OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ των πιστών

Ο ΠΑΟΚ των πιστών
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός υπενθυμίζει, για όσους το ξέχασαν, το δόγμα Αναστασιάδη από το οποίο δεν θα παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστον στην τελική ευθεία για την μάχη τίτλου.

«Το βουητό της Τούμπας είναι πρωτόγνωρο για παιδιά όπως ο Τζανδάρης και ο Γκολάσα. Φτιάχνουμε παίκτες και κάνουμε πρωταθλητισμό. Εάν έχει ξανασυμβεί αυτό να μου το πείτε. Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος θα είναι όλα καλά, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους".

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, παίρνοντας αφορμή από μία ερώτηση για το Νομπόα και εξηγώντας γιατί τον χρησιμοποίησε ενώ είναι ανέτοιμος, βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τι επιχειρεί να πετύχει φέτος στον ΠΑΟΚ.

Το τάιμινγκ μόνο τυχαίο δεν είναι και προφανώς ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε σκοπό να τονίσει για άλλη μία φορά την φιλοσοφία του. Αυτή συμπυκνώνεται σε κάτι που είπε αμέσως μετά στην συνέντευξη Τύπου: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την ομάδα, βάζω τον Κλάους να παίξει έξι και παίζει έξι, εγώ είμαι με την ομάδα και αυτά τα παιδιά είναι με την ομάδα».

Ο 61χρονος προπονητής δίνει τη μάχη του τίτλου με πιστούς στρατιώτες. Αυτό θέλει απ’ όλους είτε μιλάμε για τον Κλάους, είτε για τον Τζανδάρη. Αυτό προφανώς είναι και το μυστικό της έως τώρα επιτυχίας του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Γιατί όταν ο αρχηγός του και πρώτος σκόρερ της ομάδας και του πρωταθλήματος δεν έχει πρόβλημα να παίξει στη θέση έξι, τότε είναι εύκολο να επιβάλει πειθαρχία σε όλους τους υπόλοιπους.

Αυτό ένιωσε ο Αναστασιάδης ότι δεν έκαναν ο Τζαβέλλας και ο Σπυρόπουλος γι’ αυτούς τους «τελείωσε» από την ομάδα. Βέβαια, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είχαν προηγηθεί πολλές ευκαιρίες στους δύο παίκτες. Και ειδικά, στην περίπτωση του Τζαβέλλα, ο Αναστασιάδης είχε βάλει και νερό στο κρασί του, όταν δημόσια είχε πει ότι ήταν δικό του λάθος που δεν τον κάλυψε στο θέμα με το ταξίδι του στην Αθήνα για να δει τον προσωοικό του γιατρό.

Ίσως τότε να αισθανόταν ότι δεν υπήρχε η πολυτέλεια να χάσει παίκτες, αφού ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα και στο Κύπελλο και στην Ευρώπη. Τώρα όμως ο ΠΑΟΚ παίζει μόνο στο πρωτάθλημα. Το αν του φτάνουν οι παίκτες για να καλύψει τη θέση του αριστερού μπακ, αν δεν παίζει ο Ρατς όπως σήμερα, είναι ένα μεγάλο θέμα.

Ο Σκόνδρας δεν ήταν άσχημος με τον Πλατανιά. Θα έλεγε κανείς ότι ανασταλτικά μπορεί να τα πήγε και καλύτερα από το Ρουμάνο, επιθετικά, όμως, δεν υπάρχει παίκτης στο ρόστερ του ΠΑΟΚ για να δώσει αυτά που προσφέρει ο Ρατς.

Πίσω από αυτόν είναι και ο νεαρός Ποζατζίδης, Είναι πραγματικά ερώτημα αν φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του ΠΑΟΚ. Στο μυαλό του Αναστασιάδη, όμως, αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Το πρωτεύον είναι αυτοί που υπάρχουν στο ρόστερ, να αποτελούν πιστούς στρατιώτες που ο ένας θα θυσιάζεται για τον άλλον και όλοι μαζί θα παίζουν, έστω και λίγο, για τον προπονητή τους.

Οι λυκοφιλίες και η πολιτική.

Φεύγοντας από το αγωνιστικό σκέλος, δεν μπορεί να μείνει εκτός συζήτησης και η αντίδραση της κερκίδας –που γέμισε μετά από καιρό-στην πρωτοβουλία Σαββίδη να συμπράξει με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στο θέμα της ΕΠΟ και του κοινού μετώπου που πρέπει να δημιουργηθεί για να «χτυπηθεί» το υπάρχον «σύστημα».

Ο κόσμος αποδοκίμασε, γιατί θεωρεί ότι οι σχέσεις με Αλαφούζο-Μελισσανίδη αποτελεί λυκοφιλία για τον Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ. Θυμούνται και την αντίδραση του Παναθηναϊκού πέρυσι, που μαζί με την ΕΠΟ ζητούσαν να μην αλλάξει η τιμωρία του ΠΑΟΚ από τοCAS.

Δεν είναι παράλογο να σκέφτονται έτσι. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Από την άλλη, όμως, όπως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο, υπάρχει και πολιτική. Και ο ΠΑΟΚ χρειάζεται. Σ’ αυτή τη φάση, να συμπράξει με άλλους δύο μεγάλους για να προκαλέσει ανατροπές στη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΚΕΔ. Η συζήτηση για λυκοφιλίες θα έρΘει αμέσως μετά, όταν θα υπάρχει η ανάγκη να διαμορφωθεί το νέο τοπίο.

Προς το παρόν, η ρεαλιστική σκέψη είναι ο ΠΑΟΚ να πορευτεί από κοινού με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και όχι να αποχωρήσει μόνος του από το πρωτάθλημα, όπως πολύ συναισθηματικά σκεφτόταν ο Σαββίδης μετά το ματς του «Δικεφάλου» με την Καλλονή.

Υ.Γ. Για τον Νομπόα και τον Παπαγιαννόπουλο είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Σ΄ αυτή τη φάση το σημαντικό είναι που οι δύο παίκτες πήραν γεύση από Τούμπα και… γέμισαν με θετικά συναισθήματα που θα μεταφραστούν σε ενέργεια εντός αγωνιστικού χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ