OPINIONS

Ο Μακ του εκατομμυρίου και τρία μυστικά

Ο Μακ του εκατομμυρίου και τρία μυστικά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός συνεχίζει την ανάλυση της επιστροφής του Ρόμπερτ Μακ στον ΠΑΟΚ και εξηγεί τρεις καθοριστικές παραμέτρους, μία για κάθε έναν από τους Οτσόα, Ρέι και Μπόικο, στην υπόθεση του τερματοφύλακα.

Πριν μία εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ιβάν Σαββίδης επιχειρούσε δυναμικό μπάσιμο για να φέρει τον Ρόμπερτ Μακ πίσω στον ΠΑΟΚ, αναλύαμε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους αποτελεί ιδανική ποδοσφαιρική επιλογή για τον ΠΑΟΚ και ειδικά για την ομάδα που χτίζει εδώ και λίγες μέρες ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

Ίσως ο Σέρβος τεχνικός να θέλησε να του στείλει το... μήνυμα με το 3-5-2 που δοκίμαζε στην προπόνηση την ώρα που ο Σλοβάκος έφθανε στο αθλητικό κέντρο στο Χορστ της Ολλανδίας για να ενσωματωθεί στην νέα (παλιά) του ομάδα.

Ο 43χρονος κόουτς θέλει τον 26χρονο επιθετικό αιχμή του δόρατος μαζί με τον Αλεξάντρα Πρίγιοβιτς και όχι στον ρόλο του αριστερού (κυρίως) ακραίου που είχε στη Ζενίτ με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου προπονητή.

Δεν τα πήγε άσχημα στη ρωσική ομάδα με 27 συμμετοχές 6 γκολ και 5 ασίστ, όμως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα 46 ματς, τα 20 γκολ και τις 3 ασίστ που είχε στην τελευταία του χρόνια στον ΠΑΟΚ, αυτή που οδήγησε τους Ρώσους να πληρώσουν 3,5 εκατ. ευρώ για να τον πάρουν στην Αγία Πετρούπολη.

Λογικό είναι ο Μακ να πιστεύει ότι σε ανάλογο ρόλο (δεύτερου επιθετικού) μπορεί να δώσει ξανά ώθηση στην καριέρα του και να ισχυροποιήσει τη θέση του στην εθνική ομάδα της Σλοβακίας.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΚΛΑΟΥΣ

Αμιγώς ποδοσφαιρικά δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε ένα ψεγάδι στην επιστροφή του Ρόμπερτ Μακ στον ΠΑΟΚ. Υπάρχει όμως ένα ερωτηματικό που γεννά η διαδρομή του Σλοβάκου προς την Τούμπα.

Το καλοκαίρι του 2014 ήταν το ταλέντο που αποκτήθηκε με 300.000 ευρώ από τη Νυρεμβέργη, ο ταχύς εξτρέμ που θα δημιουργούσε ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες, χωρίς όμως να είχε "γεννήσει" μεγάλες προσδοκίες στο σκοράρισμα. Αποτελούσε μία επένδυση από την οποία ο ΠΑΟΚ δεν είχε τίποτα να χάσει, παρά μόνο να κερδίσει.

Ο "Ρόμπο", όμως, εξελίχθηκε σε παίκτη πρώτης γραμμής, κατάφερε να πάρει μεταγραφή σε μία από τις ισχυρότερες οικονομικά ομάδες της Ρωσίας και να ανεβάσει το δικό του κασέ από τις 350.000 ευρώ στο 1.300.000.

Πλέον πλασάρεται, όχι άδικα, σαν μία από τις κορυφαίες μεταγραφές φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο παίκτης που θα πάρει περίπου 1.000.000 ευρώ από τον ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης σκέφτεται αν θα πρέπει να τον αγοράσει δίνοντας πίσω περίπου 2 από τα 3,5 εκατ. ευρώ που πήρε από τη Ζενίτ, αφήνοντας στην άκρη την προοπτική δανεισμού.

Με απλά λόγια, οι προσδοκίες του κόσμου του ΠΑΟΚ θα είναι κατά πολύ αυξημένες και άρα η πίεση μεγαλύτερη. Εδώ είναι που ο Μακ θα πρέπει να δείξει ότι έχει σκληρύνει και ως προσωπικότητα, έχει ωριμάσει και μπορεί να βγάζει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του νιώθοντας το βάρος της ευθύνης στις πλάτες του.

Στον ΠΑΟΚ υπάρχει αντι-παράδειγμα και είναι ο Στέφανος Αθανασιάδης. Όσο ήταν ο παίκτης των 350.000 έπαιζε απελευθερωμένα, τα γκολ ερχόταν με μεγάλη συχνότητα και όλοι μιλούσαν για το αυθεντικό ταλέντο που αδικούνταν επειδή βγήκε από τις Ακαδημίες της ομάδας και δεν είχε έρθει με μεταγραφή.

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έβαλε πλάτη για να πάρει συμβόλαιο με τα διπλάσια χρήματα, μετά όμως ήρθε η αντίστροφη πορεία με αποτέλεσμα ο Κλάους να μοιάζει εντελώς έξω από τα νερά του και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην μεγάλη ευθύνη του καλοπληρωμένου φορ-αρχηγού (το περιβραχιόνιο, μάλιστα, το παρέδωσε από τα μισά της σεζόν που τελείωσε).

Φυσικά, μετράνε και άλλα πράγματα όπως το πόσο πολύ δουλεύει κάποιος όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις γι' αυτόν και ο Μακ θα κριθεί και σ' αυτό το κομμάτι. Θα έχει, δηλαδή, ενδιαφέρον να δούμε ποια νέα στοιχεία έχει προσθέσει στο παιχνίδι του στη σεζόν που ήταν στη Ζενίτ.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι το επιθετικό πλάνο του ΠΑΟΚ θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο και τον Πρίγιοβιτς, ο Στανόγεβιτς θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά και την διεισδυτικότητα του. Μαζί με τον "Πρίγιο", θα είναι η δύναμη πυρός, οι παίκτες που θα σηκώσουν το βάρος της επίτευξης των γκολ. Αν ο Μακ ανταποκριθεί στο ρόλο του, δικαίως θα ανεβάσει κι άλλο τα επίπεδα της δικαιολογημένης δημοφιλίας του.

ΤΡΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ Νο1

Πάμε και στο φετινό μεταγραφικό σίριαλ που δεν είναι άλλο από αυτό το τερματοφύλακα. Χθες αργά το βράδυ προέκυπτε ότι ο ΠΑΟΚ παρέμενε μεταξύ Οτσόα, Ρέι και τρίτο στη λίστα έμπαινε το όνομα του Μπόικο επειδή η Μπεσίκτας εμφανίζεται να ζητά λιγότερα για να δανείσει τον Ουκρανό.

Ενδεχομένως, την ώρα που διαβάζετε το κείμενο ο ΠΑΟΚ να έχει κάνει την τελική επιλογή του, καλό όμως είναι να γνωρίζουν όλοι τρία μικρά "μυστικά" που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που κινείται ο ΠΑΟΚ στην συγκεκριμένη υπόθεση:

  • Η ιεραρχικά υψηλότερη εισήγηση του Λούμπος Μίχελ και των συνεργατών του στο τμήμα σκάουτινγκ είναι αυτή για τον Ροντρίγκο Ρέι. Συνδυάζει το "πακέτο ποιότητα (είναι στα πρόθυρα της εθνικής Αργεντινής) - καλή ηλικία (26) - φιλοδοξία να κάνει ευρωπαϊκή καριέρα (ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει το καλύτερο σκαλοπάτι) - μεταπωλητική αξία. Η προεργασία έχει γίνει, ο ΠΑΟΚ έχει συμφωνήσει με την Γοδόι (1,5 εκατ. ευρώ και περίπου 20% μεταπώληση) και τον παίκτη (τετραετές συμβόλαιο έναντι περίπου 400.000 ευρώ ετησίως) χρειάζεται όμως να σταλεί επισήμως η πρόταση και αυτό είναι απόφαση Σαββίδη. Στο μεταξύ, η Θέλτα και κάποιες ιταλικές ομάδες δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον και ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων του βρίσκεται στην Ισπανία για συζητήσεις.
  • Μίχελ και συνεργάτες έχουν κάνει θετική εισήγηση και για τον Οτσόα. Λόγω, κυρίως, ηλικίας (32) τον είχαν λίγο πιο κάτω από τον Ρέι στην ιεράρχησή τους, όμως, ο Ιβάν Σαββίδης τον προκρίνει ως πρώτη λύση γιατί πέρα από τα προσόντα του, τον γνωρίζουν και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και η ενδεχόμενη απόκτησή του θα βοηθήσει και στην ανύψωση ηθικού που μπορεί να δώσει ώθηση στα διαρκείας.
  • Ο Ντένις Μπόικο είναι ένας ταλαντούχος τερματοφύλακας, με εντυπωσιακά προσόντα, που η οικογένεια Σαββίδη και ο Μίχελ τον γνωρίζουν καλύτερα από τον μέσο Έλληνα οπαδό λόγω του ότι είναι Ουκρανός και έχει δώσει το στίγμα του με τη Ντιναμό Κιέβου. Όμως, υπάρχουν πληροφορίες που έχουν συλλέξει στην Τούμπα για τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του στις ομάδες που έχει αγωνιστεί που δημιουργούν προβληματισμό.

Όπως και να 'χει, όλα δείχνουν ότι μέχρι αύριο Παρασκευή (7/7) θα μπουν τίτλοι τέλους στο σίριαλ.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ