OPINIONS

Ο δωδεκάλογος του Ιβάν Σαββίδη

Ο δωδεκάλογος του Ιβάν Σαββίδη

Ο Κώστας Πετρωτός αποκρυπτογραφεί την ομιλία του Ιβάν Σαββίδη στα εγκαίνια του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης που αποκαλύπτει το συνολικό σχέδιο που έχει ο ομογενής επιχειρηματίας για να εκτοξεύσει τον ΠΑΟΚ και να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να μπει σε μία νέα εποχή.

Αρχίζει να καθιερώνει τις εξαγγελτικές ομιλίες στη Νέα Υόρκη ο Ιβάν Σαββίδης, σε τέτοιο σημείο που ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ της αμερικανικής μητρόπολης να διεκδικεί τον χαρακτηρισμό "ΔΕΘ του ΠΑΟΚ", μιας και κάτι παρόμοιο κάνουν οι εκάστοτε Έλληνες πρωθυπουργοί από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, κάθε Σεπτέμβριο.

Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου είπε πολλά και σημαντικά, αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για το γηπεδικό του ΠΑΟΚ, κυρίως, όμως πέτυχε να ιεραρχήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τις προτεραιότητες στον ΠΑΟΚ. Κι αυτό αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι έχει πολύ συγκεκριμένο πλάνο για τα επόμενα στάδια της επένδυσής του στον ΠΑΟΚ.

Ο ομογενής επιχειρηματίας δεν δίστασε να πει ότι η κατασκευή νέου γηπέδου είναι σημαντικότερη από την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και έδωσε σαφές στίγμα του τι πρόκειται να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Αυτό μας δίνει και το ερέθισμα να βάλουμε το ζήτημα του νέου γηπέδου πρώτο στον "ασπρόμαυρο" δωδεκάλογο του Ιβάν Σαββίδη από την Νέα Υόρκη. Για το τέλος της λίστας κρατήσαμε όσα είπε για την αυτάρκεια του συλλόγου, γιατί αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί να κάνει στον ιστορικό σύλλογο Αναλυτικά:

-Νέο γήπεδο: "Θα κάνουμε έρευνα μεταξύ των φιλάθλων. Η θέση μου είναι πλήρης ανακαίνιση της Τούμπας είναι η θέση μου, αν η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΟΚ θέλουν καινούριο μέρος θα κινηθούμε προς τα εκεί. Ο πρωθυπουργός μαςε είπε, πως αν πάρουμε την απόφαση να φύγουμε, θα σας παράσχουμε έκταση. Αν ασχοληθούμε με την ανακαίνιση, είμαστε μισό βήμα πριν την λήψη της απόφασης, τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα".

-Προπονητικό κέντρο: "Τη Μεσημβρία θα την αφήσουμε στις ακαδημίες ή αλλού. Επενδύσαμε χρήματα και εξακολουθούμε να το κάνουμε. Η ποιότητα των εγκαταστάσεων εκεί μέσα είναι πολύ καλή. Χώροι γυμναστηρίων, πισίνα, χώροι αποκατάστασης. Αλλά έχουμε πρόβλημα με την τοποθεσία. Πιστεύω ότι στη Θέρμη η κατάσταση είναι καλύτερη. Η θερμοκρασία είναι ιδανική και το προπονητικό κέντρο θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να γίνεται και ένα μέρος της προετοιμασίας, αλλά και κάποια φιλικά παιχνίδια. Ίσως να ήταν καλύτερη λύση να γίνει και το γήπεδο εκεί δίπλα."

-Ο στόχος του ΠΑΟΚ: " Έχουμε μείνει πίσω σε τίτλους και ήρθε η ώρα να το εξισορροπήσουμε αυτό. Ναι, έχουμε κάνει λάθη. Εμείς ακόμα δεν έχουμε διαμορφώσει τέτοιο χαρακτήρα ώστε να παίξουμε 30 ντέρμπι. Πρέπει αυτό να μπει στον χαρακτήρα μας, να μάθουμε να παίζουμε όλα τα παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο. Εμείς μερικές φορές νομίζουμε οτι απέναντι σε μια αδύναμη ομάδα σε σχέση με εμάς, θα περπατήσουμε στο γήπεδο και θα κερδίσουμε. Και φυσικά αυτό δεν γίνεται. Ο στρατηγικός μου στόχος είναι να μπούμε τα 20 καλύτερα κλαμπ του κόσμου".

-Μεγάλες μεταγραφές: "Ο Γιώργης (σ.σ. ο γιος του) μου λέει πολλά... Συνέχεια μου λέει. Για παράδειγμα, θέλει παίκτες, θέλει να φέρουμε μεγάλους παίκτες και του λέω οτι θα πρέπει τον κάθε παίκτη να τον δει ο Λούμπος Μίχελ, ο Ιβάν Σαββίδης, οι σκάουτερ... Όλοι. Μου λέει ότι πρέπει να αποκτήσουμε παίκτες με χαρακτήρα. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε παίκτη των 2κ. ευρώ ευρώ και δίπλα του παίκτη των 200.000 ευρώ”.

-Οι παίκτες που έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ: "Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι δυνατοί και να έχουν κάκαλα. Αυτό όμως μπορεί μερικές φορές να μας οδηγεί και σε λάθος κινήσεις. Ο Πέλκας μπορεί να μας χάρισε μία σημαντική νίκη, αλλά χάσαμε και έναν παίκτη για τα επόμενα παιχνίδια".

-Αλλαγές στις ακαδημίες: " Ο ΠΑΟΚ επενδύει στις ακαδημίες περισσότερα από όλες οι ομάδες μαζί. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες από 70 ακαδημίες. Έχω συζητήσει με όλους στις ακαδημίες. Υπάρχουν στελέχη που δεν μου αρέσουν... Θέλω οι ακαδημίες μας να είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Θα έρθουν ειδικοί είτε από Ολλανδία – Βέλγιο, είτε από Ισπανία - Πορτογαλία για να βελτιώσουν τα πράγματα. Όσο για την Αμερική, αν έρθουν άνθρωποι και μου που οτι μπορούν να τρέξουν μια τέτοια κίνηση, είμαι έτοιμος να δώσω την εντολή να προχωρήσουμε".

-Η νέα εποχή στην ΕΠΟ: "Εμείς πάμε με τον Γραμμένο, αδιαμφισβήτητα θα κερδίσει. Εγώ θα πρέπει να δείξω σε όλους πως ο Γραμμένος θα πετύχει. Θα προσπαθήσουν άνθρωποι να δείξουν ότι δεν θα πετύχει. Θα είμαστε δίπλα στην ΕΠΟ. Σε ότι χρειαστεί στην επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, να επιλέγονται σωστά οι διαιτητές με βάση προγράμματα ευρωπαϊκά, ποδόσφαιρο με υποδομές. Δεν υπάρχουν γήπεδα. Δεν θέλω να διαφημίσω τον Ολυμπιακό, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο καλά γήπεδα, η Τούμπα και το Καραϊσκάκη, ακόμη και το ΟΑΚΑ δεν είναι κατάλληλο. Όταν τους το λες το αρνούνται. Σε μερικά γήπεδα είτε στα Γιάννενα είτε στην Ξάνθη πιστεύεις ότι το γκαζόν έξω στο πάρκο είναι καλύτερο από αυτό στα γήπεδα.

Σήμερα (σ.σ. χθες) η Εθνική ομάδα έφερε 1-1 με το Βέλγιο. Ξέρετε γιατί; Γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο υπολογίζει μόνο στα ταλέντα, σε ποια όμως κατάσταση παίζουν ποδόσφαιρο οι ακαδημίες δεν είναι κατανοητό. Αν μπουν οι δικές μας ιδέες στα θεμέλια της νέας ΕΠΟ, το δικό μου φιλανθρωπικό ίδρυμα, θα χαρίσει στην ομοσπονδία περισσότερα από 15 γήπεδα".

-Οι ενέργειες για την κάθαρση: "Δεν υπάρχει ποδοσφαιρική ένωση που δεν στηρίζει τις ιδέες του ΠΑΟΚ. Έχουν όλοι καταλάβει ότι αυτό που θέλει ο ΠΑΟΚ είναι το σωστό. Εμείς προσπαθούμε σε μια κατεύθυνση και συμβαίνουν πράγματα προς άλλη κατεύθυνση. Βρώμικα πράγματα που έχουν σχέση με το στοίχημα. Θα τα κόψουμε αυτά τα πλοκάμια. Υπάρχουν ομάδες που όταν παίζουν εναντίον μας δεν νοιάζονται να κερδίσουν, αλλά να χτυπήσουν τους παίκτες μας. Εκτός από εμάς μόνο μια ακόμα ομάδα (σ.σ. εννοεί τον Ολυμπιακό) επενδύει χρήματα. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δίνουμε δικά μας χρήματα και εκείνοι χρήματα από αυτά που βγάζουν από το ποδόσφαιρο".

-Η νέα συμφωνία συνεργασίας με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ: "Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε πολύ μεγάλα ποσά για την ενοικίαση του γηπέδου. Όλες οι ομάδες μαζί, πληρώνουν λιγότερα απ΄ ότι εμείς. Στηρίζουμε ενεργά και το μπάσκετ και το βόλεϊ και το χάντμπολ. Δεν σημαίνει ότι τους δώσαμε 50.000 και τέλος. Δίνουμε μεγάλα ποσά και για μεταγραφές και για τρύπες του παρελθόντος. Θα στηρίζουμε το μπάσκετ όσο μπορούμε. Για την ακρίβεια μπορώ αλλά για ποιο λόγο θα πρέπει να το πάρω επ' ώμου; Τους έχω πει, δουλέψτε καλά και εμείς είμαστε εδώ. Εμένα με ενδιαφέρει οτιδήποτε σχετίζεται με τον ΠΑΟΚ, τα χρώματα μας. Και εγώ ζητάω από το Θεό να μπορώ να εκπληρώνω όλες μου αυτές τις επιθυμίες. Θα έρθει Κατσαρής σε δύο μήνες με πολλά αιτήματα και εμείς θα κάνουμε δεκτό το 95%".

-Σε καίρια πόστα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ: "Όσο θα είμαι εγώ στον ΠΑΟΚ, όλες οι πόρτες θα είναι ανοικτές για τον Σαλπιγγίδη. Θα έχει την ευκαιρία να διορθώσει κάποια λάθη που έχει κάνει. Είναι μέρος της καρδιάς του ΠΑΟΚ. Ο Ζαγοράκης είναι ευρωβουλευτής. Φροντίσαμε όλοι ώστε κανείς να μη μπορεί να τον βάλει στην γωνία. Ο Βρύζας είναι στέλεχος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσα στελέχη μας βοηθούν, μπορεί κάποια στιγμή να μην μπορούν άλλο να προσφέρουν όμως δε πρέπει να φεύγουν κάτω από τις φτερούγες του ΠΑΟΚ".

-Η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Γιώργου Σαββίδη: "Πολλοί θέλουν ο Γιώργος να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ομάδα, αλλά ο Γιώργος είναι από τους ανθρώπους που μπορείς να τους λερώσεις πολύ εύκολα. Εγώ πίστευα ότι η οικογένεια μου είχε τα πάντα, αλλά δεν είχε τον ΠΑΟΚ. Τώρα που έχει τον ΠΑΟΚ, κατάλαβα ότι δεν είχε τίποτα τόσο καιρό. Εμείς μπορεί να μιλάμε για παίκτες και να μου λέει ο Γιώργος ότι θέλουμε παίκτες με προσωπικότητα, αλλά την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ο Ίβιτς και ο Λούμπος. Εάν ο Γιώργος κατάλαβε τι μεγάλη ευθύνη είναι ο ΠΑΟΚ, τότε μπορεί να αναλάβει".

-Η αυτάρκεια του ΠΑΟΚ: "Ο ΠΑΟΚ δε θα πρέπει να εξαρτάται ούτε από εμένα. Τότε θα λύσουμε κάποια θεμελιώδη ζητήματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πόσο θα έχω εγώ χρήματα. Εμείς φέρνουμε χορηγό 1 εκ. ευρώ και χαιρόμαστε. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρνει χορηγό 100 εκ. ευρώ και δεν είναι ευχαριστημένη...”.

Όλη την ομιλία Σαββίδη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ