OPINIONS

Η επανάσταση δεν είναι δονκιχωτισμός

Η επανάσταση δεν είναι δονκιχωτισμός
Σαββίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την δικαίωση που πρέπει να αισθάνεται ο Σαββίδης, τη λογική που πρέπει να προτάξει στις αποφάσεις του για το Κύπελλο και την υποχρέωσή του απέναντι στην ομάδα μόλις όλα ηρεμήσουν.

Είναι εμφανέστατο πλέον πώς κάτι έχει αρχίσει να κινείται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η FIFAενεργοποιήθηκε, η δεοντολογία, η κάθαρση και η εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ με αυτό της διεθνούς συνομοσπονδίας έγιναν έννοιες αποδεκτές απ' όλους, οι “μικροί” της Λίγκας ξεσηκώθηκαν απαιτώντας καλύτερη μοιρασιά στην πίτα των εσόδων, να μην είναι απλά κομπάρσοι σε ένα πρωτάθλημα για έναν.

Νομοτελειακά θα συνέβαινε αυτό από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έπαψε να παίζει μόνος του. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διαθέτουν ισχυρούς επιχειρηματίες-επενδυτές, ο Παναθηναϊκός έχει το δικό του ειδικό βάρος (αν και η ιδιοκτησία του μάλλον δεν έχει καταλήξει σε μία ξεκάθαρη στάση) και οι συνθήκες αρχίζουν να οδηγούν σε μία κατάσταση ισορροπίας.

Βρέθηκε και ένας υπουργός πρόθυμος να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα και έτσι μπαίνουμε σε μία φάση που δημιουργεί την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Χειρότερα άλλωστε δεν μπορεί να πάει το πράγμα.

Η θέση του ΠΑΟΚ στο νέο τοπίο

Ο ΠΑΟΚ και ο μεγαλομέτοχός του, ο Ιβάν Σαββίδης δικαιούνται να λένε (και να αισθάνονται δικαιωμένοι) ότι έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στο να προκληθούν οι ζυμώσεις στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η “φωνή” του, με τη δυναμική που του προσδίδει η παρουσία ενός ισχυρού επενδυτή, έγινε όσο δυνατή χρειάζεται για να προκαλέσει τριγμούς.

Τώρα δεν έχει λόγο να μην πάει στη ρεβάνς

Είναι αλήθεια, μάλιστα, ότι κάποια στιγμή έφθασε και στα όρια της υπερβολής. Όπως το βράδυ του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, όταν ο Σαββίδης ανακοίνωσε ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα κατέβει στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη και μάλιστα ζήτησε να ξαναγίνει ο αγώνας΄(που είχε διακοπεί από επεισόδια) με ξένο διαιτητή. Το έκανε πριν ο Κοντονής πάρει την απόφαση να διακόψει τον θεσμό του Κυπέλλου, δείχνοντας πόσο αποφασισμένος ήταν να προχωρήσει τη ρήξη με το κατεστημένο. Εκείνα τα λόγια ειπώθηκαν στις 2 Μαρτίου.

Σήμερα έχουμε 13 Απρίλη και τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Υπάρχει η προσδοκία ότι ηFIFAμπορεί να προχωρήσει σε καίρια χτυπήματα κατά της διαφθοράς. Η απόφαση για ενεργοποίηση της επιτροπής δεοντολογίας με δικαίωμα να μπορεί να ασχοληθεί και με υποθέσεις πριν τον Ιούνιο του 2015 είναι ένα κέρδος. Όπως και η παραπομπή των “7” ή ακόμη και η πιθανή απόφαση να γίνει ο τελικός με ξένους διαιτητές. Θα υπάρχει ένα προηγούμενο να εφαρμοστεί του χρόνου αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στη διαιτησία.

Θα μου πείτε: “Μα ο Γκιρτζίκης δεν έφυγε όπως το ήθελε ο ΠΑΟΚ. Γιατί να αλλάξει η απόφαση του Σαββίδη;”. Συμφωνώ ότι ως προϊστάμενος όλων όσοι παραπέμπονται ο πρόεδρος της ΕΠΟ θα έπρεπε να παραιτηθεί. Το ότι μένει όμως δεν είναι λόγος για να κάνουν ο ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης τον Δον Κιχώτη. Την ώρα που όλοι δέχονται την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις επαφές Κοντονή-Κουτσοκούμνη, ποιο είναι το νόημα ο ΠΑΟΚ να παραμένει στα χαρακώματα; Τι παραπάνω θα κερδίσει; Να μπει με -3 στο νέο Πρωτάθλημα μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθεί ο Σαββίδης για κυβίστηση; Όχι, δεν αξίζει κάτι τέτοιο ο ΠΑΟΚ.

Ο μεγαλομέτοχός του πρέπει να προτάξει τη λογική και να πάρει την απόφαση η ομάδα να κατέβει στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό όποτε αυτή γίνει. Το αν θα είναι μία ομάδα αποτελούμενη από παιδιά της Κ20 ή της Κ17 για να δείξει ότι ακόμη παραμένει δύσπιστος και περιμένει στην πράξη τις κινήσεις για την κάθαρση ή αν θα πρέπει να κατέβει η κανονική ομάδα είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης που όμως δεν αλλάζει αυτό που αναλύουμε τώρα: Ο ΠΑΟΚ οφείλει να σεβαστεί την ομάδα της νέας χρονιάς και να μην της στερήσει τρεις βαθμούς χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Οι πιο σοβαρές αποφάσεις είναι για το χτίσιμο

Όταν όλα ηρεμήσουν, ο Σαββίδης θα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στο πώς θα στήσει τον ΠΑΟΚ πάνω σε ισχυρές βάσει τη νέα σεζόν, Να αφήσει τα πειράματα και να καταλήξει στον σχεδιασμό και τους ανθρώπους που θα τον υλοποιήσουν για να μην πάνε τα χρήματά του χαμένα. Ο ίδιος έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, άρα κανένα πλάνο τριετίας ή πενταετίας δεν περνά στον κόσμο. Ο απλός οπαδός του ΠΑΟΚ θέλει να δει μία ομάδα με μεγάλους παίκτες πρώτα απ΄ όλα, που θα μπαίνει κάθε Κυριακή για να κερδίσει. Όπως πολύ εύστοχα είπε άνθρωπος που βρίσκεται χρόνια στον σύλλογο (δεν χρειάζεται να αναφέρω όνομα):

'"Όταν ο ΠΑΟΚ έχει έναν επενδυτή μεγέθους Σαββίδη, η βάση του πρέπει να είναι η δεύτερη θέση και ο στόχος να ροκανίζει τη διαφορά από τον Ολυμπιακό για να τον ξεπεράσει κάποια στιγμή”. Αν δεν περάσει αυτή η νοοτροπία υψηλών απαιτήσεων στα αποδυτήρια της ομάδας, τότε τσάμπα θα πάνε και η επανάσταση και τα εκατομμύρια του Σαββίδη...

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ