OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ χρωστά στον εαυτό του

Ο ΠΑΟΚ χρωστά στον εαυτό του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τα διδάγματα από την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το μεγάλο κέρδος που λέγεται Χατζηισαΐας.

"Τι είχαμε, τι χάσαμε". Μπορεί να ακούγεται… κάπως όταν μιλάμε για ένα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, η αλήθεια, όμως, είναι ότι όσο πονά το -24 από τους "ερυθρόλευκους", τόσο πονά και το -27. Και κάτω από αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε να μιλάμε για καταστροφή για τον ΠΑΟΚ από το γκολ του Ομάρ. Ειδικά, από τη στιγμή που πολλοί, βασιζόμενοι στην αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας, προέβλεπαν συντριβή του «Δικεφάλου».

Φυσικά και κανείς που υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ δεν χαίρεται που η ομάδα του έχασε, έστω και με 1-0. Αλίμονο. Αν χάσει κι αυτόν τον «θυμό», δεν θα είναι ΠΑΟΚ. Από την άλλη, όμως, πρέπει να καταλήξουμε στο ότι αποδείχθηκε πως η διαφορά μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο… διαφημίζεται-και-λόγω της βαθμολογικής διαφοράς και του αήττητου των «ερυθρολεύκων».

Αν κανείς προχωρήσει σε μία «δεύτερη ανάγνωση» του χθεσινού αγώνα πιστεύω ότι θα συμφωνήσει μαζί μου πώς αυτός ο ΠΑΟΚ έχει και παρόν και μέλλον. Δεν είναι μία ομάδα που πρέπει να την γκρεμίσεις και να τη χτίσεις από την αρχή το ερχόμενο καλοκαίρι.

Κατέβηκε με μείον εννιά παίκτες στο Καραϊσκάκη (ο ένας εξ αυτών, ο Ροντρίγκες, ίσως ο πιο πολύτιμός του μέχρι σήμερα) και, όμως, στάθηκε με αξιοπρέπεια. Είχε καλή οργάνωση στο παιχνίδι του, δεν «χάθηκε» σε κανένα σημείο του αγώνα, πλην της φάσης του γκολ του Ομάρ στην αρχή.

Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει καλό υλικό στην Τούμπα. Παίκτες πάνω στους οποίους μπορεί να χτίσει μία ομάδα με μεγάλες προοπτικές. Για παράδειγμα, ο Τσίμιροτ ή ο «πρωτάρης» Χατζηισαΐας που δημιούργησε προσδοκίες με τον τρόπο που έμπαινε στις προσωπικές μονομαχίες.

Δεν είχε δηλητήριο…

Φυσικά και ο ΠΑΟΚ χθες δεν «δάγκωνε». Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το επισημάνουμε. Δεν έκανε τις μεγάλες φάσεις που θα προκαλούσαν πανικό στον Ρομπέρτο και την άμυνα των γηπεδούχων.

Σ’ αυτό κατά τη γνώμη μου έπαιξαν ρόλο τρία βασικά στοιχεία, πλην των απουσιών που τους επισημάναμε πιο πάνω (φανταστείτε τον Ροντρίγκες να έχει τους χώρους που βρήκε ο Κίτσιου). Τα παραθέτω χωρίς να ιεραρχώ με βάση ποιο θεωρώ πιο σημαντικό:

-Έλλειψη του παίκτη που θα δώσει την τελική πάσα Σ’ αυτό είχε δίκιο ο Τούντορ, ο οποίος επέμεινε να αποκτηθεί «δεκάρι». Δεν το έψαξε, όμως, αυτό το στοιχείο στο ντέρμπι στο πρόσωπο του Πέλκα τραβώντας τον από τα άκρα στον άξονα.

-Διαιτησία. Ό,τι και να λέμε τόσο η κακή εφαρμογή του πειθαρχικού ελέγχου (με πιο χαρακτηριστική φάση το χτύπημα του Μποτία στον Μπερμπάτοφ), όσο και οι λανθασμένες υποδείξεις του Τουμπακάρη στέρησαν από τον Δικέφαλο τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευκαιρίες.

-Η απουσία διάθεσης από πλευράς Τούντορ να δοκιμάσει να κάνει πιο γρήγορη τη μεσαία γραμμή του, μην τυχόν και βρει ο ΠΑΟΚ κενούς χώρους στην κόντρα επίθεση. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ερώτηση «γιατί δεν πήρε χρόνο συμμετοχής ο Κάτσε» είναι σαφώς εύλογη.

Το ειδικό βάρος του Μπερμπάτοφ

Γυρνάμε και πάλι, όμως, στο αρχικό συμπέρασμα που είναι ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει το υλικό για να παίξει καλύτερα. Να βγάλει περισσότερες λύσεις μέσα στο γήπεδο και απόδειξη είναι και η περίπτωση του Μπερμπάτοφ. Από τον-σκληρό-τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους παίκτες του Ολυμπιακού, προκύπτει ένα ακόμη παράδειγμα ότι το ειδικό βάρος του ονόματός του είναι πολύ μεγάλο και ο ΠΑΟΚ οφείλει να το εκμεταλλευτεί. Για να συμβεί αυτό πρέπει να βρίσκεται σταθερά μέσα στην ενδεκάδα.

Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε χωρίς μεγάλες τριβές ένα δύσκολο ματς και τώρα έχει την ευκαιρία να ανασυνταχθεί. Να ξεπεράσει το εμπόδιο του Πανιωνίου στο Κυπελλο, να μειώσει τα προβλήματα τραυματισμών και να κάνει την τελική του αντεπίθεση. Αν αξιολογήσει σωστά τα μηνύματα που προέκυψαν και από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, σίγουρα μπορεί να δώσει στον εαυτό του αυτά που στερήθηκε από τα πολλά λάθη διαχείρισης που έγιναν μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά, η σεζόν τώρα αρχίζει για τον ΠΑΟΚ και έχω την αίσθηση ότι αυτό, πρώτος απ’ όλους, το κατάλαβε ο ίδιος ο Ίγκορ Τούντορ.

Υ.Γ 1. Όταν έχει σηκωθεί τόσος ντόρος για τον ορισμό σου, τόσο εσύ όσο και βοηθοί σου φροντίζεις να μην προκαλέσεις με τα σφυρίγματά σου. Και τόσο ο Δημητρόπουλος, όσο και οι βοηθοί του Ακρίβος και Τουμπακάρης (κυρίως αυτός) κατάφεραν για μία ακόμη φορά να κλέψουν τη δόξα των παικτών και να αλλοιώσουν την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Υ.Γ 2. Ο ΠΑΟΚ αυτή τη φορά δεν ξεπέρασε το όριο στα παράπονά του για τη διαιτησία. Έδωσε σ’ αυτή την παράμετρο την αξία που της έπρεπε. Ο επίσημος ΠΑΟΚ αρκέστηκε στα σχόλια που έγιναν στην ανάλυση του αγώνα στην επίσημη ιστοσελίδα και ο Σαββίδης μίλησε για σοβαρότητα που δεν υπήρχε (απόλυτα εύστοχα).

Υ.Γ. 3 Η ατάκα του Σαββίδη «οι Έλληνες» στην ερώτηση «τι πρέπει να αλλάξει για να πιάσει τόπο η επένδυσή του στον ΠΑΟΚ, δημιουργεί το μεγαλύτερο ρεπορτάζ για τις επόμενες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ένα γκολ και μετά σούπα στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Τούντορ: "Μας έλειπε η τελική πάσα"

Σαββίδης: "Να είναι πιο σοβαρή η διαιτησία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ