OPINIONS

"Καυτή πατάτα" στον Ιβάν από το δικό του παιδί

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΟΚ// ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΙΒΑΝ- ΙΒΙΤΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΟΚ// ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΙΒΑΝ- ΙΒΙΤΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός επιχειρεί να αναλύσει το πραγματικά σοβαρό ζήτημα πίσω από το διαζύγιο Ίβιτς-ΠΑΟΚ και εξηγεί γιατί ο Ιβάν Σαββίδης έχει μπροστά του το πιο σημαντικό καλοκαίρι της παρουσίας του στον Δικέφαλο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις μένουν. Αποτελούν έγγραφα που καταγράφονται στην ιστορία του συλλόγου, κατά συνέπεια οι λέξεις που επιλέγονται σ' αυτά έχουν την δική τους σημασία. "Κοινή συναινέσει", μας ενημέρωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το διαζύγιο με τον Βλάνταν Ίβιτς. Και έτσι ακριβώς είναι. Ούτε ο Ιβάν Σαββίδης ήθελε να τον διώξει, όπως βιαστικά προσπάθησαν να υποστηρίξουν ορισμένοι, ούτε ο ίδιος τα βρόντηξε και έφυγε όπως ήθελαν ορισμένοι άλλοι (σε κάποιες περιπτώσεις οι ίδιοι άνθρωποι με διαφορά λίγων ημερών) να υποστηρίξουν.

Το αποφάσισαν από κοινού ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν. Χρειάστηκε σχεδόν ένα δεκαήμερο με τετράωρη συνάντηση Ίβιτς-Μίχελ, συζήτηση μέσω skype με τον Ιβάν Σαββίδη για να διαπιστωθεί ότι αυτά που ήθελε ο νεαρός τεχνικός για να συνεχίσει να εργάζεται στην ομάδα χωρίς να αισθάνεται ελλιπή στήριξη, σε σχέση με όσα είχε στο μυαλό του ο Ιβάν Σαββίδης, ήταν πολύ μακριά. Το χάσμα ήταν αγεφύρωτο.

Και σίγουρα δεν ήταν το οικονομικό το πρόβλημα, γιατί ο μεγαλομέτοχος πρότεινε στον προπονητή ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που το είχε αποδεχθεί, χωρίς να βάζει καν όρο για τη διάρκεια του. Και έναν μόνο χρόνο να του έλεγε ο Σαββίδης να μείνει, ο Ίβιτς θα το δεχόταν.

Άλλα ήταν τα ζητήματα που τον “έκαιγαν” και τα είπε ορθά-κοφτά στον Ιβάν Σαββίδη. "Μόνο από τον Λούμπος Μίχελ ένιωθα πραγματική στήριξη". Ο ομογενής επιχειρηματίας μπορεί εν τέλει να μην αποδέχθηκε αυτό το σκεπτικό του νεαρού κόουτς, αλλά σίγουρα προβληματίστηκε. Δεν του 'χε ξαναπεί άλλος κανείς τέτοια πράγματα, παρά μόνο ο Αναστασιάδης, που όμως κουβαλά τη φθορά του χρόνου και στη θητεία του στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη δεν πέτυχε να πάρει έναν τίτλο όπως ο Ίβιτς.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο 40χρονος κόουτς... έφερε σε δύσκολη θέση τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει την προπονητική ανέλιξή του. Κάνω μια παύση εδώ και υπογραμμίζω: Ο Ίβιτς μπορεί να γινόταν επαγγελματίας προπονητής και χωρίς τη στήριξη του ομογενή επιχειρηματία (θυμηθείτε ότι άρχισε την καριέρα του από την Κ20 του ΠΑΟΚ), όμως για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα θα χρειαζόταν πολλά περισσότερα χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει ποια εμπόδια-και πόσο ανυπέρβλητα-θα έβρισκε στον δρόμο του.

Και συνεχίζω: Το προηγούμενο "στρίμωγμα" του Σαββίδη ήταν στην περίπτωση του Τζαβέλλα. Είχε κάνει ο ίδιος απευθείας την διαπραγμάτευση με τον διεθνή αμυντικό για νέο συμβόλαιο, τον είχε ορίσει αρχηγό της ομάδας (και ο Ίβιτς το αποδέχθηκε) και το βράδυ του πολυσυζητημένου αγώνα με τον Ατρόμητο άκουσε τον άπειρο Βλάνταν να του λέει ευθέως και χωρίς "ναι μεν, αλλά": "Ή εγώ ή αυτός, μου χαλάει τα αποδυτήρια".

Απαραίτητη σημείωση: Η κίνηση εκείνη του Ίβιτς είχε γίνει μετά τη μεγάλη επιτυχία με την Φιορεντίνα και μετά από λίγο καιρό ο Σέρβος τεχνικός προήγαγε τον δικό του γυμναστή και έφερε από τη Σερβία νέο βοηθό. Επίσης, την συζήτηση για τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ τη νέα σεζόν, θυμίζω, την άνοιξε μετά την επιτυχία της κατάκτησης του Κυπέλλου. Κανείς άλλος στην εποχή Σαββίδη δεν προσπάθησε τόσο μεθοδικά να κεφαλαιοποιήσει κάθε σημαντικό επίτευγμά του στην ομάδα (αυτή είναι μία μεγάλη διαφορά με τον Αναστασιάδη που έχοντας την ομάδα πρώτη στην βαθμολογία, ζήτησε αλλά δεν απαίτησε πράγματα, παρά μόνο να μην έχει τον Τζαβέλα στην πρώτη ομάδα).

Ο Ίβιτς, όμως, είχε άλλη λογική, προφανώς γιατί έχει άλλη εθνικότητα, άρα και κουλτούρα. Είναι ο πρώτος προπονητής που κατάφερε να αρχίσει και να τελειώσει-και μάλιστα με την κατάκτηση ενός τροπαίου-μία σεζόν στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη. Αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής την αγωνιστική περίοδο που έφυγε, αρχίζει και νιώθει γύρω του ότι το όνομά του συζητιέται και απασχολεί την ποδοσφαιρική πιάτσα. Έχει αποδυθεί πλέον τον ρόλο του ανθρώπου που έψαχνε την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του και πλέον λειτουργεί ως ένας φιλόδοξος κόουτς που θέλει να δώσει συνέχεια στο επιτυχημένο ξεκίνημά του.

Και επειδή ο Σαββίδης του ζήτησε ομάδα-φαβορί για το πρωτάθλημα, έθεσε και αυτός απαιτήσεις τίτλου.

"ΨΗΛΩΣΕ" ΑΡΑΓΕ Ο ΒΛΑΝΤΑΝ;

Αρκετοί, βέβαια, ερμηνεύουν όλα τα παραπάνω ως απότομο "ψήλωμα" του προπονητή Ίβιτς. "Πήρε ένα Κύπελλο και την είδε... Βουγιουκλάκη", διάβασα σε ένα σχόλιο οπαδού του ΠΑΟΚ από τα αμέτρητα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες. Την απάντηση θα την δώσει η συνέχεια της καριέρας του 40χρονου κόουτς. Οι επιλογές του στις ομάδες που θα δουλέψει από εδώ και στο εξής. Στο πώς θα επιχειρήσει να χτίσει πάνω στο επιτυχημένο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ.

Ο Σέρβος κόουτς είναι σίγουρα φιλόδοξος, το καταλαβαίνει κανείς από την παραμικρή κουβέντα ή κίνηση που κάνει και αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να ξέρει να το διαχειριστεί. Πολλοί βλέπουν, μάλιστα, έναν τεχνικό με πολλά στοιχεία Μπάγεβιτς που αφήνει έντονο αποτύπωμα και αρχίζουν να πλέκουν σενάρια περί μελλοντικής καθόδου του στον Ολυμπιακό, λόγω της “γέφυρας” που μπορεί να του κάνει ο αδερφός του Ίλια. Τέτοιου είδους σεναριολογία είναι η αγαπημένη των Ελλήνων οπαδών, προφανώς, όμως, θα γινόταν για κάποιον που δεν έχει δείξει δείγματα προπονητικού ταλέντου.

ΤΟΥ 'ΒΑΛΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΟΦ

Το τι θα γίνει με τον Ίβιτς θα φανεί στην πορεία. Δεν είναι, άλλωστε, αυτός το μεγάλο θέμα, αλλά ο ΠΑΟΚ. Το πώς θα πορευτεί από εδώ και στο εξής. Θα μειώσουμε το μέγεθος του συλλόγου αν πούμε ότι το στίγμα του Ίβιτς μέσα σε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον κάνει... σχεδόν αναντικατάστατο αυτή την περίοδο. Πέρασαν και άλλοι τεχνικοί με μεγαλύτερη εμπειρία και προσφορά και ο ΠΑΟΚ συνέχισε τον δρόμο του. Ειδικά, σ' αυτόν τον ΠΑΟΚ, με τα εφόδια που προσφέρει (γηπεδικές εγκαταστάσεις, οικονομική ασφάλεια ελέω Σαββίδη), πολλοί πιο έμπειροι και ενδεχομένως με περισσότερες γνώσεις θα ήθελαν να δουλέψουν.

Το ζήτημα είναι άλλο και βρίσκεται στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ Σαββίδη-Ίβιτς. Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του την πλέον απαιτητική σεζόν των τελευταίων πάρα πολλών χρόνων του. Με το θυελλώδες μπάσιμό του, ο Ιβάν Σαββίδης γέννησε τεράστιες προσδοκίες για κατάκτηση του τίτλου στους οπαδούς της ομάδας και άπαντες περιμένουν έναν ΠΑΟΚ άκρως ανταγωνιστικό, πανίσχυρο σε όλα τα επίπεδα. Θα ισχύσει αυτό στην πράξη; Μπορεί ο ομογενής επιχειρηματίας να υποστηρίξει όσο αποτελεσματικά χρειάζεται για μία ομάδα τίτλου την κόντρα που άνοιξε με τους τρεις μεγάλους του κέντρου (Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφουζος); Θα προσφέρει στον προπονητή της ομάδας του όλα εκείνα τα εχέγγυα για να κάνει πορεία πρωταθλητισμού έτσι ώστε να τον κρίνει αυστηρά μετά;

Τα παραπάνω ερωτήματα θέτουν και ζήτημα ανάλυσης της γενικότερης φιλοσοφίας της ομάδας, την οποία ο Σαββίδης, που έχει ξοδέψει σχεδόν 80 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια, πρέπει να κάνει. Μήπως δεν αρκεί να προσφέρει τα πάντα σε υλικοτεχνική υποδομή σε έναν προπονητή και τους συνεργάτες του; Μήπως πρέπει να του δίνει λίγο μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να περνά τη φιλοσοφία του στην ομάδα και να υποστηρίζει τη δική του λογική και τις επιθυμίες του στο χτίσιμό της;

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο πώς τοποθετείται ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ σε όλα τα παραπάνω. Εφόσον έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις στο αν είναι έτοιμος ο ΠΑΟΚ για τον τίτλο, τότε, πιθανόν, η αποχώρηση του Ίβιτς να βγει και σε καλό, φέρνοντας στην Τούμπα ένα τεχνικό που θα μπορέσει, με τις κατάλληλες προσθήκες παικτών, να ανεβάσει κι άλλο το επίπεδο της φετινής ομάδας.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η "καυτή πατάτα" που άφησε ο Ίβιτς στον Σαββίδη. Οι σκέψεις προβληματισμού που θα τον συνοδεύουν πολλές βραδιές στο Ροστόφ κι αν τον οδηγήσουν στα σωστά μονοπάτια, τότε ο ΠΑΟΚ με την ισχύ που του δίνει ο ίδιος θα πετύχει την πραγματική απογείωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ