OPINIONS

Κυρίαρχος ΠΑΟΚ, γι’ αυτό ενθουσιάζει

Κυρίαρχος ΠΑΟΚ, γι’ αυτό ενθουσιάζει
Μακ Πέλκας INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την υπόσχεση του Τούντορ που γίνεται πραγματικότητα και επισημαίνει την υποχρέωση κανείς να μην ζητάει τίποτα παραπάνω από τη νέα και ελκυστική ομάδα του Κροάτη τεχνικού.

Προσωπικά θα ‘θελα να μην ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τον ΠΑΟΚ στην κούρσα του πρωταθλήματος. Μετά τη δεύτερη ανατροπή μέσα σε τέσσερις μέρες, το ιδανικό για τον Δικέφαλο θα ήταν να παίζει ένα απλό ματς και όχι το ντέρμπι κορυφής με τους «ερυθρόλευκους».

Ο λόγος είναι απλός. Πολλοί θα παρεξηγήσουν τη χαρά που νιώθει ο απλός φίλαθλος του ΠΑΟΚ μετά και το χθεσινό επικό-με τον τρόπο που ήρθε-διπλό στο Περιστέρι. Θα νομίζουν ότι όλα γίνονται γιατί πλέον αν κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό και τον φθάσει στους δύο βαθμούς διαφορά «όλα γίνονται».

Φυσικά ισχύει και δεν είναι παράλογη μία τέτοιου είδους προσέγγιση. Έχει βάση, αλλά δεν είναι αυτό που στέλνει ως μήνυμα ο ΠΑΟΚ του Τούντορ. Άλλο θέλει να εκπέμψει και καλό είναι να το ακούσουμε: «Σε κάθε ματς παίζουμε για τη νίκη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Για όσους μπορούν και αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τα πράγματα, μετά από μία τόσο έντονη βραδιά, το συμπέρασμα είναι ότι ο νέος ΠΑΟΚ μπορεί και κερδίζει ακόμη κι όταν κάνει λάθη, ακόμη κι όταν δεν έχει όλους τους παίκτες στη καλή μέρα τους, ακόμη κι όταν ορισμένοι (δείτε τον Πέκα) είναι κουρασμένοι και δεν έχουν τη φρεσκάδα άλλων αγώνων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανάλυσης:

- Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον εναλλακτικές λύσεις. Ο Τούντορ κοιτάζει στον πάγκο και βλέπει παίκτες που μπορούν να του αλλάξουν τη ροή του αγώνα. Να αναγτρέψουν αρνητικά δεδομένα που δημιουργούνται. Κι αυτί συνέβη χθες. Και ο Μπερμπάτοφ και ο Ζάιρο, ακόμη και ο Σάμπο συνέβαλαν, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, για να κάνει την ανατροπή ο Δικέφαλος.

- Ο προπονητής του, εκτός του ότι έχει φέρει νέες ιδέες στην τακτική (το 3-5-2 είναι η μεγαλύτερη καινοτομία του) κουβαλάει και έναν αέρα νικητή, προφανώς προίκα του από την εποχή που αγωνιζόταν στην Γιουβέντους. Πήρε πολλά ρίσκα χθες ο Τούντορ. Το κυριότερο είναι όταν ο Βίτορ πονούσε και αντί να βάλει στόπερ προτίμησε τον χαφ Σάμπο. Και δεν έκανε καμία κίνηση να «κλειδώσει» το 1-1 πρώτα και πάνω απ’ όλα και μετά να δει πως η ομάδα του θα διεκδικήσει τη νίκη. Πήγε φουλ για το διπλό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο τέλος δικαιώθηκε, όπως είχε γίνει και στο ματς με την ΑΕΚ. Πιθανόν , αύριο-μεθαύριο θα έρθουν και ματς που ο ΠΑΟΚ θα ρισκάρει και δεν κερδίσει ή θα τα χάσει κιόλας. Αυτό, όμως, δεν θα αλλάζει το βασικό σκεπτικό: Ο δικός του ΠΑΟΚ θα παίζει πάντα για τη νίκη. ΚΙ αυτό είναι που αρέσει περισσότερο απ’ όλα για να πάμε και πάλι εκεί απ’ όπου αρχίσαμε.

Ο Μπερμπάτοφ αρχίζει να «φωνάζει» ποιος είναι

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω στην παρουσία του Μπερμπάτοφ. Για όσους έκριναν λίγο βαθύτερα την παρουσία του στα προηγούμενα ματς, θα διαπίστωσαν ότι παρότι ήταν εμφανώς ανέτοιμος, με το που έμπαινε στο παιχνίδι, ανέβαζε το ηθικό και κατ επέκταση της απόδοση συνολικά της ομάδας του. Σήμερα αυτό φάνηκε πιο έντονα, γιατί ο «Μπέρμπα» ήταν και καλός. Μέσα στις φάσεις. Πέτυχε γκολ λόγω εμπειρίας και οξυδέρκειας, ήταν πάντα εκεί που βρισκόταν η μπάλα. Ηγήθηκε της αντεπίθεσης της ομάδας του. Η προσωπικότητά του έχει καταλυτική επίδραση στους συμπαίκτες του. Και το σημερινό θα βοηθήσει και τον ίδιο να μπει ακόμη περισσότερο στο πετσί του ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει κουβέντα για τίτλο

Φυσικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσει μία συζήτηση μεταξύ ΠΑΟΚτσήδων για το αν μπορεί η όχι να πάρει η ομάδα τους τον τίτλο. Έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια θέση ο ΠΑΟΚ και δεν υπάρχει λόγος να πατήσει ξανά την μπανανόφλουδα. Εννοείται ότι αν του έρθει η ευκαιρία δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Για ποια φιλοσοφία νικητή μιλάμε αν ο απώτερος στόχος δεν είναι η κατάκτηση τροπαίων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όμως, είναι πολύ νωρίς γι’ αυτόν τον ΠΑΟΚ να γίνει αυτοσκοπός. Τώρα μαθαίνει να κερδίζει και μετρά τις αδυναμίες του. Και έχει από αυτές, Αρκεί κανείς να δει λίγο πίσω στην άμυνα και το τέρμα.

Αλλά ας μην την ανοίξουμε τώρα αυτή την κουβέντα. Σημασία για απόψε έχει ότι το πλάνο λειτουργεί στην πράξη. Τούντορ και Άρνεσεν υποσχέθηκαν μία ομάδα που θα έχει νοοτροπία νικητή και αυτό παρουσιάζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ