OPINIONS

Η ωμή αλήθεια ενός θριάμβου

Η ωμή αλήθεια ενός θριάμβου
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το πώς ο Ίγκορ Τούντορ βάζει σε καλούπια τα ατίθασο άλογο που λέγεται ΠΑΟΚ και αναγκάζει τον κόσμο να ηρεμήσει ΄και να κάνει υπομονή συνειδητά.

Μετά από βραδιές σαν και την χθεσινή καλό είναι να κοντοστέκεσαι λίγο και να βάζεις το μυαλό σου να δουλεύει ανάποδα. Να λες στον εαυτό σου: «Τι έλεγα πριν γίνει ο αγώνας. Πάνω σε ποια πράγματα ασκούσα κριτική στον προπονητή. Δικαιώθηκα ή έπεσα έξω;». Στην προκειμένη περίπτωση το διεκύβευμα της συζήτησης ήταν το ροτέσιον του Τούντορ. Και τι δεν είχε ακούσει ο Κροάτης για την επιλογή του να αφήσει εκτός ομάδας βασικότατους παίκτες στο ματς με την Κρασνοντάρ.

«Ξεφτιλίζεις την ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ», «Ο ΠΑΟΚ είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος και δεν μπορεί να διαχωρίζει τα παιχνίδια σε σημαντικά και μη». «Φοβήθηκε ο Κροάτης, αλλάζει τη φιλοσοφία του γιατί βλέπει τον Σαββίδη να αγριεύει. Θα προλάβει την παρέλαση;». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ατάκες, γιατί ακούστηκαν κι άλλες χειρότερες. Όλες βασισμένες πάνω στο συναίσθημα του οπαδού και φυσικά στην ασφάλεια πώς κανείς από εκείνους που τις χρησιμοποιεί δεν έχει την ευθύνη να πάρει αποφάσεις.

Αυτές ανήκαν μόνο τον Κροάτη προπονητή της ομάδας, που κάθισε και μελέτησε όλα τα στοιχεία που είχε στα χέρια του. Από τη μία, γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα του και ότι αυτή στηρίζει πολλά στα τρεξίματα και τα εκρηκτικά διαστήματα στο παιχνίδι της και από την άλλη, ανέλυσε πώς είχε συμπεριφερθεί την προηγούμενη φορά που είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση:

‘Ίδια, σχεδόν ομάδα, με Ντόρτμουντ και Ολυμπιακό και αποτέλεσμα, 15 χιλιόμετρα λιγότερα στο σύνολο στο ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους», σε σχέση με την αναμέτρηση κόντρα στους Γερμανούς. Πόρισμα: Δεν γίνεται οι ίδιοι παίκτες, να αντέξουν στο ίδιο υψηλό τέμπο,για δύο ενενηντάλεπτα μέσα σε 72 ώρες.

Και όσοι είδατε καλά το χθεσινό ματς, θα καταλάβατε, ότι η μεγάλη διαφορά ήταν στα τρεξίματα και στην ταχύτητα. Η τριάδα (Ροντρίγκες, Ζάιρο, Μακ) που έγινε τετράδα όταν πέρασε στο παιχνίδι και ο Πέλκας στη θέση του Μπερμπάτοφ (μάλλον έχει υποστεί θλάση) στην κυριολεξία έβγαλε το… λάδι των αμυντικών του Παναθηναϊκού.

Κάνω παρένθεση και εκφράζω απορία: Ο Γιάννης Αναστασίου δήλωσε ότι ήταν επιλογή του να. … σπρώξει τον ΠΑΟκ προς την αριστερή του πλευρά. Οκ, το έκανε. Δεν είδε ότι δεν του έβγαινε; Ότι ο Ροντρίγκες με στήριγμα τον Ζάιρο, έκανε πάρτι με αντίπαλο τον Νάνο και ότι αυτό περιορίστηκε στο δεύτερο μέρος, γιατί βγήκε η κούραση από τα συνεχόμενα ματς στον 25χρονο από το Πράσινο Ακρωτήρι;

Επανέρχομαι στην κουβέντα που άνοιξα με τη διαχείριση του ροτέισιον από πλευράς Τούντορ:

Ο Κροάτης έκανε μία επιλογή. Και αυτή ήταν να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας του ΠΑΟΚ στο ματς με την Κraσνοτνάρ και ουσιαστικά να μετατρέψει σε τελικό πρόκρισης το ματς στη Ρωσία, προκειμένου να σιγουρέψει ότι η ομάδα του δεν θα χάσει ούτε βαθμό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Στο χθεσινό ματς ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε τίτλο, αλλά ξεπέρασε την παγίδα να χάσει πάρα πολλά. Σκεφτείτε ποιο θα είναι το θέμα συζήτησης, αν ο ΠΑΟΚ έφερνε, έστω και ισοπαλία με τους «πράσινους». Η αμφισβήτηση θα εξαπλωνόταν σαν γάγγραινα από τη σουίτα του Σαββίδη μέχρι τη θύρα 4 και ο ΠΑΟΚ κινδύνευε, πρόωρα πάλι, να ανοίξει συζήτηση για το αν έκανε ή όχι τη σωστή επένδυση το καλοκαίρι.

Όχι ο ΠΑΟΚ δεν άξιζε να μπει σε μία τέτοια ψυχοφθόρα διαδικασία πάλι΄. Να ξηλώσει το πουλόβερ γιατί έχει ράψει μόνο το μισό και όχι το ολόκληρο.

Φυσικά, η άνετη επικράτηση επί του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να ξεγελά. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι έτοιμος να χτυπήσει τίτλο, έχει ακόμη χτυπητές αδυναμίες, αλλά… Δεν είναι ομάδα με ταβάνι όπως πέρυσι και «γυμνή» από υλικό.

Έχει καταφέρει επιτέλους ο Σαββίδης να φέρει ένα γκρουπ παικτών γρήγορων και ταλαντούχων στην Τούμπα και σε ηλικία που πείθει ότι έχουν περιθώρια εξέλιξης. Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή. Είναι νέος, άπειρος, κάνει λάθη, αλλά έχει δώσει δείγματα ότι αξίζει να επενδύσει πάνω του ο ΠΑΟΚ και να περιμένει να εξελιχθεί μαζί με την ομάδα που χτίζει. Έχει και την ασπίδα που λέγεται Άρνεσεν, οπότε γιατί να μην ηρεμήσει ο κόσμος του ΠΑΟΚ; Αυτή τη φορά του έχει δοθεί πραγματικό όραμα.

Υ.Γ. 1 Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λέει για τη διαιτησία και τις επίμαχες φάσεις του ντέρμπι ο Γιάννης ο Σερέτης. Και απορώ που ο Παναθηναϊκός, κάνει πάλι το λάθος να αναδείξει ως πρώτο θέμα τη διαιτησία. Μπορεί έτσι να κρύβει προβλήματα κάτω από το χαλάκι, η αλήθεια όμως είναι ότι μάλλον… βοηθά με τον τρόπο του τον ΠΑΟΚ, για δεν κοιτάζεται κατάματα στον καθρέφτη για να δει ποιος πραγματικά είναι φέτος και τι βγάζει η σύγκριση με τον αντίπαλό του.

Υ.Γ. 2 Το τεστ ποιότητας και προόδου το πέρασε με επιτυχία χθες ο ΠΑΟΚ. Τώρα έχει ένα άλλο σημαντικότερο να περάσει στην Τρίπολη την επόμενη αγωνιστική. Αυτό της νοοτροπίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ