OPINIONS

Να μάθει να κερδίζει κι ο κακός ΠΑΟΚ

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός ακτινογραφεί την… παραδοσιακή γκέλα του ΠΑΟΚ με τον Ηρακλή και καταγράφει τα κενά στην άμυνα και την ψυχολογία που έχει και φέτος ο Δικέφαλος και αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημά του.

Θα μπορούσε να είναι μία βραδιά που το ηθικό των οπαδών του ΠΑΟΚ θα είχε απογειωθεί. Η ομάδα τους θα είχε φτάσει στο -9 από τον Ολυμπιακό και θα ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους "ερυθρόλευκους" που μετά από λίγες αγωνιστικές έχουν να παίξουν εκτός έδρας και με τον Παναθηναϊκό.

Φρόντισαν όμως οι παίκτες του Δικεφάλου να τους… ξενερώσουν πριν καν αρχίσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο, ο οποίος φρόντισε να δώσει απάντηση σε όσους βιαστικά ερμήνευσαν ως πέταγμα λευκής πετσέτας την επιλογή του Βλάνταν Μιλόγεβιτς να μην έχει μαζί του βασικές μονάδες των "κυανέρυθρων".

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει στο Καυτανζόγλειο, ο ΠΑΟΚ… δεν κατέβηκε να παίξει. Κατέβηκαν κάποια φαντάσματα-ειδικά στο δεύτερο μέρος-ντυμένοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ για να τιμήσουν και το πνεύμα της Αποκριάς.

Θα συμφωνήσω με τον Βλάνταν Ίβιτς ότι ο ΠΑΟΚ έκανε την χειρότερη φετινή εμφάνισή του-ακόμη και στο μπλακ άουτ με τον Ατρόμητο είχε ένα καλό διάστημα-και σ αυτό έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης αφού ανακάτεψε και πάλι μεσοεπιθετικά την τράπουλα και δεν του βγήκε (ειδικά η επιλογή να παίξει με Μπίσεσβαρ στον άξονα και τον Ουάρντα στο δεξί άκρο). Θα διαφωνήσω, όμως, μαζί του στο ότι αυτό ήταν η βασικότερη αιτία της αποτυχίας του Δικεφάλου να φύγει με τους τρεις βαθμούς της νίκης.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ

Παγκοσμίως, συμβαίνει ομάδες που δεν παίζουν καλά να κερδίζουν. Ειδικά, όταν μιλάμε για ομάδες κορυφής, αυτό συμβαίνει συχνά. Κι ακόμη περισσότερο συμβαίνει όταν αυτές οι ομάδες προηγούνται στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ, που έχει όλα τα εχέγγυα και θέλει να λέγεται ομάδα κορυφής, κατάφερε να βρεθεί μπροστά στο σκορ στο ντέρμπι με τον Ηρακλή. Το πέτυχε με αντικανονικό τρόπο, δεν χρειάζεται να το συζητάμε αυτό, αλλά σημασία έχει ότι ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραψε "Ηρακλής-ΠΑΟΚ 0-1".

Είχε απέναντί του μία ομάδα που ήταν μαχητική, έβγαζε πάθος και φιλότιμο, μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν απειλούσε. Δεν δημιουργούσε ευκαιρίες, δεν βρισκόταν μέσα στην περιοχή του Γλύκου. Μία τέτοια κατάσταση ο Βλάνταν Ίβιτς και οι παίκτες του θα έπρεπε να την είχαν διαχειριστεί διαφορετικά.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Όπως ομολόγησε και ο Σέρβος τεχνικός, ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να απειλήσει ο Ηρακλής ήταν οι στημένες φάσεις. Και φάνηκε ότι ο και προπονητής του Ηρακλή, ο Σάββας Παντελίδης εκεί στόχευσε βάζοντας στο ματς τον Μπαστακό (1.92μ.). Ενώ, λοιπόν, στον ΠΑΟΚ ήξεραν από πού θα έρθει ο κίνδυνος πιάστηκαν απροετοίμαστοι.

Υπνωτίστηκαν στο αργό τέμπο του αγώνα χωρίς όμως να κρατάνε με σιγουριά τη μπάλα και δέχθηκαν το γκολ από αέρος. Άλλο ένα με παρόμοιο τρόπο που δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα σ’ αυτόν τον τομέα. Και ο Γλύκος είναι αναποτελεσματικός και ο τρόπος που μαρκάρει ο ΠΑΟΚ… δεν βγαίνει. Προφανώς είναι και θέμα συγκέντρωσης που στο συγκεκριμένο ντέρμπι δεν ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΤΟΥ... ΦΤΑΙΕΙ ΚΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Έχει μεγάλη δόση αλήθειας αυτό που είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ στη συνέντευξη Τύπου. Μετά από ευρωπαϊκές βραδιές, ο Δικέφαλος συνηθίζει να γκελάρει. Το έκανε με τη νίκη στο Λίμπερετς όταν έφερε 0-0 στη Βέροια, το έκανε μετά τις δύο ήττες με την Καραμπάγκ (2-1 από τον Ολυμπιακό και 1-0 από τον Πανιώνιο).Επίσης, μετά τον θρίαμβο στη Φλωρεντία ήρθε η ανατροπή της σεζόν από τον Ατρόμητο με το 3-4 και τώρα το 1-1 με τον Ηρακλή μετά την ισοπαλία με τη Σάλκε.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ επιδεικνύουν αν μη τι άλλο αδυναμία στο να διαχειριστούν το Πέμπτη Ευρώπη – Κυριακή Ελλάδα, όμως αν δεν μάθουν να έχουν σταθερή ψυχολογία δεν δικαιούνται να ελπίζουν σε πρωτάθλημα. Το ίδιο προβληματική είναι και η από μέρους τους διαχείριση του ρόλου του φαβορί. Όταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ νιώθουν ότι έχουν το πάνω χέρι, συνήθως τα κάνουν μαντάρα. Αντίθετα, όταν κατεβαίνουν ως αουτσάιντερ, όπως συνέβη τόσες και τόσες φορές στην Ευρώπη τα πάνε υπέροχα. Έτσι, όμως δεν γίνεται να βάλουν πιο ψηλά τον πήχη.

Πρέπει να αντιμετωπίζουν κάποιες νίκες ως υποχρέωση, ως μονόδρομο στην πορεία της σεζόν. Ένα τέτοιο ματς ήταν αυτό με τον Ηρακλή. ΚΙ ας έχει 20 χρόνια πλέον ο ΠΑΟΚ να κερδίσει στο Καυτανζόγλειο Το ότι υπάρχει τόσα πολλά χρόνια αυτή η αρνητική κατάσταση, αποδεικνύει την εμμονή στη λάθος ψυχολογία. Ειδικά πέρυσι και φέτος, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν μέσα στην ομάδα.

Είναι καιρός ο ΠΑΟΚ να σταματήσει αυτά τα πίσω μπρος, τα σκοτσέζικα ντους στα οποία υποβάλει τον κόσμο του, αν θέλει του χρόνου να νιώθει και να είναι πραγματικός ανταγωνιστής του τίτλου.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Και κάτι τελευταίο, αν και ακόμη είναι μακρινό το χρονικό σημείο που θα μας απασχολήσει πραγματικά το συγκεκριμένο θέμα. Οι μεταγραφές που θα κάνει ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι για να ενισχύσει τον αξιόλογο κορμό που έχει δημιουργήσει πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Για πολλοστή φορά θα τονίσω την ανάγκη να πάρει μπόι η ομάδα, όπως επίσης και να αποκτήσει ένα ηγέτη στο κέντρο της άμυνάς της.

Και θα συμφωνήσω με όσους ανοίγουν συζήτηση για τον Γλύκο, ότι χρειάζεται και ένας τερματοφύλακας να βάλει πραγματικό ανταγωνισμό στον Σκοπελίτη τερματοφύλακα που την 100η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα (όλες με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, δεν την συνόδευσε με καλές αναμνήσεις.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ