OPINIONS

Μοναδική η εσωστρέφεια του ΠΑΟΚ

Μοναδική η εσωστρέφεια του ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ Τούμπα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την αδικαιολόγητη... μίρλα που υπάρχει στο περιβάλλον του ΠΑΟΚ μετά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ, την τάση να δημιουργούνται εξιλαστήρια θύματα και την ανάγκη να έρθουν τίτλοι στον σύλλογο και αντίπαλοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το να είναι άνω-κάτω αυτή την εποχή ο Ολυμπιακός μπορεί εύκολα να το δικαιολογήσει κανείς. Αποκλείστηκε από μία ομάδα (Χαποέλ Μπερ Σεβά) που ούτε στα καλύτερα όνειρα των παικτών της θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα έπαιζε στα πλέι οφ του Champions League,χάνει τα σίγουρα 25 εκατ. ευρώ που είχε μάθει να βάζει κάθε χρόνο στα ταμεία του, έχει μία άθλια ομάδα σε σχέση με αυτή που είχε παρουσιάσει τα προηγούμενα χρόνια.

Σοβαροί λόγοι για να σημάνει συναγερμός και ο Μαρινάκης να αρχίζει το ξήλωνε-ράβε για να μην χαθεί πρόωρα η σεζόν.

Το να βλέπεις, όμως, οπαδούς (και όχι μόνο) του ΠΑΟΚ να χωρίζονται σε στρατόπεδα και να έχουν βάλει στη μέση Αθανασιάδη, Γλύκο, Ίβιτς και άλλα παιδιά επειδή η ομάδα τους αποκλείστηκε από το-θεωρητικά έστω-φαβορί Άγιαξ στις λεπτομέρειες, δεν μπορεί να εξηγηθεί σε πρώτη ανάγνωση.

Καταρχήν, για να μην παρεξηγηθούν τα όσα θα αναφέρω στη συνέχεια πρέπει να θυμίσω ότι από την πρώτη στιγμή είχα γράψει ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να πάρει χαλαρά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ επειδή έκανε δύο καλές εμφανίσεις, αλλά να κάνει μία σοβαρή αυτοκριτική για να βελτιωθεί ενόψει συνέχειας και κυρίως ελληνικού Πρωταθλήματος, στο οποίο φέτος φέτος δείχνει να έχει κλείσει η ψαλίδα με τον Ολυμπιακό.

Άλλο όμως γόνιμη κριτική και άλλο στοχοποιώ πρόσωπα και τους βγάζω σκάρτους από τη μία ή δεν δέχομαι κανένα λάθος τους και τα βλέπω όλα καλά πάνω τους από την άλλη. Δυστυχώς, στον ΠΑΟΚ είναι αγαπημένη συνήθεια ο διαχωρισμός σε στρατόπεδα και τεράστια η έλλειψη μέτρου. Το απόλυτο παράδειγμα μας το δίνει η περίπτωση του Κλάους Αθανασιάδη. Δύο τετ-α-τετ που έχασε τον έκαναν από τη μία να ακούει ότι είναι άχρηστος και δεν θα έπρεπε να περνά έξω από τα αποδυτήρια της Τούμπας και από την άλλη ότι είναι κάτι σαν τον Ιμπραΐμοβιτς και κόντρα στον Άγιαξ η μοίρα έπαιξε τα παιχνίδια της.

Τοfacebookκαι τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά από τη “μάχη” υπερασπιστών και πολέμιων του Κλάους και έδωσαν τροφή σε εκείνους που αρέσκονται στο να επενδύουν στη γκρίνια και τη μιζέρια να προβάλουν ως μέγα θέμα το τι έκανε ο διεθνής επιθετικός στο ρεπό του. Φυσικά δεν θα το έκαναν αν ο Κλάους είχε βάλει ένα από τα δύο τετ-α-τετ ή ο ΠΑΟΚ προκρινόταν. Τότε θα είχε δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή-επαναλαμβάνω για το ρεπό του μιλάμε-μέχρι το επόμενο στραβοπάτημα.

Ο Λαμπριάκος και η ανυπαρξία αντιπάλων

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ οπαδών-και όχι μόνο-του ΠΑΟΚ “πάγωσαν” μόνο για λίγες ώρες όταν ο Σταύρος Λαμπριάκος, βετεράνος ποδοσφαιριστής του Άρη έκανε καζούρα με ένα ρολόι, σαν κι αυτό που έχει ο Κλάους τατουάζ στο λαιμό του, για να πικάρει τον αρχηγό του 'Δικεφάλου”. Το αν νομιμοποιείται να κάνει καζούρα ένας πρώην παίκτης σε έναν συνάδελφό του είναι ένα άλλο ξεχωριστό θέμα, αλλά ας μη το αναλύσουμε εδώ.

Σημασία έχει ότι ο βετεράνος φορ κατάφερε και ένωσε τους ΠΑΟΚτσήδες και έδειξε-κατά την ταπεινή μου γνώμη-ότι λείπει από τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ ο ανταγωνισμός με τους συμπολίτες και ειδικά με τον Άρη. Το “μία πόλη, μία ομάδα” που πέρασε στη σκέψη πολλών οπαδών του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια λόγω της ανυπαρξίας των άλλων δύο μεγάλων συλλόγων της πόλης να δείχνουν ανταγωνιστικοί, λειτούργησε ως ένα είδος εφησυχασμού. Ναι, ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος αντίπαλος που θέλει ο ΠΑΟΚ να ξεπεράσει, αλλά αν όλοι όσοι είναι στην ομάδα (παίκτες, τεχνική ηγεσία, κόσμος και διοίκηση) δεν νιώθουν καμία πίεση από κάτω σε καθημερινή βάση, επαναπαύονται. Αφού δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ζητήματα για να κοντραριστούμε με τους άλλους... τρωγόμαστε με τα ρούχα μας. Και κάπως έτσι καλλιεργείται η εσωστρέφεια.

Η φουρνιά των τίτλων

Εξάλλου, είναι σαφές ότι η μακρόχρονη απουσία του ΠΑΟΚ από την κατάκτηση τίτλων φέρνει σε αμφισβήτηση σχεδόν τους πάντες όταν ένα αποτέλεσμα σε κρίσιμο ματς δεν είναι καλό. Αν ο Κλάους είχε πάρει ένα Πρωτάθλημα ή ένα Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ, βάζοντας και ορισμένα σημαντικά γκολ, κανείς δεν θα σκεφτόταν να κρυφοκοιτάζει από την οθόνη του κινητού του στην προσωπική ζωή του, ακόμη κι αν σε ένα χρονικό σημείο δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ και τον ίδιο.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη να δημιουργήσει τη δική του φουρνιά παικτών που θα συνδυάσει την παρουσία του στην ομάδα με διαδοχικούς τίτλους. Ειδικά, από τη στιγμή που υπάρχει Σαββίδης στο τιμόνι της ομάδας, αυτό αποτελεί απαίτηση.

Γιατί πολύ απλά-και σωστά-οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σκέφτονται “αν δεν πάρουμε, τώρα που έχουμε επενδυτή και λυμένα τα προβλήματα τους τίτλους που μας έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια, τότε πότε θα το κάνουμε;”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ