OPINIONS

Κουαρτέτο για σεντόνι

Κουαρτέτο για σεντόνι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε νικηφόρα στα πλέι οφ και ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τα τέσσερα πρόσωπα που θέλουν να υπογράψουν την πρωτιά για τον "Δικέφαλο" στο μίνι πρωτάθλημα.

Ο Γκάρι που έχει πάρει εργολαβία τα ντέρμπι, ο “Τζάβε” που ξελαρυγγιάζεται και όσο ωριμάζει γίνεται καλύτερος, ο “Μύστα” που κάθε μέρα πείθει όλο και περισσότερο ότι είναι λαχείο και ο Βλάνταν που διατηρεί κρύο το αίμα του την ώρα που όλοι δίπλα του τσακώνονται. Με αφορμή την ανατροπή του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ στην πρεμιέρα των πλέι οφ, ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τα πρόσωπα που θέλουν να υπογράψουν την πρωτιά στο μίνι Πρωτάθλημα.

Η ομάδα είναι πάνω απ' όλα. Φράση χιλιοειπωμένη-ειδικά στο ποδόσφαιρο-και με μεγάλη δόση αλήθειας. Όχι, όμως με το 100% της αλήθειας. Μετράει σημαντικά και το ποια πρόσωπα αποτελούν την ομάδα. Το 'δαμε και χθες στην Τούμπα. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ένα ποιοτικό παιχνίδι, κανείς δεν μπορεί να πει ότι κάποιος από τους Δικεφάλους έβαλε τη μπάλα κάτω και δημιουργούσε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ με ανατροπή, γιατί ήταν καλύτερος στις λεπτομέρειες και-κυρίως-γιατί είχε ορισμένα πρόσωπα που έβαλαν φαρδιά πλατιά την σφραγίδα τους.

Δεν ήταν τυχαία τα πρόσωπα αυτά. Ήταν μερικά από εκείνα που με την πορεία τους όλη τη φετινή σεζόν ξεφεύγουν από τον κανόνα της μετριότητας που κυριαρχεί στον ΠΑΟΚ. Ήταν ορισμένοι από εκείνους που μπορούν, γιατί υπάρχουν κι άλλοι που δεν αντέχουν να είναι στο επίπεδο του ΠΑΟΚ. Δεν είναι, όμως, της παρούσης η δεύτερη παράμετρος.

Αυτό που τώρα μετρά είναι να αναδείξουμε τους πρωταγωνιστές της βραδιάς που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στη μάχη για το εισιτήριο των προκριματικών του Champions League.Ανθρώπους που κάνουν τον Σαββίδη να χαμογελά και να σκέφτεται "δεν πάει εντελώς χαμένη η φετινή σεζόν".

Ας σταθούμε ξεχωριστά στον καθένα.

Έφυγε από την Ισπανία γιατί θέλει να είναι πρώτος

Ο Γκάρι Ροντρίγκες είναι μία ξεχωριστή ποδοσφαιριστή. Δεν συναντάς εύκολα παίκτη που έκανε αγώνα να παίξει στη Λα Λίγκα, κατάφερε να πάει μέσω Βουλγαρίας (από τη Λέφσκι στην Έλτσε) και όταν του ήρθε πρόταση από τον ΠΑΟΚ την άφησε. “Δεν έχει σημασία το πρωτάθλημα που παίζεις, αλλά και η ομάδα που αγωνίζεσαι. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα και μου δίνει την ευκαιρία να κατακτήσω το Κύπελλο, το Πρωτάθλημα και να αγωνιστώ στο Champions League. Ήρθα στον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα γιατί έχω μεγάλες φιλοδοξίες”είχε πει σε ραδιοφωνική κουβέντα που κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο και-προσωπικά-μου είχε δώσει να καταλάβω τον ψυχισμό του. Προτιμά να είναι πρώτος στο χωριό (Ελλάδα), παρά δεύτερος στην πόλη (Ισπανία) και ίσως αυτό να εξηγεί γιατί και στα τρία ντέρμπι που κέρδισε ο ΠΑΟΚ φέτος στην Τούμπα (δύο με ΑΕΚ και ένα με Παναθηναϊκό) σκόραρε και ήταν οMVP.Χθες καταλάβαινες σε κάθε ενέργεια-άσχετα αν δεν είχε πετυχημένο τέλος-ότι έπαιζε με τσαγανό και πάθος και ήταν ο μεγάλος μπελάς της άμυνας της ΑΕΚ. Το πλέον ελπιδοφόρο ενόψει συνέχειας είναι ότι δείχνει να πατά πολύ γερά στα πόδια του, έχοντας αφήσει πίσω του τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν.

Δεν μπορείς να του προσάψεις τίποτα

Ήμουν από εκείνους που είχα ασκήσει κριτική στον Τζαβέλλα για τη δημόσια κριτική που έκανε-μέσω τωνsocial media-στον Αναστασιάδη την εποχή που ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ και είχαν δημιουργηθεί θέματα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να πάει για λίγο καιρό στην Κ20 και εκεί να γνωριστεί από κοντά με τον Ίβιτς. Το περασμένο καλοκαίρι είχε ομολογήσει δημόσια ότι είχε κάνει και ο ίδιος λάθη και δεν ήθελε να τα επαναλάβει. Η σεζόν που διανύουμε είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο Τζαβέλλας είναι συνεπής στη δέσμευσή του.
Επιπλέον, μοιάζει με το κρασί. Όσο ωριμάζει γίνεται καλύτερος κι απόδειξη είναι η καταπληκτική ασίστ στον Μυστακίδη. Χθες, στην άδεια Τούμπα ωρυόταν και οι φωνές του την ώρα που καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του ακούγονταν καθαρά. Βάζει χαρακτήρα και προσωπικότητα στην ομάδα, αποτελεί μία από τις σταθερές της, όσο κι αν δεν θέλουν ορισμένοι να το παραδεχθούν.

Θα τον κάνουν μάθημα για τους πιτσιρικάδες

Γράφω καμιά δεκαπενταριά χρόνια για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ και ειλικρινά τόσο ουσιαστικό στο παιχνίδι του ποδοσφαιριστή όπως ο Μυστακίδης έχω να δω από τα χρόνια που έκανε το ξεπέταγμά του ο Σαλπιγγίδης. Θυμάμαι τη σεζόν 2002-2003 που ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο και κάθε φορά που ο Οκκάς ήταν τραυματίας ή ξεκουραζόταν, ο Δημητράκης φρόντιζε να δηλώνει "ηχηρό" παρών. Το ίδιο κάνει φέτος και ο “Μύστα” που έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες από Γιαννάκης να γίνει Γιάνναρος. Προφανώς, ξεχωρίζει από άλλους νεαρούς του ΠΑΟΚ αλλά και γενικότερα, γιατί κουβαλά διαφορετική νοοτροπία. Πιτσιρικάς στην ακαδημία “Ανδρομάχη” είχε προπονητή τον πατέρα του Κώστα και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο τρίτο τεύχος του περιοδικού της ΠΑΕ (ToumbaMagazine) “πάντα του άρεσε η σκληρή δουλειά και ποτέ δεν μου έλεγε μπράβο. Ακόμη και τώρα το ίδιο συμβαίνει. Όταν μιλάμε μετά τα ματς, πάντα μου τονίζει τα λάθη μου”. Ο κυρ Κώστας του είχε πει “καλά σου έκανε'” όταν ο Τούντορ τον έδιωξε στο φιλικό με τη Βέροια την ώρα που παιζόταν ο αγώνας. Αλήθεια πόσοι Έλληνες πατεράδες παικτών λειτουργούν έτσι; Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός που έχει φθάσει "αθόρυβα” τις 30 συμμετοχές και τα 5 γκολ φέτος στον ΠΑΟΚ, έκανε με την πρώτη επαφή του στο ματς, ό,τι δεν έκανε ο Ζάιρο επί 80 λεπτά. Έτσι, όπως, πάει θα είναι το απόλυτο παράδειγμα για κάθε πιτσιρικά που ανεβαίνει από τις Ακαδημίες ή πηγαίνει να δοκιμαστεί στον ΠΑΟΚ.

Παροιμιώδης ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, σωστές αποφάσεις

Άφησα για το τέλος τον Ίβιτς. Κάθε ματς που περνά πείθει ότι έχει τα φόντα να κάνει καριέρα. Δεν μιλάω για τις γνώσεις του που ούτως ή άλλως, στα 39 του θα εμπλουτίζονται συνεχώς, αλλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Έχει τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να συνοδεύουν έναν προπονητή και αποδείχθηκε περίτρανα χθες. Την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ παικτών διαδέχονταν η μία την άλλη, ο ίδιος δεν εκνευρίστηκε καθόλου. Παρέμεινε απόλυτα ψύχραιμος, έχοντας το μυαλό του μόνο στο τι έπρεπε να κάνει για να γυρίσει το ματς. Από τις αλλαγές (παράδειγμα η αντικατάσταση του Λέοβατς παρότι ήταν καλός, γιατί τόσο έπρεπε να παίξει μετά από μακροχρόνια απουσία) φάνηκε ότι είχε φτιάξει ένα πλάνο για το ματς. Και με τις κινήσεις από τον πάγκο του βγήκε. Για να τις σκεφτεί χρειαζόταν καθαρό μυαλό και όχι σαν το φουντωμένο του Τούντορ, που αν ήταν χθες στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ίσως συμμετείχε κι αυτός σε κάποιος από τα επεισόδια έντασης.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα πρόσωπα που θα καθορίσουν την τύχη του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ. Υπάρχουν κι άλλοι από τους οποίους όλοι μέσα και γύρω στον σύλλογο περιμένουν να “μιλήσουν” στα επόμενα ματς. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από το μίνι πρωτάθλημα δείχνουν όλοι αν δικαιούνται να έχουν θέση στον νέο ΠΑΟΚ.

Υ.Γ. Αδικεί τη μεγάλη ιστορία του στο ποδόσφαιρο ο Στέλιος Μανωλάς με την ΑΕΚ με την ατάκα “100 φορές να σουτάρει δεν θα το ξαναβάλει” για το γκολ του Ροντρίγκες. Ας μην ξεχνά ότι υπάρχει και άλλο ματς μεταξύ των δύο ομάδων φέτος και το ενδεχόμενο ο 25χρονος άσος να σκοράρει και πάλι με παρόμοιο τρόπο δεν είναι απίθανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ