OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ σε αδιέξοδο

Ο ΠΑΟΚ σε αδιέξοδο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τα λαϊκά δικαστήρια στην Τούμπα που είναι τόσο προβλέψιμα όσο και η τύχη του Τούντορ - και καταλήγει στον Σαββίδη που οφείλει να αλλάξει ρότα για να μην σκορπά τσάμπα τα χρήματά του.

Θα είναι κουραστικό αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με βαθυστόχαστες αναλύσεις τον Πύργο της Βαβέλ που έχει στηθεί, με ευθύνη του Σαββίδη, στην Τούμπα. Αρκεί μόνο να παραθέσουμε συγκεκριμένα στοιχεία:

-Ο ΠΑΟΚ πορεύεται με έναν προπονητή που ήρθε για να χτίσει πάνω σε πλάνο τριετίας και πολύ συχνά όταν μιλά για τα παιχνίδια της ομάδας του αναφέρεται στο νεανικό σύνολο και την ανάγκη να μάθει από τα λάθη του. Είναι το ίδιο σύνολο από το οποίο η διοίκηση ζητά Κύπελλο και έξοδο στο Champions League. Βέβαια, αυτή η διοίκηση και ο ιδιοκτήτης της ομάδας, έκαναν τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του συλλόγου στο πρόσωπο ενός παίκτη (του Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ) που για τον προπονητή είναι «ένας όπως όλοι οι άλλοι».

-Ο ΠΑΟΚ διαθέτει έναν προπονητή που εδώ και δύο μήνες ζητά δεκάρι και του παίρνουν τερματοφύλακα (εξ΄ανάγκης), στόπερ και ακυρώνουν τη θετική άποψή του για τη μεταγραφή δεξιού οπισθοφύλακα. Και πλέον πάνε να του πάρουν και εξτρέμ (Τσάβες).

-Ο ΠΑΟΚ διαθέτει έναν τεχνικό διευθυντή (Φρανκ Άρνεσεν) που είχε το ελεύθερο να στήσει την ομάδα από την αρχή το καλοκαίρι και απλά να ζητά οικονομική έγκριση από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Τώρα, πλέον, έχει από πάνω του έναν επόπτη (Νίκος Βεζυρτζής), ενώ ο ιδιοκτήτης πρόσφατα έβαλε και έναντοποτηρητή (Μίχελ) για να ελέγχει συνολικά την λειτουργία της ομάδας.

-Ο ΠΑΟΚ διαθέτει πλέον και τιμ μάνατζερ (Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος) γιατί δεν εμπιστεύεται τον γενικό αρχηγό (Νώντας Παπαεπαμεινώντας) που ο ίδιος ο Τούντορ είχε εκφράσει την επιθυμία στην αρχή της σεζόν να έχει μαζί του στον πάγκο της ομάδας.

-Κανένα από τα στελέχη δεν είναι πάνω από οποιοδήποτε άλλο σε ό,τι έχει να κάνει με το αγωνιστικό τμήμα. Όλοι μαζί, υπό την προεδρία του Ιάκωβου Αγγελίδη, συνεδριάζουν για να συζητάνε από τις θλάσεις μέχρι τους τραυματισμούς, αλλά την τελική απόφαση την παίρνει ο Σαββίδης.

Αυτό το μοντέλο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και φυσικά δεν θα οδηγήσει πουθενά αλλού τον ΠΑΟΚ παρά μόνο σε αδιέξοδο. Με απόλυτη ευθύνη του Ιβάν Σαββίδη.

«Τελειώνει» ο Τούντορ, αλλά τι θα αλλάξει;

Είναι προφανές -και δεν χρειαζόταν τα χθεσινά λαϊκά δικαστήρια για να το αντιληφθεί κανείς- ότι ο Ίγκορ Τούντορ «τελειώνει» από τον ΠΑΟΚ.Γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα. Από τότε που άρχισε ο αγωνιστικός Γολγοθάς, ο ΠΑΟΚ μετρά ισοπαλία στην Ξάνθη (με γκολ στο 91'), ήττα με την ΑΕΚ -εξαιρούμε το ματς Κυπέλλου με τον Πανιώνιο- ισοπαλία με τον Ατρόμητο (πάλι με γκολ από στημένο, στο 80').

Έπεται το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, μετά η ρεβάνς με τον Πανιώνιο, ο Ηρακλής, το νέο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τέλος το ματς με τον Αστέρα στην Τούμπα. Πόσο θα αντέξει ο Κροάτης; Ο οποίος συν τοις άλλοις χάνει στην κόντρα που ο ίδιος άνοιξε με τον Μπερμπάτοφ (πώς να δικαιολογήσεις στον απλό κόσμο γιατί δεν παίζει ο μεγαλύτερος παίκτης που πέρασε από την Τούμπα, την ώρα που η ομάδα σέρνεται;), ενώ βαρύνεται με τις περισσότερες από 20 θλάσεις της ομάδας του;

Ειδικά, μάλιστα, από την ώρα που αφήνεται έρμαιο στις ορέξεις των οπαδών που τον περιμένουν να βγει από τα αποδυτήρια. Αν μία ΠΑΕ ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τον προπονητή της θα έπαιρνε όλα εκείνα τα μέτρα για να αποχωρήσει χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσει τον κόσμο με τον αίμα του να βράζει;...

Αλλά ποιος να την πάρει την απόφαση; Είναι κανείς εξουσιοδοτημένος να παίρνει πρωτοβουλίες; Πρέπει να συνεδριάσει η επιτροπή αγωνιστικού, να μεταφερθεί το αίτημα στον Σαββίδη και εκείνος να αποφασίσει. Αδιέξοδο…

Ο Τούντορ, λοιπόν, ήδη βλέπει την πόρτα της εξόδου. Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να βρει νέο προπονητή, όμως, το βασικό ερώτημα δεν θα πρέπει να είναι ποιος θα είναι αυτός. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι: Ποιος θα τον επιλέξει; Με ποιον θα συνεργαστεί; Ποιος θα τον στηρίξει όταν θα πρέπει να πάρει μία απόφαση; Ποιος θα τον αξιολογήσει;

Κατά συνέπεια, το κεντρικό πρόσωπο δεν είναι ο Τούντορ, είναι ο Σαββίδης. Αυτός που οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ΠΑΕ, να εμπιστευτεί κάποιον απ’ όλα τα στελέχη του και να του αναθέσει τον ρόλο του αντ’ αυτού, με δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Αν δεν συμβεί αυτό, τσάμπα πετά τα χρήματά του και «τρελαίνεται». Στο τέλος θα είναι μονίμως τέταρτος, απλά και μόνο λόγω της δυναμικής που έχει ο ΠΑΟΚ.

Υ.Γ. Αναγνωρίζω, όπως θα διαβάσατε, ελαφρυντικά στον Τούντορ. Αλλά και συ ρε Ίγκορ, πόσο μεγάλο… κόλλημα μπορεί να έχεις με κάποιους παίκτες; Βλέπεις την ομάδα σου να παίζει άμυνα να κρατήσει το 1-0 και τον Τσίμιροτ να έχει σκάσει και δεν κάνεις τρίτη αλλαγή να βάλεις τον Κάτσε, ενώ έχεις ρίξει προηγουμένως στο παιχνίδι τον "άχρωμο" και "άγευστο" Γκολάσα;

Υ.Γ.2 Αυτή η ιστορία με τα αντικείμενα που πετούν οι ανεγκέφαλοι από την κερκίδα και πετυχαίνουν ποδοσφαιριστές ή άλλους που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να σταματήσει. Και για να συμβεί αυτό, οι ίδιες οι ομάδες πρέπει να φροντίσουν τα αποβάλλουν από τα γήπεδά τους φυσικούς δράστες.

Κι ακόμη, πρέπει και το… κακό οπαδιλίκι να σταματήσει να χρησιμοποιείται από τους παίκτες ως μέσο για να στηρίζουν την καριέρα τους. Και μιλάω για ΠΟΛΛΟΥΣ παίκτες, ΠΟΛΛΩΝ ομάδων, για να μην παρεξηγηθώ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ