OPINIONS

Οι καλύτεροι δεν θέλουν αγριάδες

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟΚ / ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
Λουτσέσκου EUROKINISSI SPORTS

Το δείγμα γραφής του ΠΑΟΚ (και) για τον Λουτσέσκου είναι πλέον μεγάλο προκειμένου να υπάρχει η απαίτηση από εκείνον να βρει την χημεία τίτλου. Ο Κώστας Πετρωτός καταγράφει αυτά που ο Ρουμάνος τεχνικός έχει αποφασίσει να κάνει, αλλά και όσα υποστηρικτικά πρέπει να γίνουν από τους γύρω του.

Πάνε σχεδόν 50 μέρες από τότε που ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε στα χέρια του το τιμόνι του ΠΑΟΚ. Κοούτσαρε την ομάδα σε εννιά ματς, με συγκομιδή πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα. Έδωσε αγώνες για όλες τις διοργανώσεις, βίωσε έναν σκληρό αποκλεισμό (από την Έστερσουντ) και δεν έχει καταφέρει ακόμη να γευτεί την χαρά της νίκης εκτός έδρας. Προφανώς, είναι πολύ νωρίς να υποστηρίξουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει ήδη την σφραγίδα του 48χρονου κόουτς. Ωστόσο, θα είναι αφελές, από την άλλη πλευρά να πιστεύουμε ότι δεν έχει επαρκές δείγμα αγώνων για να καταλάβει ποιες είναι οι αδυναμίες της ομάδας του.

Προς αυτή την άποψη συγκλίνουν και τα γεγονότα. Όσοι είναι παρατηρητικοί θα διαπίστωσαν ότι το 48ωρο που προηγήθηκε ήταν το πιο ήρεμο, εδώ και πολύ καιρό, από πλευράς «ειδησεογραφίας» και αναρτήσεων στα social media σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ. Το διήμερο ρεπό είναι μία δικαιολογία, ελάχιστα πειστική όμως, αν συγκρίνει κανείς με το τι συνέβαινε σε προηγούμενες διακοπές λόγω εθνικών ομάδων. Η πραγματική αιτία της σιωπής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι η συνειδητή απόφαση να χαμηλώσει τους τόνους μετά την γκέλα στην Λάρισα. «Η ηρεμία είναι μονόδρομος αν θέλουμε να κερδίσουμε τον τίτλο, δεν πρέπει να χάνουμε το μυαλό μας μετά από κάθε παιχνίδι», είναι το μότο που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα γύρω από τα γραφεία της Τούμπας και σ’ αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η άποψη του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος τεχνικός, τις τελευταίες μέρες, αποκρούει τις «φωνές» που ζητούν σφίξιμο των λουριών, πρόστιμα στους παίκτες και αλλαγή στάσης απέναντί τους. Και η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει την άποψή του και στον Ιβάν Σαββίδη. Κάπως έτσι είχε προκύψει εκείνη η πολύ χαρακτηριστική ατάκα στην ομιλία του μεγαλομετόχου προς τους παίκτες στην εκδήλωση της ΠΑΕ σε κτήμα εκτός Θεσσαλονίκης: «Είστε οι καλύτεροι, ακόμη, όμως, δεν κάνατε την καλύτερη ομάδα». Σύμφωνα με την λογική Λουτσέσκου, οι καλύτεροι και άρα άκρως ποιοτικοί και με παραστάσεις από πολύ υψηλό επίπεδο παίκτες που διαθέτει ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζονται ούτε απειλές, ούτε πρόστιμα, ούτε εντάσεις για να αποδώσουν (η άποψη του γράφοντος είναι διαφορετική και την έχω καταθέσει μετά τον αγώνα στη Λάρισα). Απλά λίγο χρόνο.

Πρώτον για να καταλάβουν ότι κάθε ομάδα στην έδρα της θα αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ σαν να είναι τελικός, καθώς ο Δικέφαλος κουβαλά όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν το στοιχείο της πρόκλησης (φήμη, μεγάλα συμβόλαια, υποψηφιότητα για τίτλο). Ποιος παίκτης και προπονητής δεν θέλει, άλλωστε, να λέει «εμείς σταματήσαμε τον πανάκριβο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη». Με βάση αυτό το σκεπτικό, το επόμενο διάστημα θα έχει πολλές συζητήσεις μεταξύ Λουτσέσκου και παικτών. Και με ομιλίες και σε τετ-α-τετ.

Υπάρχει και ένα δεύτερο στοιχείο για το οποίο ο Λουτσέσκου ζητά λίγο χρόνο. Αγωνιστικής φύσης. Αυτό είναι η "έκρηξη". Ο Ρουμάνος κόουτς πιστεύει ότι πλέον η ομάδα του είναι σε καλό επίπεδο από πλευράς φυσικής κατάστασης, της λείπει, όμως, το… πάτημα του γκαζιού. Τα διαστήματα εκείνα στη διάρκεια του παιχνιδιού που ο αντίπαλος δεν θα μπορεί να την παρακολουθήσει. Και εκεί θα εστιάσει στις προπονήσεις που θα γίνουν στο διάστημα της διακοπής. Καλή μπάλα για τους Xanthi Fans, στον ΠΑΟΚ θέλουν τίτλο. Αρκούν αυτά για να αποφύγει απρόσμενες γκέλες από εδώ και στο εξής ο ΠΑΟΚ; Μόνο στην πράξη θα φανεί. Ο Λουτσέσκου, πάντως, αυτό πιστεύει και αυτό έχει πει στον Ιβάν Σαββίδη και στους διοικούντες.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ αν ο Λουτσέσκου δεν αλλάξει την φιλοσοφία του και δεν γίνει λιγότερο συντηρητικός. Νερό στον δικό τους μύλο της κριτικής έριξαν μέχρι και οι οργανωμένοι της (Ξάνθης) Xanthi Fans που με ανακοίνωσή τους χθες υπογράμμισαν ότι επιτέλους η ομάδα τους έχει αρχίσει να παίζει επιθετικά, διαφορετικά από αυτό που έκανε τα προηγούμενα χρόνια «Φέτος παίζαμε με την Κέρκυρα και όχι με την Μπαρτσελόνα» ανέφεραν μεταξύ άλλων, ξεκάθαρη μπηχτή στη φιλοσοφία του πρώην της ομάδας τους και νυν κόουτς του ΠΑΟΚ. Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν φαίνεται ότι ανάλογες σκέψεις γίνονται και στα υψηλά κλιμάκια του ΠΑΟΚ από τον Ιβάν Σαββίδη και τους συνεργάτες του. Τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ «καίει» ο τίτλος. Τον κυνηγάει ανηλεώς πέντε χρόνια και δεν βλέπει τίποτα άλλο μπροστά του. Και φέτος νιώθει ότι είναι η πιο μεγάλη ευκαιρία για να τον πάρει. Το δείχνει άλλωστε και η βαθμολογία, καθώς ο ΠΑΟΚ με το απόλυτο σε γκέλες εκτός έδρας είναι έναν βαθμό μακριά από την πρωτοπόρο ΑΕΚ.

Αυτήν η αίσθηση της μεγάλης ευκαιρίας, όμως, μπορεί να αποδειχθεί και μπούμερανγκ για τον ίδιο τον Λουτσέσκου, γιατί αν δεν έρθει σύντομα η βελτίωση, ίσως ο Ιβάν Σαββίδης δεν διστάσει να τον αλλάξει «για να μην χαθεί μία δική μας χρονιά». Είναι, όμως, άδικο και υπερβολικό να ρίχνουμε σε απόλυτο βαθμό την ευθύνη στον Λουτσέσκου στα στραβοπατήματα του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που κινούνται καθημερινά στο ποδοσφαιρικό τμήμα, που μιλούν με τους παίκτες, κάθονται στον πάγκο στην διάρκεια των αγώνων. Όλοι αυτοί οφείλουν να υποστηρίξουν την προσπάθεια της ομάδας. Και η προσπάθεια γίνεται σε διάφορους τομείς. Από το τάιμινγκ και τον τρόπο των διαμαρτυριών σε έναν διαιτητή, μέχρι και την «προστασία» του κάθε Ελ Καντουρί από επιθέσεις τύπου Κούγια.

Υ.Γ. Την Τετάρτη (4/10) συμπληρώνονται 18 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την απώλεια της ζωής των έξι αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ. Το ετήσιο μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή (8/10) και προφανώς η παρουσία, ειδικά, των νεοφερμένων παικτών θα αποτελέσει ένα μάθημα ΠΑΟΚ για εκείνους, τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ομιλίες και τα τετ-α-τετ όλης της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ