OPINIONS

Καλός μαθητής που ψάχνει σωστούς δασκάλους

Καλός μαθητής που ψάχνει σωστούς δασκάλους
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός διαβάζει πίσω από τις λέξεις στην πρώτη ομιλία του Ιβάν Σαββίδη ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπογραμμίζει την πρόοδο του μεγαλομετόχου του Δικεφάλου στα μαθήματα ΠΑΟΚ και ποδοσφαίρου και επισημαίνει την ανάγκη να βρεθούν δίπλα του και οι δάσκαλοι που θα τον κάνουν να αριστεύσει.

Θα κουράσουμε αν πούμε τα αυτονόητα για τον Ιβάν Σαββίδη. Ότι κράτησε τον ΠΑΟΚ όρθιο ένα βήμα πριν την καταστροφή, ότι βάζοντας 90 εκατ. ευρώ τον έχει μετατρέψει σε μία απόλυτα νοικοκυρεμένη εταιρία, ότι έχει κάνει στους οπαδούς της ομάδας να μοιάζει πολύ μακρινή η εποχή που έβγαιναν σε δρόμους και έκαναν συλλαλητήρια για να την κρατήσουν όρθια απαιτώντας λύση για το καυτό θέμα των χρεών.

Ποια χρέη; Δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η κατάσταση που, με δικές του ενέργειες, έχει διαμορφωθεί, δίνει το δικαίωμα στον Ιβάν Σαββίδη να αναρωτιέται δημόσια γιατί τα παλιά κόμματα δεν ακολούθησαν τον δικό του δρόμο να ξεπληρώσουν το περίπου 200.000.000 ευρώ χρέη που τα βαρύνουν.

Ας πάμε, λοιπόν, παρακάτω για να "ακουμπήσουμε" στην ουσία των όσων είπε ο Σαββίδης στους συνεργάτες του στο δ.σ. της ΠΑΕ. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ απέδειξε ότι η τετραετία που προηγήθηκε τον βοήθησε να αποκτήσει πολλές γνώσεις πάνω στο ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ.

Τόσες πολλές, που έφτασε να μιλά για το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν οι ξενώνες στη Νέα Μεσημβρία για να ξεκουράζονται οι παίκτες μετά τις προπονήσεις αποφεύγοντας την οδήγηση ( λόγω κίνησης μετατρέπεται αρκετές φορές σε ταλαιπωρία και άρα προκαλεί επιβάρυνση του οργανισμού) και κατ' επέκταση μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμών. Μέχρι και ο ιός της χαλάρωσης και της νυχτερινής ζωής της Θεσσαλονίκης τον απασχόλησε στα λεγόμενά του. Δεν είναι τυχαίο, ακόμη, που επέλεξε να αναθέσει στον Γιώργο Κούδα και στον Δημοκράτη Παπαδόπουλο την ευθύνη του φιλτραρίσματος των στελεχών που θα παίρνουν θέση από εδώ και πέρα στον ΠΑΟΚ, γιατί διαθέτουν τη γνώση του τι εστί ΠΑΟΚ. Κι αυτό το "παντρεύει' με τον τεχνοκρατισμό του Μίχελ που αναλαμβάνει το γενικό κουμάντο στο αγωνιστικό τμήμα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Σαββίδης μαθαίνει. Ίσως όχι με τους ρυθμούς που περίμενε ο κόσμος για να δει και το ανάλογο αποτέλεσμα στο γήπεδο, αλλά μαθαίνει.

Έχει κατασταλάξει στο τι θέλει να κάνει με το νέο γήπεδο και ψάχνει μόνο να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ευρήματα κάτω από το οικόπεδο της Τούμπας που μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια μία ανασκαφή, πώς πρέπει να κινείται ο ΠΑΟΚ για να ανεβάζει την αξία των παικτών που αγοράζει, ακόμη και το πώς πρέπει να κάνει πωλήσεις.

Για μένα, ένα από πιο ξεκάθαρα δείγματα αυτοκριτικής του Σαββίδη σ' αυτή την ομιλία είναι που δεν δίστασε να ομολογήσει ότι ο όρος μεταπώλησης του 30% για τον Λούκας όταν δόθηκε στην Λα Κορούνια, μπήκε από τον ίδιο μετά από σκέψη της στιγμής και ενώ έβλέπε ότι δεν μπορούσε να πάρει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για τον Ισπανό από την ομάδα της Γαλικίας. "Όλα αυτά τα λέω για να αναδείξω πόσο σημαντικό είναι να δουλεύεις οργανωμένα και με σχέδιο και πόσο δύσκολα είναι να δουλεύεις όταν δεν υπάρχει ένας αλγόριθμος επιλογής σωστών αποφάσεων και απλά λειτουργείς με συναίσθημα" είπε και αυτό αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακά αυτοκριτικό, αφού δεν έχω δει πολλές φορές κάποιον να ομολογεί "το πέτυχα τυχαία" ενώ όλοι του λένε μπράβο.

Πώς θα γίνει από καλός, άριστος μαθητής

Προφανώς, διαβάζοντας κάποιος αυτό το κείμενο θα αναρωτηθεί: "Όλα καλά τα βλέπεις στην ομιλία του Ιβάν; Δεν διαπίστωσες κάτι που να σε προβληματίσει;". Προσωπικά δεν μου άρεσε που διάβασα ότι έφερε τεχνοκράτες γιατί του το ζητούσαν όλοι, απέτυχαν και εκείνος ήταν πεπεισμένος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ο ιδιοκτήτης μίας ομάδας, σαφώς και πρέπει να παίρνει τα μηνύματα του κόσμου, αλλά οι αποφάσεις πρέπει να είναι πάντα δικές του. Αυτές που θεωρεί ότι είναι σωστές και ο ίδιος είναι αποφασισμένος να τις στηρίξει. Ίσως γι' αυτή του τη στάση να έπαιξε ρόλο το στοιχείο του πολιτικού που έχει από τη φύση του. Που θέλει να κάνει και το χατίρι του κόσμου και γίνεται ένα με αυτόν. "Λειτούργησα ως οπαδός και έφερα τον Μπερμπάτοφ" είπε. Αλλά και πάλι, από τη στιγμή που τα παραδέχθηκε όλα αυτά σημαίνει ότι προβληματίζεται και ψάχνει να βρει τι πρέπει να αλλάξει για να μην ακολουθεί άλλους ρόλους από αυτόν που επιτάσσει η επένδυσή του στον ΠΑΟΚ.

Αν άκουγε έναν δάσκαλο δεν θα μιλούσε σ' αυτο το χρονικό σημείο για Κλάους

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι ο Σαββίδης έχει ανάγκη μερικά ακόμη μαθήματα πάνω στο ποδόσφαιρο και το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει θέματα όπως κι αυτό του Κλάους. Είναι πολύ η λογική σκέψη που έκανε για τη μη πώληση του Κλάους. Από τη στιγμή που βλέπει να υπάρχει τόση κριτική γύρω από τον βασικό φορ της ομάδας είναι λογικό να λέει "έπρεπε να τον πουλήσω όταν ήρθε πρόταση και ήταν στρατηγικό λάθος που δεν το έκανα".

Μόνο που το λάθος δεν καλύπτεται με λάθος. Δεν χρειαζόταν να υπάρξει δημόσια αναφορά σ' αυτό το ζήτημα σε μία περίοδο που υπάρχει πολύ μεγάλη κριτική γύρω από τον διεθνή φορ και τις επιδόσεις του, ενώ οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ διαδέχονται η μία την άλλη. Από τον Κλάους περιμένει ο Ίβιτς να έρθουν τα γκολ που ο ΠΑΟΚ ψάχνει και δεν έχει στα πρώτα ματς και μέχρι τον Γενάρη τουλάχιστον με αυτόν πρέπει να πορευτεί. Αν ο ΙΒάν είχε δίπλα του ένα δάσκαλο να τον συμβουλεύσει θα του έλεγε να μην ανοίξει αυτό το θέμα τώρα, όσο δίκιο κι αν έχει να είναι προβληματισμένος για το τι έπρεπε να κάνει ένα χρόνο πριν.

Προφανώς δεν είχε ζητήσει και τη γνώμη του Γιώργου Κούδα που δήλωσε χθες ότι αν είχε ο Κλάους δίπλα του έναν Κούδα θα έβαζε 25 γκολ. Το ενθαρρυντικό, όμως, είναι ότι ο Κούδας έχει ενεργοποιηθεί, έχει το θάρρος της γνώμης και μπορεί να επισημαίνει και λάθη πριν αυτά γίνουν. Και το ίδιο πρέπει να κάνουν (και να το ζητά και ο ίδιος ο Σαββίδης) και τα υπόλοιπα στελέχη που είναι δίπλα του.

Υ.Γ. Προσπαθούν πολλοί να ερμηνεύσουν την ατάκα "το σύστημα έχει μια επιθανάτια αγωνία και ως χριστιανοί ορθόδοξοι, πρέπει να έχουμε ανθρωπιά. Η ευθανασία είναι αναπόφευκτη". Κατά την δική μου άποψη ο Σαββίδης θεωρεί ότι το "σύστημα" όπως το ονομάζει, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, θα καταρρεύσει και δεν χρειάζεται να πάει σε άλλες εξτρεμιστικές συμπεριφορές όπως ήταν η αποχώρηση από το Κύπελλο πέρσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ