OPINIONS

Ο Μπερμπάτοφ βάζει δύσκολα στην Τούμπα!

Ο Μπερμπάτοφ βάζει δύσκολα στην Τούμπα!
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την καταλυτική επίδραση του Βούλγαρου σούπερ σταρ στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ και τη δουλειά του Ίγκορ Τούντορ που γίνεται ακόμη πιο απαιτητική στα μάτια του Σαββίδη και του κόσμου.

Ήταν μία από τις μεγάλες απορίες όλων από την ώρα που ο Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ πάτησε το πόδι του στην Τούμπα: “Τι λένε άραγε οι νέοι συμπαίκτες του; Πώς υποδέχονται τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου;”.

Μία πρώτη απάντηση ήρθε χθες από τις δηλώσεις του Νίκου Κοροβέση και του Χάρη Χαρίση στην επίσκεψή τους στο περίπτερο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.. “Οι απαιτήσεις στον ΠΑΟΚ ήταν έτσι κι αλλιώς μεγάλες. Με μια τέτοια επένδυση, όπως του Μπερμπάτοφ, όμως καταλαβαίνουμε πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάει καλά. Ο άνθρωπος (σ.σ. ο Σαββίδης) βάζει τα λεφτά του...

Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε καλά φέτος"είπε ο πρώτος, ενώ ο νεαρός μέσος πρόσθεσε: "Είναι ένας παίκτης που τον βλέπαμε και τον θαυμάζαμε χρόνια στην τηλεόραση. Είναι μοναδικό να κάνεις προπόνηση μαζί του... Οι απαιτήσεις σίγουρα μεγαλώνουν. Η ομάδα ήδη έχει ένα μεγάλο όνομα και μια μεγάλη ιστορία και ζητάει το κάτι παραπάνω. Με αυτή την προσθήκη, σίγουρα ζητά κάτι περισσότερο".

Ο Ιβάν αφαίρεσε κάθε δικαιολογία

Σοβαρεύουν τα πράγματα, λοιπόν, για τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε να τους στερήσει κάθε δυνατότητα να ψάχνουν δικαιολογίες. Πέρυσι, είχαμε συνηθίσει να επαναλαμβάνεται η ατάκα: “Με 14-15 παίκτες δεν βγαίνει η σεζόν”. Φέτος και το ρόστερ γέμισε από εναλλακτικές λύσεις και μία τεράστια προσωπικότητα μπαίνει στα αποδυτήρια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραπονεθεί, παρά μόνο πρέπει να τα δίνει όλα σε κάθε ματς για να αποδεικνύει ότι έχει θέση σε έναν ΠΑΟΚ γεμάτο απαιτήσεις και προοπτικές διάκρισης.

Με την ίδια λογική λειτούργησε ο Σαββίδης και απέναντι στον Ίγκορ Τούντορ. Ο Κροάτης τεχνικός είχε μπει στη διαδικασία να μιλά ανοιχτά για το πόσο πολύ θέλει έναν φορ στην ομάδα του για να βάζει γκολ, να “σπάει” τη μπάλα και να βοηθά να διαλύονται οι αντίπαλες άμυνες,. Τον ζήτησε επιτακτικά και ο ιδιοκτήτης του έφερε καλύτερο και απόν αυτόν που σκεφτόταν ενδεχομένως. Τώρα είναι κι αυτός υποχρεωμένος να δείξει ότι γνωρίζει πώς πρέπει να τον αξιοποιήσει.

Η παρουσία του Μπερμπάτοφ κάνει ακόμη μεγαλύτερο το στοίχημα του Κροάτη τεχνικού. Είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος πέφτει σχεδόν εξολοκλήρου πάνω του. Ο Σαββίδης και ο Αρνεσεν έκαναν τη δουλειά με την ενίσχυση του ρόστερ κι αυτός πρέπει να ξεδιπλώσει τις προπονητικές ικανότητές του, χωρίς να μπορεί να επικαλεστεί ούτε την μικρή πείρα του, ούτε την παράμετρο της νέας ομάδας που χτίζει.

Μπορεί να μοιάζει κάπως άδικο αυτό, αλλά έτσι είναι ο ΠΑΟΚ ως μεγάλη ομάδα που έχει λύσει όλα τα προβλήματα ύπαρξής της και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ξεχωριστή περίοδο στην ιστορία του.

ΤοChampions Leagueείναι ο μεγάλος στόχος

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά; Σαφώς και δεν μπορούν άρδην, με την έλευση ενός μόνο παίκτη κι ας λέγεται αυτός Μπερμπάτοφ, να αλλάξουν άρδην οι στόχοι μίας ομάδας. Ο ΠΑΟΚ παραμένει αουτσάιντερ για τον τίτλο (ή για να το πούμε αλλιώς μπορεί να έχει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο πίσω μέρος του μυαλού των στελεχών του, αλλά δεν δικαιούται να το “φωνάζει” μετά από 30 χρόνια ανομβρίας και με την εικόνα ισχυρού-σε όλα τα επίπεδα-συνόλου που βγάζει ο Ολυμπιακός).

Όμως, είναι λογικό πλέον να αντιμετωπίζεται ως το φαβορί για τη δεύτερη θέση. Κι αυτή είναι που θα καθορίσει τον στόχο του. Ο απλός οπαδός της ομάδας έχει την απαίτηση να δει τον ΠΑΟΚ των έντεκα μεταγραφών, των περίπου 5,3 εκ. ευρώ σε αγορές παικτών και του μονοετούς συμβολαίου των 2 εκ. ευρώ σε Μπερμπάτοφ (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) να ξεπερνά τον Παναθηναϊκό με τις οικονομικές δυσκολίες που του δημιούργησε ο αποκλεισμός από την Ευρώπη και την ΑΕΚ στη μεταβατική σεζόν στη Σούπερ Λίγκα μετά την περιπέτεια των προηγούμενων ετών, να παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά τουChampions Leagueτης επόμενης περιόδου.

Και επιπλέον, να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και πλάνο απαιτήσεων τον θεσμότου Κυπέλλου και όχι όπως πέρυσι (σε όμιλο με Γιάννινα, Κέρκυρα και Απόλλωνα 1926) να το θυσιάζει στο βωμό των φιλοδοξιών του-που δεν στηρίζονταν σε γερές βάσεις-για το πρωτάθλημα.

Όλα αυτά δεν συνιστούν μία πολύ σκληρή προσέγγιση της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στον ΠΑΟΚ. Είναι απλά η συνειδητοποίηση της αλλαγής σελίδας που υποχρεώνει τον ιστορικό σύλλογο να κάνει η έλευση του Μπερμπάτοφ. Κι απ' ότι φαίνεται στα αποδυτήρια της Τούμπας ήδη έχει περάσει το μήνυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ