OPINIONS

Ήρθε η ώρα να βρει κι άλλους ηγέτες

Ήρθε η ώρα να βρει κι άλλους ηγέτες
Μαλεζάς Κλάους Μακ INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το συμπέρασμα που προκύπτει (και) από τη νίκη επί του Πανιωνίου προκειμένου ο ΠΑΟΚ να κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξή του.

Τεράστιες μεταπτώσεις. Με αυτές τις δύο λέξεις θα μπορούσε να συμπυκνώσει κανείς το νόημα του που βρίσκεται ο φετινός ΠΑΟΚ αν κάποιος του ζητούσε ένα σύντομο σχόλιο.

Υπήρχαν ματς που η ομάδα του Τούντορ ενθουσίασε το κοινό της και τον Σαββίδη στην σουίτα του (με τη Μπρόντμπι στα πλέι-οφ του Europa League, στο εντός έδρας ματς, με τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα) και άλλα που το απογοήτευσε ( χαρακτηριστικότατη περίπτωση η πρόσφατη λευκή ισοπαλία με τον Παναιτωλικό).

Υπήρχαν ματς που επιθετικά έκανε πολύ καλά πράγματα, αλλά αμυντικά ήταν τραγικός, όπως για παράδειγμα στα Γιάννινα. Πάντως, σε όλα αυτά τα ματς η ψυχολογία του ήταν κοινή σε όλους τους παίκτες. Όλοι μαζί "ανέβαιναν" και όλοι μαζί απογοητεύονταν. Εν μέρει το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή του Δικεφάλου που στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τον αγώνα με τον Πανιώνιο, ομολόγησε ότι πρέπει και ο ίδιος να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τον εαυτό του.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό είναι το τίμημα του να στήνεις μία ομάδα με παίκτες άπειρους και χωρίς παραστάσεις από μεγάλους συλλόγους, όπως έκανε το καλοκαίρι ο Φρανκ Άρνεσεν.Μόνο που μία ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ έχει ανάγκη και τα αποτελέσματα. Τις διαδοχικές νίκες και την υψηλή θέση στη βαθμολογία. Άρα, οφείλει να έχει την ικανότητα να βρίσκει τις λύσεις όταν τα πράγματα στραβώνουν.

Κάτι τέτοιο έγινε στη Μυτιλήνη με την Καλλονή και στην Τούμπα με τον Πανιώνιο, γι' αυτό και ο ΠΑΟΚ πέτυχε τρεις σερί νίκες, χωρίς να κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις (εξαιρουμένης της αναμέτρησης με τα Χανιά που ούτως ή άλλως είναι ένας αντίπαλος χαμηλής δυναμικότητας). Στο ένα ματς ο ΠΑΟΚ οφείλει το τρίποντο στην εκτελεστική ικανότητα του Αθανασιάδη και στο άλλο, στην ωραία ενέργεια του Τζαβέλλα και την κεφαλιά αλά σέντερ φορ που έφερε το 2-1 για την ομάδα.Βρέθηκαν, δηλαδή, δύο παίκτες που πήραν από το χέρι όλη την υπόλοιπη ομάδα και την οδήγησαν στην κατάκτηση των τριών βαθμών.Γι' αυτό και φθάσαμε στο σημείο να λέμε ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε μέτρια και κέρδισε. Χρειάζεται, όμως, κι αυτό στο ποδόσφαιρο.

Όταν δεν μπορεί να αποδίδει καλά μία ομάδα να ξέρει πώς να παίρνει τους βαθμούς.Και αυτό είναι το σημείο που ο Άρνεσεν και ο Τούντορ οφείλουν να εστιάσουν ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Πώς θα βρουν παίκτες που θα τονώσουν την προσωπικότητα του ταλαντούχου μεν, αλλά άπειρου και υπό διαμόρφωση ΠΑΟΚ. Από αυτή την άποψη είναι ενθαρρυντικό που ο Άρνεσεν έχει διαμηνύσει στους ατζέντηδες που επικοινωνούν μαζί του ότι στη μεταγραφική περίοδο που έρχεται δεν ψάχνει ταλέντα, αλλά παίκτες λίγο κάτω από τα 30 που θα μπουν άμεσα στην ομάδα για να την βοηθήσουν. Δεν είναι εύκολη διαδικασία αυτή, όμως, από τη στιγμή που ο Σαββίδης είναι πολύ ζεστός με το project ΠΑΟΚ και δηλώνει ότι δεν έχει ξοδέψει όσα δηλώνει στο μυαλό του, τότε υπάρχουν όλα τα εχέγγυα να στεφθεί με επιτυχία η επιχείρηση ενίσχυσης του Δικεφάλου.

Αν δεν ξυπνάνε, ας τους αλλάξει

Αυτό, όμως, είναι το ένα μέρος του προβλήματος που πρέπει να λύσουν Τούντορ και Άρνεσεν. Υπάρχει και ένα ακόμη. Πώς η ομάδα θα παίζει σταθερά-και όχι μόνο κατά διαστήματα και ανά παιχνίδια-καλό ποδόσφαιρο. Είπαμε, αν δεν μπορείς να παίξεις καλό ποδόσφαιρο καλό είναι και το αποτέλεσμα, αλλά το βασικότερο όλων είναι να παίζεις και καλή μπάλα και να κερδίζεις. Σ' αυτό το κομμάτι το βάρος πέφτει στον Ϊγκορ Τούντορ. Από τη στιγμή που δηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες που κοιμούνται και πρέπει να ξυπνήσουν, οφείλει να πάει σε πιο δραστικές κινήσεις. Όσοι έχουν πέσει σε... λήθαργο, καλό είναι να αφήσουν χώρο γι'΄αυτούς που είναι σε εγρήγορση.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δίδυμο Λέοβατς-Κωνσταντινίδη.

Ο κροάτης παίρνει διαδοχικές ευκαιρίες στη βασική ενδεκάδα από τον συμπατριώτη του τεχνικό του ΠΑΟΚ. Είναι προφανές ότι πιστεύει πολύ στην αξία του, γι' αυτό άλλωστε εισηγήθηκε θετικά στο να δοθούν 1,3 εκ. ευρώ για να αγοραστεί από τη Ριέκα. Όμως, εκείνος δεν κάνει τίποτα για να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη. Κινείται σε ρηχά νερά και προσφέρει ελάχιστα, σε αντίθεση με τον νεαρό μπακ που κάθε φορά που μπαίνει προσπαθεί για το καλύτερο και ήδη έχει κάνει ορισμένα πολύ καλά ματς μέχρι τώρα στη σεζόν.Γιατί να μην παίξει εκείνος βασικός στα δεξιά και να πάρει ο Ροντρίγκες αριστερά που γνωρίζει πολύ καλά τη θέση; Γιατί να μην πάρει και άλλες ευκαιρίες ο Ζάιρο;

Το ανακάτεμα στα χαφ

Και δεν είναι μόνο σ' αυτή τη θέση το πρόβλημα. Ο ΠΑΟΚ δείχνει μία αστάθεια και στη μεσαία γραμμή στα τελευταία του παιχνίδια. Σε σημείο που ο Τούντορ έφθασε να αναρωτηθεί πώς γίνεται με τον Πανιώνιο η ομάδα του παίζει με έναν επιπλέον μέσο και να μην μπορεί να κοντρολάρει το ρυθμό του αγώνα. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα το έλεγε αυτό αν ο Τζιόλης ήταν ο φρέσκος μέσος που βλέπαμε στα πρώτα παιχνίδια. Ο Κατερινιώτης δείχνει πώς θέλει ανάσες, ενώ και ο Πέλκας δεν είναι στα επίπεδα που βρισκόταν στους πρώτους μήνες.Είναι σαφές πώς πρέπει να ψάξει λύσεις ο προπονητής του ΠΑΟΚ και από τη στιγμή που, πλην Κάτσε, υπάρχουν πλέον ζεστοί οι Σάμπο, Τσίμιρτο και Αντόνις, μπορεί να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Η χημεία των μέσω είναι πολύ σημαντική για κάθε ομάδα, πόσο μάλλον για τον ΠΑΟΚ που στηρίζεται πολύ στην υπεραριθμία στη μεσαία γραμμή.

Δεν γίνεται να μένει ακόμη θέμα Μπερμπάτοφ ανοιχτό

Πάμε και σε κάτι τελευταίο σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είναι σπάνια περίπτωση ανθρώπου. Ασχολείται τόσο πολύ με την ομάδα του που φτάνει στο σημείο να προβληματίζεται γιατί ο Τζανδάρης, παιδί μεγαλωμένο στις Ακαδημίες του συλλόγου, δεν ήθελε να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον σύλλογο και προτίμησε να πάει στον Ολυμπιακό με κίνδυνο, όπως συμβαίνει, να μένει ανενεργός. Δεν κάνουν τέτοια πράγματα όσοι δεν νοιάζονται πολύ για αυτό με το οποίο καταπιάνονται. Και ο ΠΑΟΚ, για τον Σαββίδη, είναι κομμάτι της ζωής του πλέον.

Μόνο που ακόμη δεν έχει καταφέρει να φτιάξει το μοντέλο διοίκησης εκείνο που θα βοηθά την ομάδα να λύνει άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν και να είναι αποτελεσματική στους σωστούς χρόνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση Μπερμπάτοφ και τα όσα συνέβησαν στο ματς με τη Γκαμπάλα. Έχουν περάσει πάνω από δέκα μέρες, ο ΠΑΟΚ φαίνεται να έχει ξεπεράσει όσα είχαν συμβεί και ο Σαββίδης προαναγγέλλει συζήτηση με τον Βούλγαρο για να δει τι έφταιξε. Κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει να το κάνει, πολύ σωστά πράττει, όμως, είναι καλό ορισμένα πράγματα να λύνονται όταν καίνε την ομάδα. Στο σωστό χρόνο. Και ο ΠΑΟΚ με τον συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης που ακολουθεί ο Ιβάν χάνει πολύ σε χρόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ