OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ στην πιο μεγάλη δοκιμασία του

Ο ΠΑΟΚ στην πιο μεγάλη δοκιμασία του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το πρωτάθλημα που τώρα αρχίζει για τον ΠΑΟΚ και τις υποχρεώσεις παικτών και Ίβιτς.

Ο ΠΑΟΚ πρόσφερε ένα από τα γνωστά παιχνίδια του στην εποχή Ίβιτς κόντρα στον Πλατανιά. Καλή οργάνωση στο παιχνίδι, ηρεμία, αλλά και πάλι ορισμένα ατομικά λάθη που, αν συνεχιστούν, ίσως στοιχίσουν ακριβά στα πλέι οφ.

Τελείωσε, λοιπόν, η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος που για τον ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σε περιπέτεια στο φινάλε και-ουσιαστικά-τώρα είναι τα σπουδαία για τον Δικέφαλο. Τα πάντα «παίζονται» τώρα και οι παίκτες του έχουν μία μεγάλη ευκαιρία να σώσουν τη χρονιά. Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορούν. Την απάντηση μπορούν να δώσουν οι ίδιοι και-σε μικρό ποσοστό-ο Βλάνταν Ίβιτς που έχει από την πλευρά του μία πρόκληση μπροστά του. Και η πρόκληση δεν έχει να κάνει με το αν ο Σέρβος τεχνικός είναι ικανός τεχνικός ή όχι. Ήδη έχει δείξει πώς διαθέτει καλές προδιαγραφές και την προσωπικότητα για να φιλοδοξεί ότι θα κάνει καριέρα. Αυτό που θα κριθεί στα πλέι οφ είναι πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες αυτής της διαδικασίας.

Οι "υποχρεώσεις" του Ιβιτς

Να προετοιμάσει την ομάδα του σωστά, να σχεδιάσει ένα πλάνο για να έχει εναλλακτικές λύσεις για όλα τα εμπόδια που θα βρει μπροστά του και κυρίως να δείξει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με το Τετάρτη-Κυριακή για το οποίο ο Ίγκορ Τούντορ είχε πει δημόσια ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί η νεανική ομάδα του ΠΑΟΚ, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του μπορεί να τα καταφέρει στο μίνι πρωτάθλημα.

Όλο αυτό που συνέβη το τελευταίο διάστημα με το Κύπελλο, μπορεί να δώσει στον Ίβιτς και τους συνεργάτες του λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι την έναρξη των πλέι οφ για να «καθαρίσει» η ομάδα από τα προβλήματα τραυματισμών.

Αν θέλουμε, μάλιστα, να μπούμε λίγο πιο βαθιά στο θέμα «ΠΑΟΚ και πλέι οφ» τότε θα πρέπει να εστιάσουμε στην παράμετρο άμυνα. Από τις πέντε πρώτες ομάδες της βαθμολογίας ο ΠΑΟΚ είναι αυτή με το χειρότερο παθητικό γκολ, πράγμα που δείχνει ότι χρειάζεται άμεση βελτίωση στα μετόπισθεν. Ήδη, με τον Ίβιτς ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερα "μηδέν παθητικό" στα πέντε ματς στον πάγκο της ομάδας. Αυτό συνιστά βελτίωση αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί και σε δύσκολα ματς, όπως είναι αυτά των πλέι οφ.
Η πορεία σε όλη τη σεζόν έχει αποδείξει ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι από τη μία οι στημένες φάσεις και από τα την άλλη το πόσο εκτεθειμένος μπορεί να βρεθεί όταν προσπαθεί να παίξει επιθετικά και ανεβάζει την άμυνά του ψηλά. Θυμηθείτε μόνο τον αγώνα με τον Πανιώνιο.
Και μαζί με όλα αυτά, πονάνε πολύ και τα ατομικά λάθη. Το πόσο συγκεντρωμένοι θα παρουσιαστούν, λοιπόν, οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα είναι κομβικό για το τι τελικά θα πράξουν. Εκεί μπορεί να παίξει ρόλο ο Ίβιτς που με την ηρεμία που εκπέμπει από τον πάγκο έχει βοηθήσει και την ομάδα του να είναι πιο ήρεμοι. Θα ψάξει, λοιπόν, να βρει την τετράδα στην άμυνα. Ο Κίτσιου δεξιά, ίσως ο Τζαβέλλας αριστερά και η τριάδα Χατζηισαια-Μαλεζά-Βίτορ να εναλλάσσεται στο κέντρο της άμυνας.

Στις θέσεις των αμυντικών μέσων φαίνεται ότι υπάρχουν λύσεις με Τζιόλη, Κάτσε, Χαρίση, ακόμη και Άντονις και το ζητούμενο είναι πως ο Τσίμιροτ και ο Πέλκας θα μπορέσουν να κουβαλήσουν το βάρος της δημιουργίας φάσεων, να περάσουν κάθετες πάσες από τον άξονα.

Ο Ροντρίγκες μπορεί να αποδειχθεί ένα «όπλο» που ο ΠΑΟΚ έχει καιρό να το παρουσιάσει σε όλες του τις δυνατότητες-ωστόσο έδειξε με τον Πλατανιά ότι βρίσκει ρυθμό-και από εκεί και πέρα υπάρχουν Κοροβέσης, Μυστακίδης ως αξιόπιστες λύσεις επιθετικά και ο Ζάιρο που είναι ένα αίνιγμα. Μακ, Αθανασιάδης και ο Μπερμπάτοφ (άλλο ένα μεγάλο ερωτηματικό που ίσως αποτελέσει κρυφό χαρτί στα πλέι οφ) είναι σίγουρο πως αν τροφοδοτηθούν σωστά θα έχουν συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Κράτησα για το τέλος το κεφάλαιο τερματοφύλακες που έχει απασχολήσει πολύ φέτος τον ΠΑΟΚ. Η παρουσία Βελλίδη-Γλύκου που θα επωμιστούν το βάρος των αγώνων μπορεί να αποδειχθεί κομβική ή καταστροφική ανάλογα με το αν δείξουν το καλό ή το καλό πρόσωπο τους. Προφανώς και οι ίδιοι-και ειδικά ο Βελλίδης που έχει και ένα ιδιαίτερο όρο στο συμβόλαιό του που δίνει στον ΠΑΟΚ το δικαίωμα να σπάσει το συμβόλαιό του το καλοκαίρι- το γνωρίζουν και άρα ξέρουν τι πρέπει να πράξουν. Ο Γλύκος φρόντισε μάλιστα να στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στην επανεμφάνισή του μετά από τέσσερις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ