OPINIONS

Ο μονόδρομος του Άγγελου

Ο μονόδρομος του Άγγελου
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις μεταγραφικές επιταγές του Αναστασιάδη το Γενάρη, ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Το λένε όλοι και δεν έχουν άδικο. Ο ΠΑΟΚ θέλει ενίσχυση για να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο του πρωταθλητισμού, όπως ανέλπιστα για πολλούς κάνει από το καλοκαίρι. Συμφωνούν, μάλιστα, ότι αυτή η χειμερινή περίοδος είναι ιδιαίτερη και δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Τόσο γιατί βρίσκει τον ΠΑΟΚ πρώτο στη βαθμολογία, όσο και γιατί ο βασικός στόχος του καλοκαιριού ήταν άλλος και ίσως ο «Δικέφαλος» τώρα να πιέζεται να κάνει αυτό που στο μυαλό των ανθρώπων είχε μπει στον προγραμματισμό του επόμενου καλοκαιριού.

Το ομολόγησε και ο ίδιος ο Ζήσης Βρύζας στη συνέντευξη που έδωσε παραμονές Χριστουγέννων: "Ο στόχος μας το καλοκαίρι ήταν να εξαλείψουμε τις ανισορροπίες στο ρόστερ (και το μπάτζετ) που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη περίοδο)".

Το καλοκαίρι όμως έχει μπει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας (προσφιλής έκφραση των πολιτικών της δεκαετίας του ’80) και το ζητούμενο είναι τι γίνεται τώρα.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή του συλλόγου και το ρεπορτάζ, έχει συμφωνήσει με τον Άγγελο Αναστασιάδη για την υλοποίηση τριών κινήσεων: Κεντρικός μέσος, εξτρέμ και στόπερ.

Με μία βασική προϋπόθεση: Να μην διαταραχθεί η χημεία της ομάδας και οι ισορροπίες στα αποδυτήρια. Καλός ο Ινσαουράλδε για το κέντρο της άμυνας, αλλά είναι απαγορευτικό να έρθει σ’ αυτόν τον ΠΑΟΚ με συμβόλαιο μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ τη στιγμή που το ταβάνι, αν αποχωρήσει όπως όλα δείχνουν και ο Μάρτενς, θα είναι τα 690 χιλιάρικα του Κλάους.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παίκτες που (πρέπει να) έρθουν στον ΠΑΟΚ; Για μένα η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή και την έχω καταθέσει και στο πρόσφατο παρελθόν: Αυτό που θα αποτελούν 100% επιλογή του Άγγελου Αναστασιάδη. Δεν ακυρώνω τον μεταγραφικό μηχανισμό του ΠΑΟΚ, ούτε το δίκτυο σκάουτερς που έχει στήσει εντός και εκτός Ελλάδας. Όμως, κακά τα ψέματα, τον ΠΑΟΚ που κάνει πρωταθλητισμό τον έστησε με το μισό μπάτζετ από περσινό ο 61χρονος τεχνικός και δικαιούται να επιλέξει τι χρειάζεται για να τον βελτιώσει.

Είναι βέβαιο και απόλυτα ανθρώπινο πως αν ρωτηθούν τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΟΚ που ασχολούνται με το θέμα των μεταγραφών, θα εντοπιστούν διαφορετικές απόψεις για παίκτες σε σχέση με αυτή που έχει ο Αναστασιάδης. Και καλό είναι οι γνώμες τους να τεθούν υπόψη του Έλληνα τεχνικού. Στο τέλος, όμως, πρέπει να γίνει αυτός που εκείνος θα κρίνει σωστό.

Μόνο έτσι ο ΠΑΟΚ θα είναι συνεπής στη γραμμή που ακολουθεί από το καλοκαίρι έστω κι αν ήταν απόρροια μίας κάποιας απόγνωσης του Σαββίδη μετά την περσινή πολλά υποσχόμενη, αλλά ελάχιστα πετυχημένη χρονιά και σίγουρα ζημιογόνα σε οικονομικό επίπεδο.

«Κάνε ό,τι νομίζεις σωστό, το μόνο που θέλω είναι να μην πετάω τα χρήματά μου» είχε πει σε ελεύθερη μετάφραση ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ στον 61χρονο κόουτς όταν αποφάσισε να αναθέσει σ’ αυτόν τις τύχες του ΠΑΟΚ. Τώρα δεν έχει λόγο να αλλάξει αυτή τη θεώρηση ειδικά από τη στιγμή που, προς ευχάριστη έκπληξη όλων, η επιλογή οτυ βγαίνει και μπορεί να του δώσει με λίγα χρήματα το πρωτάθλημα που τόσο πολύ επιθυμεί.

Το παράδοξο στο σχεδιασμό του ΠΑΟΚ

Βέβαια, υπάρχει και κάτι που δεν «κολλά» με τη λογική της ανάπτυξης της ομάδας που επικαλούνται όλοι στον ΠΑΟΚ. Θέλουν όλοι οι κινήσεις να έχουν απώτερο στόχο την δημιουργία μίας σταθερά πρωταγωνίστριας ομάδας τα επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα τις τύχες της διαχειρίζεται ένας προπονητής που έχει συμβόλαιο για έξι ακόμη μήνες.

Αυτός περνά τη φιλοσοφία του στην ομάδα, δεν ξέρει όμως για πόσο. Και πραγματικά το ερώτημα που δημιουργείται είναι: Με ποιο κριτήριο θα κριθεί τελικά η δουλειά του Αναστασιάδη; Με την κατάκτηση του τίτλου; Δεν θα είναι άδικο να συμβεί αυτό για έναν προπονητή που το περασμένο καλοκαίρι κλήθηκε με βασικό στόχο να συμμαζέψει την κατάσταση;

Αυτά είναι ερωτήματα που ο Ιβάν Σαββίδης πρέπει να τα βγάλει από την συζήτηση περί ΠΑΟΚ γρήγορα για να στείλει και ένα μήνυμα στον κόσμο πως πλέον χαράσσει μία νέα στρατηγική, βασισμένη σε συγκεκριμένους κανόνες.

Όπως και να ‘χει, πάντως, μέχρι να βγει η φετινή σεζόν, τα κλειδιά του ΠΑΟΚ πρέπει να συνεχίσει να τα κρατά σφιχτά Άγγελος Αναστασιάδης και οι υπόλοιποι να στηρίξουν τις επιθυμίες του και τις επιλογές του. Αυτό αποτελεί μονόδρομο αν ο ΠΑΟΚ θέλει να έχει τύχη στην υπόθεση τίτλος. Διαφορετικά κινδυνεύει να μπερδευτεί σε διάφορα μονοπάτια και στο τέλος να μην κάνει ουσιαστικά βήματα μπροστά.

Καλά Χριστούγεννα, υγεία και ευτυχία σε όλους σας προσωπικά και στα αγαπημένα σας πρόσωπα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ