OPINIONS

Ένας Τζαβέλλας για όλη την άμυνα

Ένας Τζαβέλλας για όλη την άμυνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει τη σκέψη που έκαναν πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ, παρακολουθώντας τον αγώνα της Εθνικής και που προφανώς πέρασε από το μυαλό του Ίβιτς και σίγουρα δείχνει πόσο πολύτιμο εργαλείο είναι για τον ΠΑΟΚ o Τζαβέλλας.

Ας αρχίσουμε με την ευχή, ο Γιώργος Τζαβέλλας να μην έχει πάθει μεγάλη ζημιά στο δεξί γόνατό του. Θα είναι πραγματικά κρίμα και για την εθνική Ελλάδας και για τον ΠΑΟΚ να τον στερηθούν στην καλύτερη φάση της ποδοσφαιρικής καριέρας του, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στο ματς με την Κύπρο.

Ο 29χρονος αμυντικός πάντα είχε πάθος και τσαγανό στο παιχνίδι του, πλέον όλο αυτό έχει μπολιαστεί με ωριμότητα και το μείγμα βγάζει το άκρως αξιόλογο αποτέλεσμα που είδαμε και χθες στο Καραϊσκάκη. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει με τον Τζαβέλλα από πέρσι γι' αυτό και τον ανέδειξαν MVP της προηγούμενης σεζόν. Δεν είχαν διλήμματα, παρά την ταραχώδη εκκίνηση στην παρουσία του στον ΠΑΟΚ, τη μία με τις διαπραγματεύσεις μέχρι να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο και την άλλη την περίοδο Αναστασιάδη.

Δίλημμα, ίσως, να έχει ο Βλάνταν Ίβιτς, όταν θα τον έχει και πάλι απολύτως καλά στη διάθεσή του. Του το δημιούργησε ο Μίχαελ Σκίμπε που... έχει θυμηθεί τον παλιό ρόλο του Τζαβέλλα στην ποδοσφαιρική καριέρα του, τον χρησιμοποιεί ως αριστερό μπακ στην Εθνική και τα πάει εξαιρετικά. Το ίδιο κάνει και με τον ΠΑΟΚ, αλλά ως στόπερ, θέση στην οποία καθιερώθηκε από τότε που είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας ο Χουμπ Στέφενς και εξελίχθηκε με τον Ίγκορ Τούντορ.

Προφανώς, ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ δεν θα είχε κανένα λόγο να σκέφτεται να του αλλάξει ρόλο, αν ένιωθε ότι είχε και στην αριστερή πλευρά του ΠΑΟΚ έναν Λέο Μάτος. Ο Βραζιλιάνος, όμως, που έχει παίξει αριστερό μπακ στη Ντνίπρο, στον ΠΑΟΚ έχει καθιερωθεί στα δεξιά και πάει πολύ καλά.

Δεν πείθει ο Λέοβατς

Αντίθετα, η παρουσία του Μαρίν Λέοβατς στο αριστερό άκρο της άμυνας του Δικεφάλου δεν είναι ανάλογα καλή. Ούτε καν αρκούντως καλή θα έλεγε κανείς, αφού και οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν κρύβουν ότι ο Κροάτης δεν θυμίζει τον παίκτη που τελείωσε πέρσι τη σεζόν,με πολύ ουσιαστικές εμφανίσεις από την ώρα που ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας ο Βλάνταν Ίβιτς.

Ο Λέοβατς δεν πείθει ούτε ανασταλτικά, αφού σε αρκετά παιχνίδια αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο της ομάδας, ούτε επιθετικά καθώς μέχρι σήμερα έχει μόνο εκλάμψεις όπως ήταν η σέντρα στο κεφάλι του Αθανασιάδη στη φάση του 1-2 με τη Σλόβαν στο Λίμπερετς.

Προς το παρόν, ο Ίβιτς δεν έχει μπει στη διαδικασία να ψαχτεί για αντικαταστάτη του 28χρονου Κροάτη στα μεγάλα παιχνίδια. Αν συνεχίσει στο ίδιο μέτριο τέμπο, όμως, προφανώς θα το κάνει και με βάση την εικόνα που βγάζει στην εθνική ομάδα ο Τζαβέλλας, μοιάζει ο καταλληλότερος.

Ο εκ των αρχηγών του ΠΑΟΚ βγάζει μεγαλύτερη... επιθετικότητα στην άμυνά του (στο Πρωτάθλημα κάνει κατά μέσο όρο 5 κλεψίματα ανά ματς, έναντι 3 του Λέοβατς), ενώ είναι και πιο αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματα. Παράλληλα έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει και παιχνίδι από πίσω (θυμηθείτε ως απόλυτο παράδειγμα την συνεργασία με τον Μυστακίδη στο γκολ που πέτυχε ο νεαρός μεσοεπιθετικός στο ματς των πλέι οφ με την ΑΕΚ στην Τούμπα).

Προφανώς, το μεγαλύτερο εμπόδιο για μία τέτοια μετάθεση είναι η παρουσία των υπόλοιπων στόπερ του ΠΑΟΚ. Κακά τα ψέματα, ο διεθνής άσος έχει δείξει ότι αποτελεί τη σταθερά στο κέντρο της άμυνας. Ούτε ο Βαρέλα, ούτε ο Κρέσπο που παίρνουν αρκετό χρόνο συμμετοχής (γιατί με τον Μαλεζά δεν συμβαίνει το ίδιο), έχουν δείξει ακόμη ότι μπορούν να καπαρώσουν ως δίδυμο τις θέσεις των κεντρικών αμυντικών για σερί αγώνων.

Ειδικά, από τον Βαρέλα για τον οποίο ο ΠΑΟΚ έδωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για να τον αποκτήσει, οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Αν πιάσει τη φόρμα που είχε στην Στεάουα και "κόψει" τα αβίαστα λάθη, τότε θα είναι πιο εύκολο για τον Ίβιτς να σκεφτεί μία ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του Τζαβέλλα ως αριστερό μπακ.

Μέχρι τότε το ερώτημα "στόπερ ή μπακ" θα αποτελεί για τον Τζαβέλλα απλά ένα παράσημο της προσφοράς του στον ΠΑΟΚ και της αξίας του ως ποδοσφαιριστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ