OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ ψάχνει τις σταθερές του

Ο ΠΑΟΚ ψάχνει τις σταθερές του
Αθανασιάδης Τζαβέλλας Μακ Χατζηισαΐας ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την νέα περίοδο στην οποία μπαίνει το βράδυ ο ΠΑΟΚ στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Πανιώνιο και στέκεται ιδιαίτερα στη στάση που θα κρατήσει ο κόσμος της ομάδας.

Μισή χρονιά είναι απόψε για τον ΠΑΟΚ το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Παίρνει νίκη ή ισοπαλία χωρίς τέρματα και προχωρά στα ημιτελικά του Κυπέλλου, κρατώντας "ζεστό" το σενάριο για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην εποχή Σαββίδη. Ας μην ξεχνάμε και το απωθημένο από τον τελικό του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό το 2014 που κάνει ακόμη μεγαλύτερη την επιθυμία όλων για την κούπα.

Και αμέσως μετά έρχεται μία σειρά αγώνων άκρως καθοριστικών για τη συνέχεια της πορείας στο πρωτάθλημα και το πλασάρισμα που θα κάνει ο Δικέφαλος στα πλέι οφ. Ηρακλής στην Τούμπα και μετά Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο και Αστέρας εντός έδρας.

Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι πλέον το πράγμα σοβαρεύει. Μπαίνουμε σε μία περίοδο που τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερη σημασία και ιεραρχούνται πιο ψηλά και από αυτές καθαυτές τις εμφανίσεις της ομάδας. Μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ πορεύθηκε με την ταμπέλα "νέα ομάδα, νέος προπονητής, τα λάθη συγχωρούνται". Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα που ο Τούντορ και οι παίκτες του πρέπει να ακολουθήσουν ένα άλλο μότο: "Ο πιο καλός ο μαθητής...". Να αποδείξουν ότι έχουν μάθει απ' όλα όσα έγιναν από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Από τα καλά και από τα άσχημα. Να δείξουν ότι έχουν ωριμάσει.

Κακά τα ψέματα, για να παίρνεις αποτελέσματα πρέπει να γνωρίζεις πώς να διαχειριστείς παιχνίδια. Και ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα σ΄αυτό το κομμάτι. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να βρούμε αποδείξεις. Θυμηθείτε τα ματς με την Ξάνθη στα Πηγάδια και τον Ατρόμητο στην Τούμπα, όταν από δύο στημένες φάσεις έχασε δύο νίκες μέσα από τα χέρια του. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση του ΠΑΟΚ από σήμερα να παρουσιάσει βελτίωση στην αντιμετώπιση των στημένων φάσεων. Κι ακόμη, να δείξει τα καλά εκείνα στοιχεία που διέθετε, κυρίως, στους πρώτους μήνες της σεζόν, όταν στηριζόταν περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στο passing game και παρήγαγε αρκετές ευκαιρίες. Βέβαια, στη φάση που διανύουμε και δεν πρέπει να το παραλείπουμε αυτό, ο ΠΑΟΚ έχει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών με ακραίους παίκτες. Ροντρίγκες, Μυστακίδης, Ζάιρο, Κωνσταντινίδης είναι νοκ άουτ, ο Λέοβατς συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, ακόμη όμως δεν είναι έτοιμος. Ο Τούντορ είναι υποχρεωμένος να αλλάζει θέσεις σε παίκτες ( χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πέλκας που από τον άξονα έχει μετατεθεί στα άκρα) και αυτό σίγουρα αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια του. Μιλάμε, όμως, για τον ΠΑΟΚ που διαθέτει βάθος πάγκου και αρκετούς παίκτες με ποιότητα υψηλή για τα ελληνικά δεδομένα.

Προφανώς, τόσο την αμυντική, όσο και την επιθετική βελτίωση της ομάδας του, ο Κροάτης τεχνικός την περιμένει και μέσα από την βελτίωση της ομοιογένειας. Αν δεν υπήρχε η αποβολή του Τζαβέλλα στο Καραϊσκάκη, πιθανόν η ενδεκάδα να ήταν ακριβώς η ίδια. Τώρα μάλλον θα παίξουν οι δέκα του ντέρμπι και ο Σκόνδρας σε ρόλο αριστερού μπακ. Η επιλογή του 37χρονου προπονητή να μην προβεί σε αλλαγές, προσώπων και διάταξης φανερώνει, μάλλον, τη διάθεσή του ο ΠΑΟΚ να βρει σταθερές στο παιχνίδι του και να στηριχθεί πάνω σ' αυτές.

Το ότι ο Μπερμπάτοφ είναι πιθανό να βγάλει δεύτερο σερί ενενηντάλεπτο, είναι σαφώς κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι εικόνα θα παρουσιάσει ο Βούλγαρος μέσα από συνεχόμενα παιχνίδια. Για να κλείσουμε το καθαρά αγωνιστικό κεφάλαιο, σαφώς και πρέπει να υπογραμμίσουμε την ανάγκη ο ΠΑΟΚ να δείξει ότι δεν θα έχει πρόβλημα στο παιχνίδι αντεπιθέσεων που θα επιχειρήσει να παίξει ο Πανιώνιος.

Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο ζητούμενο

Όλα τα παραπάνω θα μας απασχολούν σε κάθε ματς από εδώ και πέρα. Το ίδιο και η στάση του κόσμου, ο οποίος απείχε το προηγούμενο διάστημα από την Τούμπα και αυτό το ζήτημα έφτασε να αποτελεί κεφάλαιο μέχρι και έρευνας που κάνει το τμήμα ερευνών και δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη στα χέρια των ανθρώπων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Θα επιστρέψει μία μεγάλη μερίδα οπαδών στις κερκίδες ώρα που ο ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία της σεζόν; Πιστεύει ότι αυτή η ομάδα όντως έκανε λάθη και ωρίμασε; Αυτά τα ερωτήματα θα αρχίσουν να απαντώνται από το βράδυ. Το ίδιο και το ερώτημα "ποια στάση θα κρατήσουν αυτοί που θα πάνε Τούμπα;". Θα δεχθούν ότι η ομάδα τους θα πρέπει να παίζει κυρίως για το αποτέλεσμα από 'δω και στο εξής και ενδεχομένως ορισμένες φορές θα αρκείται σε δεύτερο ρόλο μέσα στον αγώνα; Οι απαντήσεις θα αρχίσουν να δίνονται από σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ