OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ κοιτάζει στα ίσα την κορυφή

Ο ΠΑΟΚ κοιτάζει στα ίσα την κορυφή
MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει την "καθαρή" επικράτηση του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τις τοποθετήσεις του Σαββίδη που δείχνουν ότι η ανασφάλεια εγκαταλείπει τον ουρανό της Τούμπας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο παρελθόν έχουμε δει πιο θεαματικά ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός. Με πιο γρήγορη κυκλοφορία μπάλας και σαφώς μεγαλύτερη παραγωγή φάσεων.

Ωστόσο, το χθεσινό ήταν ένα από αυτά που δεν θα ξεχαστούν και ενδεχομένως να έχουν και περίοπτη θέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχε καθαρά ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα, χωρίς σε κανένα σημείο του να χρειαστεί να ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο πέρα από τη μπάλα και τους πρωταγωνιστές της.

Απόδειξη ωραίας ατμόσφαιρας ήταν και η... καζούρα στους παίκτες του Ολυμπιακού και τον Σάββα Θεοδωρίδη προς το τέλος του αγώνα. Έγινε χωρίς ύβρεις και εκφράσεις που έχουν χαλάσει εδώ και πολλά χρόνια την αισθητική των γηπέδων στην χώρα μας.

Αν όλα τα παιχνίδια -και ειδικά τα ντέρμπι- διεξάγονται κάτω από αυτές τις συνθήκες, τότε σίγουρα αρχίζουμε να κάνουμε βήματα μπροστά.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, εκ των προτέρων γνωρίζαμε ότι, δεν είναι στην καλύτερη κατάστασή τους κι αυτό αποδείχθηκε και μέσα στο γήπεδο. Το ότι τελικά επικράτησε "καθαρά" ο ΠΑΟΚ οφείλεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους που καταλήγουν στο πολύ καλό "διάβασμα" που είχε κάνει ο Ίβιτς (κυρίως ως προς τις εναλλακτικές στη διάρκεια του αγώνα) και στην έλλειψη αντίδρασης του Ολυμπιακού και του Μπέντο κατ΄επέκταση, μετά το 1-0.

Ο Βλάνταν Ίβιτς παρουσίασε μία ομάδα τακτικά πάρα πολύ συνεπή, άκρως βελτιωμένη στις στημένες φάσεις, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, με μεγάλη διάθεση και, το κυριότερο, συγκέντρωση στο παιχνίδι της.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως ο πολύ νευρικός και με κακή ψυχολογία ΠΑΟΚ της περασμένης Πέμπτης κόντρα στην Ξάνθη κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να μεταμορφωθεί σε ένα παθιασμένο μεν, αλλά με απόλυτη ηρεμία και προσήλωση στον στόχο της νίκης, σύνολο.

Πιστώνεται αυτό στον Σέρβο τεχνικό, αλλά και στον Ιβάν Σαββίδη που συμμετείχε κι αυτός στο "ντοπάρισμα" των παικτών κι αρκεί μόνο να υπογραμμίσουμε μία ατάκα του απ' όσα δήλωσε: "Είπα χθες (σ.σ. το Σάββατο) στα παιδιά να παίξουν ψύχραιμα στο δικό τους παιχνίδι, χωρίς πανικό. Συνηθισμένο παιχνίδι και τίποτα παραπάνω".

Η νοοτροπία του "είναι ένα συνηθισμένο παιχνίδι", είναι αλήθεια ότι χθες "πέρασε" από τα αποδυτήρια μέχρι την κερκίδα.

Ο ΠΑΟΚ, μετά από καιρό, έδειχνε με την προσέγγιση που έκανε στον αγώνα ότι δεν έπαιζε ένα ματς χωρίς αύριο. Ίσως να επηρέασε το ότι υπάρχει μεγάλος ανοιχτός στόχος μπροστά (Κύπελλο), όμως, όπως και να 'χει, ο ΠΑΟΚ μπήκε με καθαρό μυαλό και με τη σκέψη στον αγώνα και τίποτα παραπάνω. Έβαλε και υπομονή στο παιχνίδι του και τελικά δικαιώθηκε.

Πάνω απ΄ όλους δικαιώθηκε ο Ίβιτς για το στήσιμο της ομάδας και τους παίκτες που επέλεξε, αν και πάλι έπαιξε χωρίς καθαρόαιμο "εξάρι".

Είναι προφανές ότι, στη παρούσα φάση τουλάχιστον, Κάτσε και Χαρίσης δεν θεωρούνται ίδιου ειδικού βάρους με τον Κάνιας, γι' αυτό ο Σέρβος κόουτς, τώρα που λείπει ο Ισπανός, προτιμά να χρησιμοποιεί Σάχοβ και Τσίμιροτ. Μαζί τους ήταν χθες και ο Ουάρντα.

Στην αρχή πέρασαν δύσκολες στιγμές στο πρώτο 20λεπτο που Ολυμπιακός πίεσε στον χώρο μπροστά από τους στόπερ του Δικεφάλου, όταν όμως ο ΠΑΟΚ μετέφερε λίγο πιο ψηλά τις γραμμές του και ειδικά όταν στο δεύτερο μέρος ο Τσίμιροτ ανέβασε στροφές, τότε η κατάσταση ισορρόπησε.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δικαιώθηκε ακόμη με την επιλογή του να βάλει τον Κρέσπο αριστερό μπακ πίσω από τον Ενρίκε. Ο Βραζιλιάνος είναι εκρηκτικός, ικανός με τη μπάλα στα πόδια, τεχνίτης, αλλά στις επιστροφές του και στις καλύψεις που δίνει στην άμυνα, ακόμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θέλει ο Ίβιτς. Γι' αυτό προτιμούσε να έχει ένα πιο συντηρητικό μπακ πίσω του για να καλύπτει τα κενά και όχι τον Λέοβατς που έχει θέματα ανασταλτικά.

Επιπλέον, στο δεύτερο μέρος, ερχόταν ο Κάμπος προς τον άξονα και ο Ουάρντα πήγε στα δεξιά αρκετές φορές και αυτό βοηθούσε ο μαχητικός Αγκολέζος να κρατά απασχολημένους τους μέσους του Ολυμπιακού και οι χαφ του ΠΑΟΚ να απελευθερώνονται.

Όλες αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην κορυφή της επίθεσης υπήρχε ένας παίκτης της κλάσης και της προσωπικότητας του Πρίγιοβιτς (ζητούσε στην αρχή του αγώνα από τον Γλύκο, μετά το λάθος του, να ηρεμήσει, ενώ ίδιες συστάσεις έκανε και στον Ενρίκε, λέγοντάς του, να μην βιάζεται στην εκτέλεση).

Ο Σέρβος φορ βάζει φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και δικαίως η κερκίδα έχει αρχίσει να "τρελαίνεται" μαζί του, αφού δεν είναι μόνο οι τρομερές επιδόσεις του στο σκοράρισμα (7 γκολ σε 9 ματς συνολικά), αλλά η συνολική παρουσία του στο γήπεδο. Χθες καθάρισε ουκ ολίγα στημένα του Ολυμπιακού στον αέρα.

Κλείνοντας την αγωνιστική προσέγγιση και το πως διαχειρίστηκε το ματς από τον πάγκο ο Ίβιτς, αυτό που προκύπτει είναι πως άμεσα πρέπει ο ΠΑΟΚ να βρει λύσεις με τους ακραίους μπακ.

Στα τελευταία παιχνίδια, η ομάδα του Ίβιτς, έχει μειώσει τον αριθμό επιθέσεων που παράγει από τα άκρα κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Μάτος και Λέοβατς χρειάζεται άμεσα να βρουν τα πατήματά τους γιατί ο ΠΑΟΚ τους έχει ανάγκη.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην αρχή του κειμένου χαρακτήρισα το χθεσινό ντέρμπι της Τούμπας ένα από αυτά που θα μείνουν στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προφανώς, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό τώρα, αφού το θέαμα που προσφέρθηκε δεν δικαιολογεί επ' ουδενί τον χαρακτηρισμό. Θα φανεί εκ των υστέρων αν και εφόσον ο ΠΑΟΚ δείχνει σταθερά προσανατολισμό πρωταθλητισμού.

Κι εδώ ερχόμαστε στο πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, συμπέρασμα από το χθεσινό ντέρμπι: Ο ΠΑΟΚ πήρε... μπόι, ο Ολυμπιακός "κόντυνε" και έτσι οι δύο ομάδες κατέληξαν στο να έχουνε διαφορά στο -8. Πλέον ο ΠΑΟΚ δικαιούται να λέει ότι κοιτάζει κατάματα τον Ολυμπιακό.

Είτε λόγω της αποτυχίας των ερυθρολεύκων να μπούνε στους ομίλους του Champions League (και κατά συνέπεια να αποφύγουν τις πωλήσεις που τόσο συζητήθηκαν), είτε γιατί ο ΠΑΟΚ έχει ανεβάσει κατά πολύ την ποιότητά του από πέρυσι, η ψαλίδα μεταξύ των δύο αντιπάλων έχει κλείσει και πλέον εξαρτάται από τις στοχευμένες, λίγες και εκλεκτές, κινήσεις ενίσχυσης που θα κάνουν οι δύο σύλλογοι το καλοκαίρι, για να δούμε ποια θέση εκκίνησης θα πάρουν στην επόμενη σεζόν.

Μέχρι τότε βέβαια υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας και, μάλιστα, δρόμος με ενδιαφέρον, αφού ο Ολυμπιακός αισθάνεται πλέον τη ανάσα του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ.

Τέλος, ένα σχόλιο για τα όσα είπε ο Ιβάν Σαββίδης στις δηλώσεις του χθες. Όσοι ασχολούνται με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ και θέλουν να βλέπουν την κατάσταση ως έχει και όχι με παραμορφωτικό φακό, ξέρουν για ποιον ακριβώς λόγο "διέλυσε" την συμμαχία.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν ξεχνά ότι η ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο με τη "θυσία" του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά, ούτε την περίοδο του που ο Παναθηναϊκός συμμάχησε με την προηγούμενη κατάσταση στην ΕΠΟ για να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών και να πάρουν οι πράσινοι το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

To "μόνοι μας" που έστειλε ως μήνυμα ο Σαββίδης πιστοποιεί ότι η διάθεση, το χρήμα και κυρίως το πείσμα, δεν λείπουν και ο ίδιος θα επιμείνει να δει τον ΠΑΟΚ με πολλούς τίτλους στην κατοχή του.

Είναι και η εικόνα της ομάδας τέτοιας, που παρά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση σου δίνει την εντύπωση, πώς έχει χτίσει σε γερές βάσεις και πρέπει τώρα να βελτιώνεται συνεχώς.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ