OPINIONS

Ο Μπίσεσβαρ σπάει τη μονοτονία

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον κανονικό Μπίσεσβαρ που δημιουργεί πολυφωνία στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, αλλά και το μεγάλο μυστικό του Λέο Μάτος, όπως το αποκάλυψε ο ίδιος ο Βραζιλιάνος.

Έκλεψε την παράσταση ο Λέο Μάτος χθες στην Τούμπα. Απόλυτα δικαιολογημένα, γιατί το γκολ που σημείωσε είναι από αυτά που δεν μπαίνουν κάθε μέρα. Ειδικά όταν ο σκόρερ είναι ο δεξιός οπισθοφύλακας, ο οποίος έχει γίνει πλέον το πρώτο βιολί του ΠΑΟΚ στη σεζόν με έξι τέρματα.

Ξεχωρίζει ο 31χρονος άσος για τον τρόπο που αγωνίζεται, πολλές φορές μοιάζει σαν τη μύγα μες στο γάλα συνολικά στο πρωτάθλημα. Αν αναρωτιέστε πώς μπορεί και το πετυχαίνει και αν είναι μόνο θέμα ταλέντου, διαβάστε την απάντηση που έδωσε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του «Toumbamagazine», του επίσημου περιοδικού της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όταν ρωτήθηκε πώς καταφέρνει η Βραζιλία και παράγει τόσο ικανούς ακραίους μπακ.

"Η παραγωγή παικτών στη συγκεκριμένη θέση έχει να κάνει με τον διαφορετικό τρόπο που διδάσκεται το ποδόσφαιρο. Στη Βραζιλία το γήπεδο δεν χωρίζεται σε άμυνα, κέντρο επίθεση, όπως στην Ευρώπη. Υπάρχουν οι παίκτες που παίζουν στον άξονα και εκείνοι που αγωνίζονται στα άκρα. Όταν αγωνίζεσαι στις πτέρυγες πρέπει να μπορείς να παίξεις όλη την πλευρά διότι οι μέσοι δεν αφήνουν τον άξονα, έτσι οι πλάγιοι είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν όλο τον υπόλοιπο χώρο", εξήγησε και καλό είναι τα λεγόμενά του να τα διαβάσουν οι υπεύθυνοι των Ακαδημιών, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί το βαρύ φορτίο του να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου στα μικρά παιδιά.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Έχω την αίσθηση ότι, ακριβώς για όσα λέει παραπάνω ο Μάτος, δεν υπάρχει λόγος ο Ίβιτς να δοκιμάσει να του δώσει ρόλο εξτρέμ όπως πολλές φορές συζητιέται στα πηγαδάκια της Τούμπας. Με τον τρόπο που έχει μάθει να παίζει, είναι πάντα παρών και στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Στην περίπτωσή του δεν ισχύει το "φτάνω μέχρι τη γραμμή του κέντρου και κοιτάζω μην μου φύγει κανείς στην κόντρα» αλλά το "συμμετέχω και στο αμυντικό και στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας μου".

Αντίθετα, μία ενδεχόμενη προώθησή του πάνω από το κέντρο μπορεί να του στερήσει τις εφορμήσεις, με ή χωρίς τη μπάλα, που αποτελούν το μεγάλο όπλο του.

Είναι ακριβώς η ίδια συζήτηση που γινόταν πριν μερικά χρόνια για τον Άλβες Λίνο και όταν ο τότε αριστερός μπακ του ΠΑΟΚ χρησιμοποιήθηκε ως εξτρέμ έμοιαζε ευνουχισμένος.

Αυτός ο Μπίσεσβαρ, ναι

Αφήνοντας τον Βραζιλιάνο, ας εστιάσουμε στον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναδείξω τον πολύτιμο ρόλο του στην ελκυστικά πολυφωνική εικόνα του ΠΑΟΚ που βλέπουμε τελευταία γιατί παλιότερα είχα κριτικάρει παιχνίδια που έβγαζε ραθυμία και δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά για το αν τελικά αξίζει τα 800 χιλιάρικα που παίρνει.

Ο Σουριναμέζος δείχνει άλλος παίκτης το τελευταίο διάστημα. Είναι εμφανέστατο ότι είναι πολύ πιο...fitσε σχέση με το ξεκίνημά του και-το κυριότερο-έχει μεγαλύτερη διάρκεια στην καλή απόδοση. Πλέον παίζει βασικός και όλοι γνωρίζουν ότι στο 30λεπτο δεν θα μείνει από δυνάμεις. ΚαλόςΜπίσεσβαρ, σημαίνει ικανός ΠΑΟΚ από τον άξονα.

Ο Τσίμιροτ, πλέον, παίρνει τη μπάλα από τα στόπερ και δεν ψάχνει απευθείας στα άκρα, αλλά κοιτάζει και λίγο πιο μπροστά. Ο Ντιέγκο έχει άψογη υποδοχή μπάλας, μπορεί να τη φέρει με ευκολία μπροστά του και αυτή ικανότητα δημιουργεί αμέσως κίνδυνο για την αντίπαλη άμυνα. Το ότι χθες μοίρασε δύο ασίστ για γκολ δεν πρέπει να το προσπεράσουμε εύκολα.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δούμε τον Μπίσεσβαρ σε μεγάλα ματς. Να καθορίζει την τύχη ενός αγώνα με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ ή τη Σάλκε. Ακόμη και να μην γίνει αυτό, όμως, αν συνεχίσει να είναι καθοριστικός στα ματς με τους μικρομεσαίους, θα είναι μεγάλο όφελος για τον ΠΑΟΚ. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, αυτό που πληρώνει ο Δικέφαλος είναι οι πολλοί χαμένοι βαθμοί σε τέτοιου είδους ματς, στα οποία ο αντίπαλος ταμπουρωνόταν στο μισό γήπεδο και ο ΠΑΟΚ «μπλόκαρε». Πλέον, με τον Μπίσεσβαρ, έχει βρει ποικιλία στην ανάπτυξη (πότε από τα άκρα, πότε από τον άξονα), στοιχείο που δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στο να αμυνθεί ο αντίπαλος.

Υ.Γ. Ο Βλάνταν Ίβιτς είπε εμμέσως πλην σαφώς αυτό που έχει στο μυαλό του για τον Περέιρα: Στον δικό του ΠΑΟΚ θα έχει δεύτερο ρόλο (είτε αυτό αρέσει στον κόσμο, είτε όχι) και πλέον είναι στο χέρι του Περέιρα να δει πώς θα διαχειριστεί το τελευταίο εξάμηνο του στον Δικέφαλο.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τριάδα "φωτιά" και ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός 3-0
Χριστόπουλος: "Το σκορ αδικεί την προσπάθεια"
Ίβιτς: "Θέλω σύντομα μεταγραφική ενίσχυση"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ