεστου γηπέδου αποδείχθηκε μπούμερανγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ