OPINIONS

Ο "δικός μου" μεγάλος ΠΑΟΚ δεν πήγε Λάρισα

SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ËÁÑÉÓÁ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Κώστας Πετρωτός νιώθει κενός να ξαναγράψει πράγματα που αναφέρονται συνεχώς μετά από κάθε γκέλα του ΠΑΟΚ και επιλέγει να προτείνει σε Σαββίδη, Λουτσέσκου και παίκτες αυτά που θεωρεί ότι συνιστούν συμπεριφορές για μεγάλη ομάδα.

Όχι, δεν έχω καμία διάθεση να γράψω ξανά πράγματα που ανέφερα μετά την γκέλα στην Λιβαδειά ή το στραβοπάτημα στην Ριζούπολη. Να χρησιμοποιήσω ορισμένες φράσεις κλισέ για την μεγάλη ομάδα που δεν γίνεται να αφήνει βαθμούς σ’ αυτές τις έδρες. Είναι και κουραστικό (γιατί έχουν γραφτεί δεκάδες φορές παρόμοια κείμενα) και ανώφελο (γιατί τελικά δεν αλλάζει τίποτα).

Ο ρόλος των δημοσιογράφων, όμως, είναι να επιδιώκουμε να αλλάζει αυτό που θεωρούμε λάθος σε μία ομάδα της οποίας το ρεπορτάζ έχουμε αναλάβει να καλύπτουμε. Φυσικά, δεν θα πάρουμε εμείς τις αποφάσεις, ούτε θα υποκαταστήσουμε τους παράγοντές της. Είμαστε, όμως, επιφορτισμένοι με το να συλλέγουμε πληροφορίες και βάσει αυτών και της εμπειρίας μας να ασκούμε κριτική. Και επειδή κριτική, χωρίς προτάσεις αποτελεί την εύκολη λύση, ας επιλέξουμε τον δύσκολο δρόμο.

Τουλάχιστον, προσωπικά, αυτό νιώθω πώς πρέπει να κάνω μετά τη νέα γκέλα του ΠΑΟΚ στη Λάρισα που αύξησε τους σε έξι τους χαμένους βαθμούς σε μόλις έξι αγωνιστικές. Γιατί στην Ελλάδα, κανείς δεν έγινε πρωταθλητής με έναν χαμένο βαθμό (κατά μέσο όρο) κάθε αγωνιστική, απώλεια που μεταφράζεται σε τελική συγκομιδή 60.

Για να μην θεωρητικολογώ, λοιπόν, ας υπογραμμίσω με αποδείξεις ποια θεωρώ λάθη στην διαχείριση του χθεσινού αγώνα και τι θα περίμενα από τον Λουτσέσκου τους παίκτες και τον Ιβάν Σαββίδη να είχαν πράξει.

Αρχίζω από τους παίκτες:

-Όταν με δέκα λεπτά υποφερτά καλού ποδοσφαίρου δημιουργούσαν συνεχώς ρήγματα στην άμυνα της ΑΕΛ και έβαλαν ένα γκολ, όφειλαν να είχαν επιδιώξει να ανεβάσουν στροφές με την έναρξη του δευτέρου μέρους για να τελειώσουν το ματς. Το ανέφερε ο Πέλκας στις δηλώσεις του και ήταν ο μόνος που εστίασε στο πρόβλημα.

-Δεν μπορεί να είναι πρώτο θέμα για τον ΠΑΟΚ η συμπεριφορά του Κούγια. Ορθά την «καυτηρίασαν» Βιεϊρίνια και Ελ Καντουρί, αλλά θα έπρεπε να είναι δευτερεύον ζήτημα. Ο Πορτογάλος αρνήθηκε να αναφερθεί στο ματς και ο Μαροκινός μίλησε για το κακό γήπεδο (στο οποίο βέβαια έπαιζαν και οι παίκτες της ΑΕΛ). Και τα δικά σας λάθη ποια είναι παλικάρια; Μήπως θα έπρεπε να εξηγήσετε στον κόσμο του ΠΑΟΚ γιατί δεν κάνατε ούτε μία ευκαιρία στο δεύτερο μέρος;

Πάμε και στον Λουτσέσκου:

-Προέταξε την διαιτησία ως μείζονα παράγοντα σε ένα παιχνίδι που η διαφορά ποιότητας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Ατυχέστατη η δήλωση «δεν έχω ξαναδεί τη Λάρισα να παίζει με τέτοια όρεξη». Αυτές είναι κουβέντες για να λέγονται μεταξύ οπαδών στις παρέες και όχι δημόσια από τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Κι αν ήταν υπέρμετρα παθιασμένη η ΑΕΛ τι σημαίνει αυτό για τον ΠΑΟΚ; Δεν είναι η δική του απόδοση που μετρά περισσότερο στο ζύγι, στην τελική; Γι’ αυτό δεν στήθηκε το πιο ακριβό ρόστερ όλων των εποχών;

-Δεν γίνεται η κριτική του προπονητή του ΠΑΟΚ, όποιος κι αν ήταν αυτός, να εξαντλείται στο πώς αντέδρασε η ομάδα του μετά την αποβολή του Κουλούρη ή στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα. Και για τα υπόλοιπα 80 που μέσα τους υπήρχαν και πολλά «νεκρά» επιθετικά διαστήματα του ΠΑΟΚ δεν θα έπρεπε να ειπωθεί κάτι;

-Δεν ταιριάζει σε ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ με το σκορ στο 1-0 και με αντίπαλο μία πολύ κακή και φτωχά ποιοτική ομάδα όπως η ΑΕΛ, να βγάζει έναν άκρως επιθετικογενή μέσο όπως ο Πέλκας (συνεπή όμως στα ανασταλτικά καθήκοντά του) και να βάζει τον Σάχοβ για να καλύπτει χώρους και μετά από λίγη ώρα το ίδιο να κάνει με τον Πρίγιοβιτς που και μόνο με την παρουσία του στο γήπεδο προκαλεί ανασφάλεια στους αντίπαλους αμυντικούς (βάζοντας για τον ίδιο λόγο τον Κουλούρη). Ναι, υπάρχουν ματς που το 1-0 είναι καλή επιλογή, όμως, η συνταγή δεν πιάνει παντού. Και ειδικά χθες, η φοβική διαχείριση του Ρουμάνου κόουτς πέτυχε να δώσει στην ΑΕΛ πίστη ότι κάτι μπορούσε να πάρει από το παιχνίδι.

-Προσωπικά περίμενα από τον Λουτσέσκου να αντικαταστήσει πρώτο τον Ελ Καντουρί. Όχι μόνο γιατί κολυμπούσε σε ρηχά νερά, αλλά για να στείλει και το μήνυμα ότι η θέση στην ενδεκάδα δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα και οι φανέλες των βασικών δεν έχουν βρει μόνιμη θέση στα σπίτια ορισμένων παικτών. Μπορεί μετά από 3, 4 ματς ο Μαροκινός να είναι ο κορυφαίος του ΠΑΟΚ, την δεδομένη χρονική στιγμή όμως, η επιμονή στο πρόσωπό του συνιστά αδικία για τον Μπίσεσβαρ. Όχι δεν θα εστιάσω στον Λέοβατς αυτή την φορά, γιατί ήταν καλύτερος από προηγούμενα ματς, αλλά έχουμε μείνει με την απορία τι τελικά χάνουμε που δεν παίζει σταθερά ο Δεληγιαννίδης.

Και δύο λόγια και για τον Σαββίδη:

-Σωστά έπραξε που «επιτέθηκε» στον Κούγια για την συμπεριφορά του αμέσως μετά την λήξη του αγώνα. Μόνο που και ο ίδιος, ίσως άθελά του, έδωσε το δικαίωμα στους παίκτες να ξεφύγουν από τη συζήτηση γύρω από το ματς και έτσι το πρόβλημα να κρυφτεί κάτω από το χαλάκι. Ο ρόλος που επέλεξε ήταν και πάλι του «πατερούλη» που, όμως, έχει αποδειχθεί ότι στην περίπτωση του φετινού ΠΑΟΚ δεν έχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Θυμηθείτε ότι και μετά το ματς με τον Απόλλωνα στην εκδήλωση που έκανε για όλα τα στελέχη της ΠΑΕ είχε φερθεί με τον ίδιο τρόπο.

-Στην θέση του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ θα επέλεγα ένα βαρύ πρόστιμο. Γιατί αποδεικνύεται ότι πολλοί παίκτες δεν έχουν ακόμη ψυχικό δέσιμο με την ομάδα. Δεν νιώθουν το βάρος της φανέλας που φορούν, ούτε έχουν, ακόμη τουλάχιστον, μπολιαστεί με την ιστορία της παρότι έχουν πάρει DVD από το ντοκιμαντέρ της ιστορίας του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη με υπότιτλους στις γλώσσες που μιλάνε! Με ένα DVD, άλλωστε, δεν μπορεί κανείς να βάλει το DNA του συλλόγου στο αίμα του. Ξέρουν μόνο να βγάζουν χρήματα, πολλά χρήματα που πληρώνει με γαλαντομία ο Σαββίδης. Ίσως ήρθε η ώρα να «πονέσει» η τσέπη, να κοπούν. Αυτό τελικά μπορεί να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Όπως και ένα αυστηρό μήνυμα από τον Ιβάν Σαββίδη.

Μπορεί όλα όσα αναφέρω να πέρασαν από το μυαλό του Ιβάν, του Λουτσέσκου και των παικτών. Μπορεί στα επόμενα παιχνίδια να έρθουν πιο κοντά στο σκεπτικό που προσωπικά θεωρώ ότι αρμόζει σε έναν μεγάλο ΠΑΟΚ. Μελλοντολογία δεν μπορώ να κάνω. Οπότε αρκούμαι στο να καταγράψω το σήμερα καταθέτοντας τον οδηγό σωστής (για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ) συμπεριφοράς, με βάση τη δική μου οπτική για την ομάδα που διαθέτει τεράστια δυναμική αλλά παραμένει εγκλωβισμένη σε κακές νοοτροπίες.

Υ.Γ. Και δυο λόγια για το θέμα διαιτησία: Υπάρχει ένα συμπέρασμα που προκύπτει (και) από τη χθεσινή διαιτησία Κατσικογιάννη: Ότι δεν υπάρχει καμία εύνοια στον ΠΑΟΚ γιατί ο Σαββίδης έκανε τον μεγαλύτερο αγώνα για να αλλάξει η κατάσταση στην ΕΠΟ και κατ’ επέκταση στην ΚΕΔ. Θα μπορούσε, μάλιστα, κανείς να υποστηρίξει ότι αν ήταν ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ στη θέση του ΠΑΟΚ για τις φάσεις που ο Λουτσέσκου διαμαρτυρήθηκε θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν άλλη αντιμετώπιση. Ακόμη κι αυτό, είναι εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ, στο οποίο ο Σαββίδης θα πρέπει να «απαντήσει» γιατί συμβαίνει .

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ