OPINIONS

Ο φόβος οδήγησε στη "θυσία" της Ευρώπης

Ο φόβος οδήγησε στη "θυσία" της Ευρώπης
Τζαβέλλας INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί ο τελικός με την Γκινγκάμπ μετατράπηκε σε πείραμα από τον Αναστασιάδη, καθώς στο κρίσιμο σημείο επέλεξε να δώσει ευκαιρία σε παίκτες που δεν είναι στην πρώτη γραμμή των επιλογών του.

Κι όμως. Σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια στην φετινή ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, ο Άγγελος Αναστασιάδης μπήκε στην διαδικασία να αλλάξει τη φιλοσοφία του και να πάρει μία πολιτική απόφαση. Να μετατρέψει τον τελικό για την πρόκριση στους «32» τουEuropaLeagueσε ένα πείραμα με μεγάλο ρίσκο και κακό αποτέλεσμα όπως αποδείχθηκε.

Κόντρα στην Γκινγκάμπ δεν έπαιξαν και στα 90 λεπτά οι καλύτεροι. Για την ακρίβεια, στο δεύτερο ημίχρονο, ο 61χρονος τεχνικός της ομάδας επέλεξε να τραβήξει στον πάγκο τους Γκολάσα, Περέιρα και Κάτσε, τρεις από τους παίκτες που έδειχναν με την απόδοσή τους ότι μπορούν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να πετύχει τη νίκη-πρόκριση και να βάλει Μάρτενς, Παπαδόπουλο και Μαντούρο (η μεγαλύτερη έκπληξη), οι οποίοι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν τη ροή αγώνων του Δικεφάλου.

Γιατί, όμως, ο Αναστασιάδης σε ένα ματς χωρίς αύριο επέλεξε να κάνει αυτές τις φαινομενικά ακατανόητες αλλαγές; Την εξήγηση την έδωσε ο ίδιος περιφραστικά στην συνέντευξη Τύπου, όμως προσωπικά θεωρώ σημαντικό να μπω λίγο παραπάνω στο σκεπτικό του και να υπογραμμίσω αυτά που έκρινε ότι δεν πρέπει να πει δημόσια.

Προτίμησε να μη ρισκάρει μεγαλύτερη ζημιά

Με την υποσημείωση ότι πρόκειται για προσωπική εκτίμηση, προχωρώ: Ο Άγγελος Αναστασιάδης συνειδητά μπήκε στη διαδικασία να αποσύρει τρία από τα πιο αποτελεσματικά του όπλα από τη χθεσινή μάχη κι ας ρίσκαρε την πρόκριση. Κι αυτό γιατί φοβήθηκε ότι μπορεί πέρα από το χθεσινό ματς να χάσει και αυτά που έρχονται για το πρωτάθλημα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βλέπει πως η ομάδα του είναι υπερβολικά κουρασμένη, οι παίκτες παίζουν στα όρια τους και φοβάται το… σκάσιμο. Και εδώ είναι που μπαίνει η πολιτική. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έβαλε κάτω τα δεδομένα και αποφάσισε.

Ρεαλιστικά σκεπτόμενος, έκρινε ότι η απώλεια του στόχου των «32» του Γιουρόπα Λιγκ δεν συνιστά ισομεγέθη ζημιά με ενδεχόμενη απώλεια της πρωτιάς στο πρωτάθλημα πριν την διακοπή των Χριστουγέννων.

Ο τεχνικός του «Δικεφάλου» γνωρίζει πως σκέφτεται ο κόσμος του ΠΑΟΚ και ξέρει ότι στη συνείδησή του ο βασικός ευρωπαϊκός στόχος για φέτος, με το περιορισμένο ρόστερ που διαθέτει η ομάδα, έχει επιτευχθεί με την παρουσία στους ομίλους. Αν ο ΠΑΟΚ αποκλειόταν από τη Ζίμπρου, ναι αυτό θα ήταν ζημιά. Η απώλεια της χθεσινής πρόκρισης στη νοκ άουτ φάση των "32", όμως, απλά στερεί τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να βάλουν το κερασάκι στην γλυκιά ευρωπαϊκή τούρτα.

Αντίθετα, γνωρίζει ότι όλοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ζουν και αναπνέουν με την προοπτική η ομάδα τους να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια. Γι’ αυτό πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο, βάζει το να βρίσκεται η ομάδα του στην κορυφή της βαθμολογίας κι αν είναι δυνατό με απόσταση ασφαλείας από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κάπως, έτσι, κατέληξε στην απόφαση να ρίξει στο παιχνίδι Μάρτενς, Παπαδόπουλο και Μαντούρο και να περιμένει από αυτούς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Ειδικά για τον Μαντούρο, θα ήταν παράλογο πάντως να εκτιμά πως θα πάρει πολλά περισσότερα πράγματα, όταν εδώ και ένα μήνα είναι ανενεργός και με συνεχή μικροπροβλήματα τραυματισμών, ενώ και ο ίδιος ο Αναστασιάδης του έχει δείξει τις τελευταίες εβδομάδες τη δυσφορία του για την ελάχιστη ως τώρα προσφορά του. Ήταν δυνατό να βρει ρυθμό και να γίνει ο καταλύτης για την πρόκριση στο τέταρτο που αγωνίστηκε χθες;

Το μυστήριο των μεταγραφών

Φυσικά, με την προηγούμενη αναφορά μου δεν θέλω να δικαιολογήσω τον Μαντούρο που δεν έχει προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στον ΠΑΟΚ κι ας έχει ένα συμβόλαιο 550.000 ευρώ ετησίως, από τα μεγαλύτερα στο φετινό μπάτζετ της ομάδας (το ίδιο συμβαίνει και με τον Μάρτενς).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κι ούτε διαφωνώ με την ατάκα του Αναστασιάδη ότι κάποιοι απέδειξαν ότι δεν πρέπει να φορούν την φανέλα του ΠΑΟΚ. Το θέμα, όμως, είναι αν έρθουν κάποιοι άλλοι να πάρουν τις θέσεις τους.

Αν ο ίδιος ο Αναστασιάδης θα πάψει να λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΟΚ φέτος είναι ότι δεν μπορεί να ξεκουράσει ορισμένους παίκτες.

Πολύ απλά αν γίνουν μεταγραφές.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ επικαλέστηκε την ανάγκη η ομάδα του να μείνει συγκεντρωμένη ενόψει των επόμενων αγώνων και να μην αποπροσανατολιστεί, γι’ αυτό και δεν μίλησε ανοιχτά, παρότι ο κόσμος έφτιαξε και σύνθημα για την περίσταση: «κάντε καμιά μεταγραφή».

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μέχρι τώρα δεν είχε πρόβλημα να μιλήσει για μεταγραφές όταν ήθελε να κάνει αρνητικό σχόλιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ατάκα του μετά το 3-2 επί του Πανθρακικού, σε ερώτηση για το αν η ομάδα του χρειάζεται ενίσχυση μετά και τον τραυματισμό, τότε, του Τζαβέλλα: «Αν έρθουν μεταγραφές θα είναι… όνειρο».

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δίνει την εντύπωσηότι ακόμη και τώρα, με τόσο προβλήματα, το σκέφτεται, αν και πόσους παίκτες πρέπει να φέρει στην Τούμπα. Προσωπικά, το έχω ξαναγράψει πριν λίγες μέρες ότι, θα φανερώνει αυτοκαταστροφικές τάσεις μία προσέγγιση του στυλ «εμπιστεύομαι τα παιδιά που μας έφεραν ως εδώ, δεν χρειάζεται να φέρουμε άλλους παίκτες».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο ΠΑΟΚ έχει φτιάξει κορμό, έργο Αναστασιάδη, έχει αποκτήσει ταυτότητα ως ομάδα και αν θέλει να μην γκρεμίσει ό,τι χτίσει οφείλει να προσθέσει λίγη ακόμη ποιότητα σε συγκεκριμένες θέσεις.Αυτό πιστεύει και η πλειοψηφία του κόσμου που αν δει να μην γίνονται κινήσεις τον Γενάρη με παίκτες έτοιμους για ενδεκάδα, θα χρεώσει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη της επιλογής στον Αναστασιάδη.

Συμφωνώ, πάντως, με τον Έλληνα κόουτς, πως μέχρι να φθάσουμε στη διακοπή των Χριστουγέννων το πρώτο θέμα στην επικαιρότητα δεν μπορεί να είναι άλλο από την αγωνιστική παρουσία της ομάδας.

Υ.Γ. Έχει καταντήσει εκνευριστικό να τρώει ο ΠΑΟΚ γκολ σαν το δεύτερο του Μποβί χθες. Όσες φορές ο «Δικέφαλος» επιχειρεί να ανεβάσει ψηλά τις γραμμές του δέχεται αντεπίθεση… μισό γκολ. Δεν ξέρω πως αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς να αποκτηθεί ο κατάλληλος παίκτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ