OPINIONS

Κάτσε στα λογικά σου και θα πετύχεις

Κάτσε στα λογικά σου και θα πετύχεις
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός σχολιάζει τον ρεαλισμό με τον οποίο ο ΠΑΟΚ καλύπτει τις αδυναμίες του και θυμίζει πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι για τον Δικέφαλο ο Έργκους Κάτσε.

Οι αναλύσεις και τα πολλά λόγια είναι περιττά για τον ΠΑΟΚ στη φάση που βρίσκεται. Ο στόχος του είναι δεδομένος (πρωτιά στα πλέι οφ), το ίδιο και ο τρόπος που μπορεί να τον πετύχει, αφού οι αδυναμίες του είναι γνωστές: Θα κοιτάξει να κλείσει την «μαύρη τρύπα» στην άμυνα και να ψάξει το γκολ με τα στημένα και με τις καλές ατομικές ενέργειες των επιθετικών του.

Στα δύο από τα τρία χθες τα πήγε πολύ καλά. Στα μετόπισθεν δεν απειλήθηκε ουσιαστικά-και όσες φορές επιχειρήθηκαν σουτ από τους παίκτες της Κέρκυρας ο Ιτάνζ ήταν στη σωστή θέση και είχε την σωστή αντίδραση-ενώ βρήκε και ένα απίθανα εκτελεσμένο φάουλ από τον Κάτσε για να αποδράσει με το διπλό. Και όπως δήλωσε ο σκόρερ, το τελευταίο διάστημα στις προπονήσεις ο Γιώργος Γεωργιάδης τον έχει βάλει να δοκιμάσει το πόδι του από τη συγκεκριμένη θέση πολλές φορές.

Αυτά τα δύο στοιχεία αποτυπώνουν με τον πλέον πειστικό τρόπο αυτό που είχαμε γράψει σχολιάζοντας την επιστροφή του Γεωργιάδη στον πάγκο του ΠΑΟΚ: Έχει πλέον μεγάλη εμπειρία από το «τι εστί διαδικασία των πλέι οφ» και πως πρέπει να τα διαχειριστεί.

Ο μεγάλος γρίφος των σκόρερ

Το ότι ο 43χρονος τεχνικός αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την κατάσταση φαίνεται και από το γεγονός ότι υπογραμμίζει με πολύ έντονα γράμματα την ανάγκη να αρχίσουν να πυροβολούν και τα… πιστόλια της ομάδας. Κλάους, Περέιρα και Μακ έχουν ξεχάσει τι σημαίνει γκολ και πρέπει γρήγορα να αρχίσουν να το θυμούνται αν θέλει ο ΠΑΟΚ να μην περιμένει τα πάντα από τον Παπαδόπουλο και… εσχάτως τον Κάτσε. Εκτός κι αν από ‘δω και πέρα γεννηθούν και άλλοι σκόρερ. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα έπρεπε το ομαδικό επιθετικό πλάνο του ΠΑΟΚ να λειτουργεί καλά. Αυτό δεν συμβαίνει και αυτός είναι ο λόγος που ο Γεωργιάδης στις δηλώσεις του, επιμένει τόσο πολύ στην ατομική βελτίωση.

Μπορεί να κάνει κάτι ο ίδιος για να βοηθήσει τους συγκεκριμένους παίκτες να αφυπνιστούν;

Καταρχήν, ως γεννημένος σκόρερ που ήταν και ο ίδιος μπορεί να βρει το κουμπί που θα πατήσει για να ανέβει η ψυχολογία τους που είναι και το πιο σημαντικό σ’ αυτή τη φάση. Από ‘κει και πέρα, προσωπική άποψη εκφράζοντας, οφείλει να διορθώσει και δύο τρία πράγματα στο παιχνίδι τους:

-Να εξηγήσει στον Αθανασιάδη ότι δεν πρέπει τόσο πολύ να εγκλωβίζεται στον ρόλο του αρχηγού που προσπαθεί να τα κάνει όλα μέσα στο γήπεδο (και να μαρκάρει και να υποδεχθεί την μπάλα και να γυρίσει πίσω για να βοηθήσει στην οργάνωση του παιχνιδιού), αλλά να επικεντρωθεί στο να προσφέρει εκεί που είναι υπεραπαραίτητος: μέσα στην περιοχή.

-Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μέσα από συγκεκριμένη τακτική, ο Μακ να πάει στο ένας με έναν. Να έχει τον χώρο για να απειλήσει με την ταχύτητά του. Και φυσικά να δουλέψει μαζί του στην εκτέλεση (αλλά αυτό είναι θέμα για το καλοκαίρι).

--Να φέρνει τον Περέιρα κοντά στην περιοχή για να σουτάρει κι ας τα χάνει όπως χθες. Ο Φακούντο έχει αποδείξει ότι το έχει και μια, δυο, την Τρίτη, που θα πάει, θα το βάλει.

Ο Κάτσε θυμίζει πόσο σημαντική επένδυση είναι

Πάνε έξι μήνες που έγραφα από αυτή εδώ την στήλη πόσο σημαντική επένδυση είναι για τον ΠΑΟΚ ο Έργκους Κάτσε. Μεταξύ άλλων τόνιζα: «…τέτοιοι παίκτες δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Οι ανεξάντλητες δυνάμεις του και ο ψυχρός χαρακτήρας του είναι στοιχεία που μπορεί να τα ψάχνει μία ομάδα χρόνια και να μην τα βρίσκει. Και ο ΠΑΟΚ που τα έχει δεν μπορεί να τα αφήσει ανεκμετάλλευτα».

Χάρηκε πολύ χθες και για το γκολ που σημείωσε (κυρίως γιατί ο Γεωργιάδης προσπαθεί να του δώσει και άλλο ρόλο μέσα στην ομάδα», περισσότερο, όμως, γι’ αυτά που δήλωσε μετά το ματς. «Το 2015 έχω κάνει πολλά λάθη. Και κόκκινη πήρα, τέσσερις αγωνιστικές τιμωρήθηκα, πήρα και κάρτες που δεν έπρεπε. Αυτά είναι μαθήματα. Όσο μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε» είπε και πραγματικά με έκανε να χαμογελάσω. Με έπεισε ότι παρά τις κατά καιρούς μικρές παρεκκλίσεις του, δεν έχει βγει από τον πολύ σωστό δρόμο που βαδίζει.

Ο 22χρονος μέσος είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει αυτή την περίοδο ο ΠΑΟΚ. Και γιατί μελλοντικά μπορεί να βγάλει πολλά χρήματα από ενδεχόμενη πώλησή του και, το κυριότερο, γιατί πάνω του μπορεί να χτίσει. Δεν είναι μόνο τα πνευμόνια του, ούτε το γεγονός ότι βελτιώνεται στην εκτέλεση. Είναι κυρίως ο χαρακτήρας του. Μεγάλωσε με άλλη νοοτροπία από αυτή πολλών άλλων παιδιών που ψάχνουν την καριέρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πιο σκληραγωγημένος, πιο συνειδητοποιημένος. Κι αυτό φαίνεται ακόμη και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα λάθη του.

Ταχύτητα πάνω απ’ όλα

Κλείνοντας, θέλω και μέσα από το χθεσινό ματς να εξάγω ένα πολύ επίκαιρο και χρήσιμο, θέλω να πιστεύω, συμπέρασμα για τον ΠΑΟΚ. Ενόψει της μεταγραφικής περιόδου που ουσιαστικά (και όχι βάσει ημερομηνιών) έχει ανοίξει, οι άνθρωποι της ομάδας πρέπει να θέσουν ως πρώτο αγωνιστικό χαρακτηριστικό για την επιλογή των παικτών που θα έρθουν στην Τούμπα, την ταχύτητα. Όποιος βλέπει ρεαλιστικά την φετινή ομάδα δεν μπορεί να μην διαπιστώνει πόσο αργή είναι.

Υ.Γ. Δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά. Για μία ακόμη χρονιά, τέτοια περίοδο, ο Παναθηναϊκός και ο Αλαφούζος προσωπικά διαφοροποιούν τη στάση τους σε σχέση με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με τους οποίους, υποτίθεται θέλει να συγκροτήσει κοινό μέτωπο κατά της υπάρχουσας κατάστασης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το... βαθύτερο συμπέρασμα της ανακοίνωσης που έβγαλαν και με την οποία προτρέπουν τον Κοντονή να μην το πάει στα άκρα με FIFA-UEFA. Προφανώς έχουν το λόγο τους κι αν κρίνουμε από την περσινή σεζόν, μάλλον αυτός είναι η πρωτιά στα πλέι οφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ