OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον άνθρωπο της ευθύνης

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον άνθρωπο της ευθύνης
Άρνεσεν INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την παρουσίαση του Φρανκ Άρνεσεν και την υποχρέωση του Σαββίδη και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να τον στηρίξει, πάνω στο πλαίσιο που συμφώνησε με τον μεγαλομέτοχο του "Δικεφάλου".

Ο Φρανκ Άρνεσεν είναι πολύ έμπειρος για να πέσει σε παγίδες του στυλ "πάμε να πάρουμε τον τίτλο" ή "ήρθε η ώρα να κάνουμε τον ΠΑΟΚ κυρίαρχο στην Ελλάδα".

Αναλαμβάνοντας έναν σύλλογο που έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα 30 χρόνια και ο τελευταίος του τίτλος ήταν ένα Κύπελλο Ελλάδας πριν 12 χρόνια, ήταν λογικό να αρκεστεί απλά στην υπόσχεση ότι στόχος του είναι να παρουσιάσει μία μαχητική, πειθαρχημένη και γεμάτη φιλοδοξία ομάδα.

Επιπλέον, είναι όσο τολμηρός χρειάζεται για να μπορεί να κάνει επιλογές τύπου Τούντορ για τον πάγκο του ΠΑΟΚ και να τις στηρίζει κιόλας, παρότι φαινομενικά είναι πολύ ρισκαδόρικες, λόγω της απειρίας που κουβαλούν.

Κι αυτό γιατί πιστεύει στην γνώση και τις παραστάσεις που έχει αποκομίσει από την χρόνια ενασχόλησή του με το ποδόσφαιροΚαι στον ΠΑΟΚ νιώθει, όπως αποκάλυψε κατά την παρουσίασή του, ότι ο Σαββίδης του δίνει τον χώρο να κάνει τα πράγματα που πιστεύει.

Σ' αυτό το σημείο, προσωπικά, εντοπίζω το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο στην εποχή Άρνεσεν στην οποία μπήκε ο Δικέφαλος. Υπάρχει πλέον ένας άνθρωπος που έχει αναλάβει ξεκάθαρα-και φαίνεται να το χαίρεται-την ευθύνη για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην ομάδα, στο αγωνιστικό τμήμα του "Δικεφάλου".

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε πλέον ένα στέλεχος που θα πιστώνεται την επιτυχία και θα χρεώνεται την αποτυχία. Που όταν μία μεταγραφή θα βγαίνει θα λένε "μπράβο, Φρανκ" και όταν αποτυγχάνει θα αντιτείνουν "Φρανκ, δικό σου το λάθος".

Αρκεί, βέβαια, να στηριχθεί απ' όλους στις επιλογές του ο Δανός αθλητικός διευθυντής. Να μη του δοθεί κανένα άλλοθι όταν θα έρθει η ώρα της αποτίμησης του έργου. Ο Σαββίδης να του δώσει τα εργαλεία που του υποσχέθηκε, έτσι ώστε στο τέλος να έχει ξεκάθαρη εικόνα πάνω στο τι του απέφερε η επένδυση στον 59χρονο αθλητικό διευθυντή.

Το είπε πολύ εύστοχα και ο ίδιος ο Δανός στην αρχή των τοποθετήσεών του: "Όλοι, εντός και εκτός συλλόγους, με υποδέχθηκαν πολύ ζεστά. Όμως, ακόμη δεν έχω κάνει καμία ήττα...".

Τα ρίσκα στην επιλογή Τούντορ

Το μεγαλύτερο κομμάτι της τοποθέτησης του Άρνεσεν αναλώθηκε στην επεξήγηση της επιλογής του Ίγκορ Τούντορ για τη θέση του προπονητή του ΠΑΟΚ. Τα όσα ανέλυσε ο Φρανκ Άρνεσεν ήταν πειστικά ως επιχειρήματα.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Σαββίδης ήθελαν στην ομάδα έναν προπονητή με φιλοδοξία και δίψα που θα βλέπει τον ΠΑΟΚ ως μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης στην καριέρα του, βγαλμένο από καλή σχολή (ο Δανός πιστεύει όσους Κροάτες τεχνικούς λόγω των πολύ θετικών εμπειριών που αποκόμισε από τη συνεργασία του με τον Τόμισλαβ Ίβιτς) και με έντονη προσωπικότητα.

Το τελευταίο στοιχείο το αποκόμισε μέσα από τις συζητήσεις που είχε με τον 37χρονο τεχνικό, ο οποίος συν τοις άλλοις του ανέλυσε και τον καθημερινό τρόπο δουλειάς του. Αυτό το τελευταίο στοιχείο δεν πρέπει να το προσπερνάμε έτσι απλά, γιατί η καθημερινότητα είναι πολύ σημαντική.

Είπε για παράδειγμα ο Άρνεσεν ότι του έκανε πολύ θετική εντύπωση ότι ο Τούντορ δουλεύει με δύο βοηθούς. Αντίθετα, πέρυσι κανείς δεν είχε πει στον Άγγελο Αναστασιάδη ότι εν έτει 2014 δεν μπορεί να δουλεύει χωρίς βοηθό.Ωστόσο, υπάρχουν και ένα-δύο σημεία που με προβληματίζουν σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της συνεργασίας ΠΑΟΚ-Τούντορ.

Ο Κροάτης θα έχει δίπλα του μόνο συμπατριώτες του και αυτό είναι ρίσκο από την άποψη ότι δεν θα έχει άνθρωπο να του μεταφέρει πράγματα που πρέπει να ξέρει από την ελληνική πραγματικότητα και τον ΠΑΟΚ.

Επιπλέον, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις το Δανού, ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ θα πρέπει να αρχίσει να χτίζει, σε μεγάλο βαθμό, βασιζόμενος πάνω στην περσινή ομάδα, καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για τις προσθαφαιρέσεις.

Είναι πολύ λεπτό σημείο πως ο Τούντορ θα διαχειριστεί αποδυτήρια μίας ομάδας φτιαγμένης ήδη από πέρυσι και όχι να χτίσει από την αρχή.Γι' αυτό και είναι προσωπικό στοίχημα του Άρνεσεν να πετύχει ο Τούντορ στον ΠΑΟΚ και γι' αυτό άλλωστε ανέλαβε να κουμαντάρει την ομάδα με εντολή Σαββίδη.

Κοντολογίς, είναι σαφέστατο ότι ο ΠΑΟΚ και κυρίως ο μεγαλομέτοχος του έχουν επενδύσει πάνω στην ποδοσφαιρική γνώση του Αρνεσεν. Κι αυτό είναι πολύ ορθολογικότερο απ' 'ολα όσα συνέβησαν τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Υ.Γ. Απόλυτα ορθολογικός και ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Άρνεσεν την περίπτωση Γκαρσία. Από τη στιγμή που ο Πάμπλο θέλει να γίνει προπονητής, ο δρόμος των Ακαδημιών του Δικεφάλου είναι ο πιο σωστός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ