OPINIONS

"Φτιάχτηκαν" γιατί ο Ιβάν ένιωσε την αγωνία τους

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί το μυστικό πίσω από ντελίριο ενθουσιασμού που προκάλεσε στους οπαδούς του ΠΑΟΚ το ντεμαράζ με Μαουρίσιο, Βιεϊρίνια, Σαμπράνο και αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα που έστειλε ο Ιβάν Σαββίδης.

Είχε καιρό να ζήσει τέτοια μέρα ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Είδε έναν από τους καλύτερους χαφ που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια, τον Μαουρίσιο, να βάζει υπογραφή σε συμβόλαιο τριών ετών.

Έζησε τη στιγμή που ονειρευόταν εδώ και δύο χρόνια με το δικό του παιδί, Αντελίνο Βιεϊρίνια, να ντύνεται και πάλι στα “ασπρόμαυρα”. Και ενθουσιάστηκε όταν έμαθε ότι ο αμυντικός που τόσο πολύ επιθυμούσε να γίνει ο ηγέτης της άμυνάς του, ο Κάρλος Σαμπράνο, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και τα βρήκε με την ομάδα του... Αρκεί να μην του το χαλάσει η FIFA.

Δεν είναι, όμως, κάτι που δεν το έχει ξαναζήσει για να μοιάζει μοναδικό. Την υποδοχή στον Ζαγοράκη το 2005 και τον Γκαρσία το 2008, ακόμη και στον Μπερμπάτοφ πριν δύο χρόνια, δύσκολα θα την φτάσει κάποια από τις μεταγραφές της νέας εποχής (εκτός κι αν ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη μεγαλώσει τόσο που ψωνίζει από το ακόμη πιο πάνω ράφι).

Γιατί, λοιπόν, βίωσε τόσο πολύ έντονα τη χθεσινή μέρα;

Η απάντηση κρύβεται σε όλα όσα έζησε τις μέρες μετά από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Το χαστούκι από την Έστερσουντ έκανε τον απλό ΠΑΟΚτσή να προβληματιστεί, για πρώτη φορά τόσο έντονα, να αναρωτηθεί που το πάει ο Σαββίδης με την ομάδα του. Φυσικά και δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει την ισχύ του μεγαλομετόχου, όταν έχει βάλει ένα κάρο χρήματα από το καλοκαίρι του 2012 και έπειτα. Ούτε ήταν αχάριστος για να μην του αναγνωρίσει ότι έσωσε τον σύλλογο από την καταστροφή. Όμως με τα δικά του όνειρα, του πρωταθλητή ΠΑΟΚ, της ομάδας που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα και θα επιχειρήσει να μπει στο κορυφαίο επίπεδο των ευρωπαϊκών συλλόγων, τι γίνεται;

Πολλοί φοβήθηκαν ότι μετά τον αποκλεισμό στο Έστερσουντ ο Σαββίδης θα αποστασιοποιηθεί. Θα βρει έναν άνθρωπο να βάλει μπροστά για να κάνει διαχείριση, θα του όριζε ένα μπάτζετ και θα τον άφηνε να πορευτεί μόνος του. Αυτός ήταν ο ένας δρόμος. Της απογοήτευσης. Αυτόν που ο Σαββίδης προσπέρασε πολύ γρήγορα.

Ο δικός του, έδωσε απάντηση στην αγωνία του απλού οπαδού του ΠΑΟΚ, γρήγορα και πειστικά. Και ήταν άκρως επιθετική. ΠΑΟΚτσήδικη. Γεμάτη αυτοπεποίθηση και συναίσθηση ΚΑΙ του συλλόγου που υπηρετεί ΚΑΙ της ισχύος που ο ίδιος έχει.

Αποκλεισμός; Το χάπι είναι ακόμη καλύτερες μεταγραφές, ακόμη καλύτεροι παίκτες. Και σε όλες τις θέσεις που είχε ορίσει ο αρχικός σχεδιασμός (χαφ και στόπερ) και με τον Βιεϊρίνια-δώρο για τον κόσμο. Ο Ιβάν Σαββίδης βροντοφώναξε “είμαι εδώ, θέλω έναν ΠΑΟΚ μεγάλο” και όσα λάθη κι αν του καταμαρτυρά κανείς δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσει το ποντιακό πείσμα και την προσήλωση στον στόχο. Και στόχος είναι η κορυφή.

ΤΩΡΑ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ "ΚΑΘΑΡΟ" ΣΧΕΔΙΟ

Φυσικά με τις μεταγραφές δεν λύθηκαν ως δια μαγείας όλες οι παθογένειες του ΠΑΟΚ. Η απουσία ξεκάθαρου σχεδίου που δεν θα αλλάζει κάθε τρεις και λίγο ανάλογα με τα αποτελέσματα. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει βιώσει πολλά στον ΠΑΟΚ πέντε χρόνια για να μην το αντιλαμβάνεται. Και πλέον είναι υποχρεωμένος να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Αυτό το κομμάτι, όμως, είναι κάτι που χτίζεται κάθε μέρα, είναι μία διαρκής και επίπονη διαδικασία. Και κρίνεται σε βάθος χρόνου.

Τώρα προέχει να μπολιαστούν οι εννιά (αν αποκτηθεί και ο Σαμπράνο) μεταγραφές με το υπάρχουν υλικό και να φτιάξουν ένα σύνολο που θα πάρει τον τίτλο. Έχει μεγάλη ανάγκη ο Δικέφαλος ένα πρωτάθλημα. Και γιατί δεν το έχει πάρει 32 χρόνια τώρα και θα εκτοξεύσει το ενθουσιασμό-και άρα τη συσπείρωση-των οπαδών του και για να αποτινάξει απο πάνω του τις ανασφάλειες ετών.

Η κούπα του πρωταθλήματος θα γεμίσει τους πάντες με χαρά και, κυρίως, ηρεμία για να μπορέσουν να βελτιώσουν πράγματα που δεν δουλεύουν καλά τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ. Όπως, για παράδειγμα, η αδυναμία ανάδειξης νεαρών ταλέντων. Ο ΠΑΟΚ έχει μείνει ουσιαστικά στην εποχή του Σταφυλίδη, έδωσε τον Χαρίση δανεικό γιατί έμοιαζε να μην μπορεί να τον αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε και δεν τολμά να δώσει θέση βασικού σε ταλέντα που έχει στις τάξεις του.

Προς το παρόν, όμως, αξία έχει το “ανακάτεμα” σε ρόλους και πλάνα που θα κάνει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Χωρίς, ίσως, να το επιδιώξει ο ίδιος, το μπαλάκι έχει πάει σ' αυτόν. Πρέπει να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί και την πίεση των αποδυτηρίων με τα πολλά αστέρια που θα θέλουν να αγωνίζονται και την πίεση του πρωταθλητισμού. Η κριτική από εδώ και στο εξής θα αρχίζει συνήθως από αυτόν κι αν καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου με τις κινήσεις του και την πορεία της ομάδας θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της σεζόν. Μετά τον Ιβάν Σαββίδη

Υ.Γ. 1 Ακούω συνεχώς από χθες αναλύσεις για το πώς θα στηθεί η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ μετά την έλευση Βιεϊρίνια. Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί και Σαμπράνο (αν γίνει τελικά παίκτης του ΠΑΟΚ). Οι περισσότεροι βάζουν στα άκρα της επίθεσης Μακ και Βιείρίνια. Εμένα, κατά την ταπεινή μου άποψη, μου έχει “κολλήσει” να δω τον Βιεϊρίνια μπακ με τον Μάτος στην απέναντι πλευρά. Αφού το έκανε με επιτυχία στην Γερμανία, γιατί όχι στην Ελλάδα. Πρόβλημα (αγωνιστικό) του ΠΑΟΚ, άλλωστε, είναι ο Λέοβατς και όχι ο Κάμπος.

Υ. Γ. 2 Για κάπως ψαγμένους στα του ΠΑΟΚ.: Τις πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις τις φέρνουν οι πιο μεγάλες αρνήσεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ