OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ έστησε ομάδα για το σεντόνι

Ο ΠΑΟΚ έστησε ομάδα για το σεντόνι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός αξιολογεί τις μεταγραφικές επιδόσεις Μίχελ-Ίβιτς στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου και καταλήγει σε πολύ καθαρά συμπεράσματα για τη λογική των δύο ανδρών που χτίζουν τον νέο ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχει οπαδός του ΠΑΟΚ που να μην «υποδέχθηκε» με θετικό τρόπο τις πρόωρες-για τα δεδομένα προηγούμενων ετών-ανακοινώσεις μεταγραφών. Η επισημοποίηση των συμφωνιών με Λέο Μάτος, Εβγκέν Σάχοφ και Τζάλμα Κάμπος έπεισαν τον δικαιολογημένα δύσπιστο-από αυτά που έβλεπε τα προηγούμενα χρόνια-κόσμο ότι φέτος υπήρχε προεργασία.Ότι ο Λούμπος Μίχελ δεν έπαιρνε τζάμπα τα αεροπλάνα και ταξίδευε στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο.

Επιπλέον, έγινε απόλυτα κατανοητό ότι ο ΠΑΟΚ δεν χτίζει έτσι γενικά και αόριστα για να φτιάξει… κάποτε μία ομάδα που θα διεκδικεί τίτλους.Άρχισε να φέρνει στην Τούμπα ποδοσφαιριστές με δεδομένη ποιότητα και αρκετές εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο να τους συνοδεύουν, με στόχο από την αρχή να πάρουν χρόνο συμμετοχής και να ανεβάσουν συνολικά το επίπεδο του ΠΑΟΚ.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι τρεις προαναφερθέντες και ο Ματέους Λέιτε Νασιμέντο, ο οποίος θα αφιχθεί τις επόμενες μέρες από την Βραζιλία για να περάσει ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ.

Θα αναρωτηθεί κανείς: «και γιατί ειδικά αυτούς τους παίκτες και όχι κάποιους άλλους εξίσου έμπειρους και ποιοτικούς;». Η απάντηση για μένα προκύπτει μέσα από το προφανές: «Πολύ απλά γιατί ο πρωταρχικός στόχος του ΠΑΟΚ είναι να παρουσιάσει μία ομάδα έτοιμη για τα προκριματικά του Champions League στα τέλη Ιουλίου».

Διευκρινίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Ο όρος «έτοιμη» δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ ξαφνικά θα γίνει φαβορί για να μπει στους ομίλους. Αλλά, τηρουμένων των αναλογιών, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα εξαντλήσει τις πιθανότητες να απλώσει σεντόνι στην Τούμπα.

Έτοιμη, ομάδα, λοιπόν στα τέλη Ιουλίου, σημαίνει ότι οι παίκτες που θα έχουν έρθει με μεταγραφή θα έχουν προσαρμοστεί. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν περάσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα δουλεύοντας με τους νέους συμπαίκτες τους. Ο όρος «προσαρμογή» είναι και το κλειδί στην ανάλυση που επιχειρούμε. Και δίνει εξήγηση για πολλές από τις κινήσεις που γίνονται μέχρι στιγμής.

Είναι σαφές, για παράδειγμα, ότι ο Λούμπος Μίχελ δεν ήθελε να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία εκποίησης ενός πολύ καλού «μαγαζιού» όπως ήταν μέχρι και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε η Ντνίπρο. Και φέρνει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις ελεύθερους παίκτες που πιθανόν θα είναι και στην ενδεκάδα στα πρώτα παιχνίδια. Τρεις παίκτες που αγωνίζονταν μαζί και στην προηγούμενη ομάδα τους και αυτό βοηθά στην ομοιογένεια που πρέπει να έχει ένα σύνολο νωρίς το καλοκαίρι.

Σίγουρο είναι ότι η «προσαρμογή» καθόρισε και το σκεπτικό που έφερε την συνέχιση της παρουσίας του Μάρκου Βελλίδη στον ΠΑΟΚ. Ο Μίχελ δενείχε βρειτον τερματοφύλακα που ήθελε για να τον κλείσει μαζί με Μάτος και Σάχοφ και να είναι από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη και, φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Ίβιτς, προτίμησε να διατηρήσει το δίδυμο των γκολκίπερ της προηγούμενης σεζόν στο οποίο θα στηριχθεί ο ΠΑΟΚ στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκτηθεί άλλος τερματοφύλακας, αλλά ότι η αναζήτηση γίνεται χωρίς την πίεση του «να βρούμε έναν και τον φέρουμε εδώ και τώρα στην Τούμπα».

Δεν γίνεται να περιμένει να ξεκαθαρίσει του Μακ

Μία κίνηση για να βαδίζει στα σίγουρα ήταν και η απόκτηση του Τζάλμα Κάμπος. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το μέλλον του Ρόμπερτ Μακ μετά το EURO. Όμως, δεν γίνεται ο ΠΑΟΚ να πορευτεί με το δίλημμα «μένει ή φεύγει;» που θα ανακυκλώνεται καθημερινά για τον Σλοβάκο. Κινήθηκε-και καλά έκανε-με βάση το σενάριο πώλησής του και έφερε τον 29χρονο Ανγολέζο που μαζί με τον Ματέους δίνουν το δικαίωμα στον Ίβτς να αισθάνεται ότι έχει ένα αρκετά ικανοποιητικό οπλοστάσιο στην επίθεση.

Στόπερ και μετά εξάρι, δεκάρι και φορ

Πάνω στη λογική του πλήρους ρόστερ με την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας, ο ΠΑΟΚ σίγουρα έχει ανάγκη ένα στόπερ για να πάρει (και αριθμητικά) τη θέση του Μιγκέλ Βίτορ. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες η μεταγραφολογία ανακυκλώθηκε κυρίως γύρω από ονόματα κεντρικών αμυντικών. Με τον τρόπο που κινείται ο Μίχελ και τις πολλαπλές κρούσεις που κάνει (ακολουθώντας την τακτική «τα βρίσκω πρώτα με τον παίκτη και μετά ψάχνω τη συμφωνία με ομάδα»), μάλλον θα κλείσει και αμυντικό πριν η ομάδα φύγει στην Ολλανδία.

Το ιδανικό θα ήταν να συμβεί το ίδιο και για τη θέση του επιτελικού μέσου (στην οποία εκτός του Πέλκα μπορεί πάντως να παίξει και ο Ματέους), αλλά και του φορ. Όπως επίσης και ενός αμυντικού μέσου που μαζί με τον Αλέξανδρο Τζιόλη θα λύσουν τον γρίφο «σωστή προώθηση παιχνιδιού από τα μετόπισθεν». Αν έβρισκε τρόπο ο ΠΑΟΚ να πετύχει τη χρυσή τομή με τον Λουίζ Κάρλος θα ήταν ιδανική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, ο μεταγραφικός σχεδιασμός του νέου ΠΑΟΚ γίνεται με ταχύτητες μεγάλες και επιλογές που βασίζονται πάνω σε ξεκάθαρη λογική. Το πόσο πετυχημένες θα αποδειχθούν, θα το αναλύσουμε στην πορεία, όταν και θα τεθούν και άλλα δεδομένα προς ανάλυση (διαχείριση υλικού από τον προπονητή, προετοιμασία, ιδιαιτερότητες για κάθε περίπτωση νεοφερμένου κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ