OPINIONS

Έτσι θα καεί και ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν

Έτσι θα καεί και ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν
Καμαρά

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το στραβό δρόμο που πήρε ο ''δικέφαλος" και τις τάσεις αυτοκαταστροφής που εμφανίζει σε όλα τα επίπεδα, λίγο πριν το καλοκαίρι της προσδοκώμενης αναγέννησης του.

Δεν χρειάζεται βαθυστόχαστες αναλύσεις για το τι φταίει και ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει αυτή την τραγική εικόνα στα πλέι οφ. Αρκεί να κάνετε μία αντιπαραβολή στις δηλώσεις Χριστόπουλου-Γεωργιάδη. "Όταν τα ματς είναι στη σειρά, η κούραση βγαίνει στο τρίτο παιχνίδι, όχι στο δεύτερο.

Έχουμε βάλει σαν στόχο τα παιχνίδια στην έδρα μας και από και πέρα θα κάνουμε το ροτέισον που χρειάζεται. Είναι διαφορετικό να παίζει η ομάδα Τετάρτη-Κυριακή και διαφορετικό Κυριακή-Τετάρτη", είπε ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, την ώρα που ο τεχνικός του ΠΑΟΚ σημείωνε: "Θα παλέψουμε για να βρούμε λύσεις".

Στα Γιάννινα ασχολούνται με την παραμικρή λεπτομέρεια, έχουν χαράξει μία στρατηγική για τα πλέι οφ και την εφαρμόζουν. Αντίθετα, στον ΠΑΟΚ... ψάχνουν τη λύση. Αλλάζουν το σύστημα και τα πρόσωπα στην ενδεκάδα, προσπαθούν να βρουν το σχήμα που θα κερδίζει τα ματς. Που μυαλό για ροτέισιον και το αν το Τετάρτη-Κυριακή είναι μία μέρα παραπάνω ξεκούραση από το Κυριακή-Τετάρτη.

Για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά και δεν φταίει ο Γεωργιάδης γι' αυτό που γίνεται. Ο ΠΑΟΚ, παίρνοντας την απόφαση να απομακρύνει τον Δώνη, δεν είχε έτοιμο κανένα εναλλακτικό πλάνο για τη θέση του προπονητή. Αποφασίστηκε να πέσει ο Γ.Χ. στα βαθιά και να... κολυμπήσει στα όρια όπως κάνουν οι άνδρες των ΟΥΚ.

Δυστυχώς, όμως, για τον ΠΑΟΚ, η ομάδα μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο έχει πάρει την κατηφόρα ψυχολογικά και δεν υπάρχει κανείς, όχι να την συνεφέρει, αλλά τουλάχιστον να την στηρίξει.

ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 0-1

Επειδή έζησα τους ανοιξιάτικους μήνες του 2008, όταν γινόταν το ξήλωμα των... σαρδέλων στον ΠΑΟΚ για να χτιστεί η νέα ομάδα γνωρίζω πώς γίνεται η διαδικασία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά (τα ξεφωνητά στον Κλάους των 22 γκολ στο μέτριο φετινό ΠΑΟΚ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα), παίκτες που έχουν το ταλέντο και θέση στη νέα ομάδα που θα επιδιώξει να δημιουργήσει ο ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι να συμπαρασυρθούν από το... τσουνάμι αποχωρήσεων που φέρνουν οι κακές εμφανίσεις και τα λαϊκά δικαστήρια και ο ΠΑΟΚ να μην τους αξιοποιήσει ποτέ.

Κάτι ανάλογο νιώθω ότι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα είναι σε κακή κατάσταση, ουδεμία αντίρρηση πάνω σ' αυτό, αλλά από την άλλη είναι κρίμα να απαξιωθεί στο 100%, απλά και μόνο λόγω του θυμού από τα κακά αποτελέσματα στην έναρξη των πλέι οφ.

Αυτά που συνέβησαν έξω από το γήπεδο της Τούμπας χθες, είναι μέχρι ένα σημείο μία δικαιολογημένη αντίδραση αγανακτισμένων οπαδών. Θέλουν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους πρόσωπο με πρόσωπο στους παίκτες και ως εκεί όλα καλά. Όταν αρχίζουν οι χυδαίες εκφράσεις, απειλούνται συμπλοκές με τους άνδρες των σεκιούριτι, κλοτσιούνται αυτοκίνητα και πετάγονται αντικείμενα, τότε η... μπάλα χάνεται.

Όρμηξαν κατά των παικτών οι οπαδοί του ΠΑΟΚ!

Δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ τους παίκτες, αλλά καμία ομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε κλίμα έντασης και ρήξης σχέσεων με τον κόσμο της.

Το αυτονόητο, για μένα που ήμουν αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνέβησαν, ήταν να υπάρχουν ένας-δύο άνθρωποι-στελέχη της ΠΑΕ, στενότατα στελέχη του Σαββίδη, που θα έβγαιναν μπροστά για να προσπαθήσουν να δείξουν ότι αλλάζει επίπεδο ο ΠΑΟΚ. Είναι πραγματικά αδιανόητο, ο ΠΑΟΚ να διαθέτει επενδυτή, άρα την δυνατότητα να δώσει λύση στο πρόβλημά του, και να παρουσιάζει τέτοια εικόνα.

Τόσο δύσκολο είναι να υπάρχουν ένας-δύο άνθρωποι που θα έχουν το ειδικό βάρος να βγουν μπροστά σε στιγμές κρίσεις και να πούνε στον κόσμο τα αυτονόητα;. "Βλέπουμε το πρόβλημα, συμμεριζόμαστε την αγωνία σας, κάντε λίγη υπομονή και το καλοκαίρι θα τα διορθώσουμε όλα". Ένα τόσο απλό μήνυμα χρειαζόταν, αλλά δεν υπάρχει κανείς για να το περάσει.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ότι όλοι όσοι ασχολούνται τους τελευταίους μήνες με την ομάδα αποφεύγουν να πάρουν πρωτοβουλίες, να αναλάβουν δράσεις, απλά και μόνο για να μην χρεωθούν λάθος από τον ιδιοκτήτη. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει με... μοναρχία που για να λειτουργήσει περιμένει να πάρει αποφάσεις και να κάνει κινήσεις ο ηγέτης της.

Ψηφίζει εθνική Αλβανίας ο Κάτσε;

Έτσι, όμως, ο ΠΑΟΚ δεν θα πάει μπροστά και ο Σαββίδης πολύ σύντομα θα φθαρεί και ο ΠΑΟΚ θα κινδυνέψει να χάσει την πιο μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να γιγαντωθεί.

Φυσικά, όλοι αυτοί οι προβληματισμοί πρέπει πρώτα απ' όλα να απασχολήσουν τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ. Η κατανομή αρμοδιοτήτων και ρόλων και η ανάληψη πρωτοβουλιών από τα στελέχη του πρέπει να είναι δική του απαίτηση. Γιατί αλλιώς η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν θα λειτουργεί σαν σύγχρονο ποδοσφαιρικό κλαμπ.

Κλείνοντας, θα 'θελα να αφιερώσω δύο λόγια για όσα όσα έφεραν τον ΠΑΟΚ μέχρι εδώ. Είναι προφανές ότι ο αγωνιστικός σχεδιασμός δεν λειτούργησε. Οι παίκτες δείχνουν σε κακή σωματική κατάσταση, η απειθαρχία χτυπά κόκκινο (θυμηθείτε κάποιες χθεσινές αντιδράσεις του Καμαρά, για παράδειγμα) και ο μεταγραφικός σχεδιασμός (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) τόσο του καλοκαιριού, όσο και του Γενάρη απέτυχε παταγωδώς. Αλλά ας μην επεκταθούμε τώρα. Θα το κάνουμε με το τέλος των πλέι οφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ