OPINIONS

Μεγάλος ΠΑΟΚ από τα θεμέλια

PRE GAME / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
PRE GAME / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την ιστορικής σημασίας απόφαση του Ιβάν Σαββίδη για το γκρέμισμα και την ανακατασκευή της Τούμπας, καθώς και το σκεπτικό που κρύβεται από πίσω της και αποκαλύπτει πάρα πολλά.

Έχει δώσει μία ξεκάθαρη εντολή ο Ιβάν Σαββίδης στους συνεργάτες του που εδώ και δύο χρόνια ασχολούνται με το πρότζεκτ του νέου γηπέδου. "Θέλω ό,τι πιο ασφαλές και ό,τι πιο σύγχρονο μπορεί να γίνει", τους είπε και αυτό με όλα τις επιθυμίες που περικλείει, οδηγεί σε μία και μόνη επιλογή: Γκρέμισμα του υπάρχοντος γηπέδου και χτίσιμο νέου από τα θεμέλια. Είναι η πιο συμφέρουσα λύση απ’ όλες τις απόψεις (ακόμη και από οικονομικής πλευράς, καθώς το κερκίδα-κερκίδα χτίσιμο θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερο κόστος και βασικά ζητήματα όπως η αποχέτευση δεν θα επιλύονταν).

Ωστόσο, το οικονομικό δεν ήταν ποτέ η πρώτη παράμετρος για τον Ιβάν Σαββίδη και απόδειξη είναι τα 80 εκατομμύρια ευρώ που έχει βάλει και σύντομα θα φτάσουν τα 100 στην πενταετία του στον ΠΑΟΚ.

ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΨΑΧΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετώπισε στην παρουσία του στον ΠΑΟΚ, επέλεγε την πιο "καθαρή" λύση. Τίποτα μεσοβέζικο. Καταπιάστηκε με το θέμα των χρεών και κατέληξε να καταβάλει ντούκου 10,5 εκατ. ευρώ, αφήνοντας στην άκρη τις εισηγήσεις περί ρύθμισης σε δόσεις.

Βρέθηκε στο δίλημμα για το τι έπρεπε να κάνει με το προπονητικό κέντρο, του παρουσίασαν την ελκυστική λόγω τοποθεσίας λύση της Σουρωτής και εκείνος αποφάσισε να εξελίξει το πρότζεκτ της Μεσημβρίας, χωρίς να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα άλλο -που όμοιό του δεν υπάρχει στα Βαλκάνια- στη Θέρμη τα επόμενα χρόνια.

Έφτιαξε ένα νέο κτήριο για να συμπεριλάβει όλα όσα ζητούσε το τεχνικό και το ιατρικό τιμ της ομάδας, έβαλε νέους τάπητες στα γήπεδα, κόστους μεγαλύτερου κι από αυτό που διαθέτει η Τούμπα (αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το υπερυψωμένο γήπεδο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ανεμοφράχτη της Μεσημβρίας διαθέτει τάπητα που το συνολικό κόστος τοποθέτησής του-με τα υποστρώματα που δημιουργήθηκαν-προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το μέγεθος της σοβαρότητας της επένδυσης του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ που, όμως, δεν προβλήθηκε όσα θα έπρεπε λόγω των μέτριων επιδόσεων της ποδοσφαιρικής ομάδας σε όλο αυτό το διάστημα.

Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούνται και τα κίνητρα της ενασχόλησης του ομογενή επιχειρηματία με τον Δικέφαλο, υπερτονίζοντας ορισμένοι την ενασχόλησή του με την πολιτική ζωή της χώρας μας. Ο Σαββίδης δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς, όμως τον ΠΑΟΚ δεν τον αντιμετωπίζει ούτε με προχειρότητα, ούτε με επιφανειακή γκλαμουριά. Ο Σαββίδης δεν ρίχνει πιστολιές στον αέρα, ίσα-ίσα που σκάβει πολύ βαθιά για να βάλει γερά θεμέλια.

ΧΩΡΙΣ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ

Η νέα Τούμπα είναι η τελευταία και μεγαλύτερη επένδυση για τη δημιουργία ενός πραγματικά μεγάλου ΠΑΟΚ. Για όσους θέλουν να φιλτράρουν σωστά τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, οι ομάδες που κυριάρχησαν στηρίχθηκαν στην επένδυσή τους σε νέα γήπεδα. Απόδειξη ο Ολυμπιακός που με την σωστή στόχευση του Σωκράτη Κόκκαλη να επενδύσει στο νέο "Καραϊσκάκης" πάτησε γκάζι και ξέφυγε από τον Παναθηναϊκό που επέστρεψε στην πολύ μικρή για τα κυβικά του Λεωφόρο και την ΑΕΚ που βίωσε την εγκληματική επιλογή του γκρεμίσματος της Νέας Φιλαδέλφειας, χωρίς να έχει διασφαλίσει τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου γηπέδου. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης στόχευσε από την πρώτη στιγμή σ’ αυτό.

Ο ΠΑΟΚ, σ’ όλο αυτό το διάστημα, στάθηκε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, επειδή ακριβώς οι παππούδες και οι πατεράδες των σημερινών οπαδών του είχαν βάλει το χεράκι τους για να χτιστεί η Τούμπα όπως την βιώνουμε από το 1959 . Αυτό το γήπεδο κατέστησε τον Δικέφαλο πρώτη -και μακράν της δεύτερης- δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, πλέον όμως ολοκλήρωσε την… αποστολή του. Ο ΠΑΟΚ που θέλει να γίνει η κυρίαρχη δύναμη πανελληνίως τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται ένα σύγχρονο γήπεδο που θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες εκμετάλλευσής του και θα "γεννήσει" μεγαλύτερα έσοδα.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÊÅÑÊÕÑÁ (MOTION TEAM)
Τούμπα MOTIONTEAM

Προφανώς, έχει πολύ μεγάλη αξία κάθε λεπτομέρεια που αφορά στο project της νέας Τούμπας από εδώ και πέρα. Οι σωστές επιλογές θα ανταμείψουν τον σύλλογο και σ’ αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά στη στάση του προέδρου του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, Θανάση Κατσαρή.

Μπορεί την πρώτη φορά που είχε εμφανιστεί ο Ιβάν Σαββίδης στην ζωή του ΠΑΟΚ να ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός (σίγουρα και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δεν είχε αναλύσει όσο έπρεπε την δομή των ελληνικών συλλόγων και την σχέση των ΠΑΕ με τα μητρικά σωματεία τους), ωστόσο από το καλοκαίρι του 2012 που βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ομογενή επιχειρηματία έχει καταφέρει να βρει την σωστή φόρμουλα συνεργασίας που μεταφράζεται σε οικονομική σταθερότητα και-κατ’ επέκταση-πολλές επιτυχίες στα τμήματα του Ερασιτέχνη.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι ο Ιβάν Σαββίδης αποτελεί μία τεράστια μηχανή παραγωγής ισχύος για τον ΠΑΟΚ, αρκεί να τον κατευθύνει σωστά το περιβάλλον του συλλόγου. Όσοι βρίσκονται γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που θα έπρεπε με βάση τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν και είναι ώρα να δουν τι δεν πήγε καλά και να το διορθώσουν γιατί το μόνο που απομένει πλέον είναι ο Δικέφαλος να αρχίσει να παίρνει Πρωταθλήματα, αφού πέρυσι έσπασε το ρόδι με το Κύπελλο...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ