OPINIONS

Κοντρόλ στη δίψα από τον ΠΑΟΚ

Κοντρόλ στη δίψα από τον ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον μεγάλο πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου και το πώς η νεανική ομάδα του ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να κερδίσει εκτός από τον Ολυμπιακό και την απειρία της.

Μπαίνοντας στη διαδικασία να αναλύσει κανείς το αγωνιστικό πλάνο που έχει σχεδιάσει ο Ίγκορ Τούντορ για τον αποψινό πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, διαπιστώνει ότι οι "μπαρουτοκαπνισμένοι" σε τόσο μεγάλης σημασίας παιχνίδια που προορίζονται για την ενδεκάδα είναι μετρημένοι. Ο Τζαβέλλας και ο Βίτορ στην άμυνα, ο Κϊτσιου που έχει παίξει ένα τελικό στην καριέρα του, άντε να βάλουμε και τον Μακ που, πάντως, δεν έχει ζήσει ματς που να μοιάζει έστω με τελικό.

Οι υπόλοιποι επτά -αν δεν κάνει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμήςο Ίγκορ Τούντορ- θα πάρουν απόψε το βάπτισμα του πυρός. Λίγο πάνω από τα 24 χρόνια είναι ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ο Κροάτης τεχνικός. Μία ενδεκάδα που στα τελευταία ματς ρολάρει, βγάζει ενέργεια, παίζει καλό ποδόσφαιρο και παίρνει και αποτελέσματα.

Γι' αυτό, άλλωστε, θα την προτιμήσει ο 38χρονος τεχνικός που είναι σαφές ότι, σε σχέση με το πρόσφατο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, θέλει να... επενδύσει στην ταχύτητα, την ενέργεια και την μαχητικότητα που βγάζουν οι "φτιαγμένοι" νεαροί του που ζουν το δικό τους όνειρο καθιέρωσης στον ΠΑΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες.

Τότε με Κλάους και Μπερμπάτοφ στην ενδεκάδα ο ΠΑΟΚ δεν είχε τη δυνατότητα να βγάλει γρήγορη κόντρα επίθεση και να χτυπήσει στη μεγάλη αδυναμία του Ολυμπιακού, το βαρύ κέντρο άμυνας. Τώρα με Μακ, Μυστακίδη και Πέλκα, είναι ξεκάθαρο ότι οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Το πρόβλημα, άλλωστε, του Ολυμπιακού στην αντιμετώπιση επιθετικών με ταχύτητα είχε φανεί και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Ποιος θα επιλέγει και φρένο που και που;

"Βράζει το αίμα" των παικτών του ΠΑΟΚ κι αυτό είναι το μεγάλο ατού του. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημά του, αφού με την ώθηση που θα δίνει η-πάντα στα ντέρμπι με τους "ερυθρόλευκους"- ηλεκτρισμένη κερκίδα μπορεί ο ενθουσιασμός να γυρίσει μπούμερανγκ.

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να βρει τον τρόπο:

-Οι παίκτες του να διατηρούν τον έλεγχό τους, να μη φάνε εύκολες κάρτες από δικά τους λάθη και να μην πάνε σε βιαστικές επιλογές.

-Να ανακτήσει γρήγορα το ηθικό του αν κάτι στραβώσει στην αρχή του αγώνα.

-Να μπορέσει να διαχειριστεί τα κενά διαστήματα στη διάρκεια του παιχνιδιού χωρίς να πάθει ζημιά.

Ο Ίγκορ Τούντορ κυρίως και ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε μία προσπάθεια να πείσουν τους παίκτες ότι το αποψινό ματς είναι το πρώτο από τα δύο... ημίχρονα που θα δώσουν με τον Ολυμπιακό. Ότι χρειάζεται καλή διαχείριση του αγώνα και κυρίως να διασφαλίσει ο Δικέφαλος το μηδέν παθητικό. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για να διεκδικήσει την πρόκριση στη ρεβάνς μετά από περίπου ένα μήνα.

Θα ήταν, ίσως, καλύτερο να παίξει κάποιος ακόμη έμπειρος; Ο Τζιόλης ή ακόμη κι ο Κάτσε που κουβαλά ένα μπαγκράουντ σημαντικών αγώνων στην καριέρα του; Έχει λογική η σκέψη, αλλά από την άλλη μόνο ο Τούντορ μπορεί ακριβώς να σταθμίσει τα συν και τα πλην των επιλογών του.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κροάτης θέλει να δει την ομάδα του να κυριαρχεί με Τσίμιροτ και Χαρίση στη μεσαία γραμμή. Εκτιμά ότι οι δικοί του χαφ είναι πιο φρέσκοι από εκείνους του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει ένα ακόμη μείον. Πάει στην Τούμπα χωρίς τους βασικούς ακραίους του, τον Ντουρμάζ και τον Πάρντο.

Αυτό μπορεί να κάνει τους Κίτσιου και Λέοβατς να παίζουν λίγο πιο επιθετικά. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει εναλλακτικές λύσεις στο ρόστερ του και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως δεν θα πάρει βοήθειες από τους παίκτες που θα επιλέξει τελικά ο Σίλβα για τα "φτερά".

Η Άντερλεχτ θα παίξει τον ρόλο της

Υπάρχει και κάτι ακόμη που προβληματίζει τον Τούντορ. Σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί, αγωνιστικά και ψυχολογικά, ο Ολυμπιακός μετά τον αποκλεισμό του από το Europa League. Μπορεί η αποτυχία να ξεπεράσει το εμπόδιο της Άντερλεχτ να τον αφυπνίσει και να βγάλει μία εικόνα εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτή των τελευταίων αγώνων του. Από την άλλη, όμως, ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα ότι θα διαθέτει περισσότερους Έλληνες στην ενδεκάδα που μπαίνουν πολύ πιο εύκολα στο κλίμα ενός ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές του.

Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη μάχη των πάγκων. Οι προπονητές και των δύο ομάδων είναι νεαροί και θα έχει σημασία να δούμε ποιος από τους δύο θα έχει καθαρό μυαλό την ώρα του αγώνα. Μην ξεχνάμε ότι ο αυτή τη φορά ο Τούντορ θα έχει λύσεις για όλες τις γραμμές, αφού στη διάθεσή του είναι και ο Αθανασιάδης που έχει τον τρόπο του να σκοράρει κόντρα στους "ερυθρόλευκους".

Για την παράμετρο της διαιτησίας, αποφεύγω να γράψω όχι γιατί δεν τη θεωρώ σημαντική (ίσα-ίσα). Απλά εκτιμώ ότι με βάση τα όσα έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στο Κύπελλο, θέλω να πιστεύω ότι οι παίκτες του Δικεφάλου έχουν καταλάβει -και μέσα από τις πολλές συζητήσεις που γίνονται στα αποδυτήρια και με τον Μάλαμα Τεβεκέλη, σύμβουλο για θέμα διαιτησίας -ότι αν παρθεί μία άδικη απόφαση δεν θα αλλάξει τίποτα μία δική τους σφοδρή αντίδραση, παρά μόνο θα επιφέρει κάποια κάρτα.

Οι "βαριές" δηλώσεις Σαββίδη και η κερκίδα

Τέλος, υπάρχει και το κομμάτι του κόσμου και της συμπεριφοράς του. Ισχύουν τα ίδια που έγραψα πιο πάνω για τους παίκτες. Έχουν γίνει πολλά στο (πρόσφατο) παρελθόν για να μην έχει πάρει και αυτός το μάθημά του. Είναι απαραίτητο να είναι "καυτή" η ατμόσφαιρα, αλλά μέσα σε ένα όριο που δεν θα μετατραπεί σε ζημιά στην ομάδα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις του Σαββίδη λίγο πριν επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη ότι ονειρεύεται να διαλυθεί το αθηναϊκό ποδόσφαιρο μάλλον δημιουργούν πονοκέφαλο μην τυχόν παρερμηνευθούν από ορισμένους θερμόαιμους στην κερκίδα.

Όσο για την ουσία των δηλώσεων του, προφανώς ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου δεν μισεί όλες τις αθηναϊκές ομάδες και φαίνεται αυτό αν κανείς δεν μείνει μόνο στην συγκεκριμένη ατάκα, αλλά διαβάσει συνολικά τις τοποθετήσεις του.

Έχει πρόβλημα με την ΕΠΟ που τη θεωρεί βασική υπαίτιο για την κυριαρχία του Ολυμπιακού και αυτό θέλει να αλλάξει. Όμως, με το να το λέει συνεχώς δεν το πετυχαίνει. Και η αλήθεια είναι ότι για να υποστηρίξεις μία τόσο βαρύγδουπη δήλωση πρέπει να διαθέτεις και μία πολύ αξιόλογη ομάδα.

Και ο ΠΑΟΚ ακόμη δεν την έχει φτιάξει για να αισθάνεται ότι δεν τον άφησαν να χτυπήσει πραγματικά το πρωτάθλημα στην εποχή Σαββίδη, όπως είχε κάνει το 2009-2010 επί Ζαγοράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ