OPINIONS

Ένας Μάτος σε κάθε γραμμή

Ένας Μάτος σε κάθε γραμμή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός προσπαθεί να βρει τι φταίει για τους δέκα χαμένους βαθμούς του ΠΑΟΚ στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές και καταλήγει σε μία και μόνη ωμή αλήθεια.

Έχει γκίνια ο ΠΑΟΚ. Δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς αυτό, αποτυπώνεται από μόνο του στην στατιστική. Επτά μόλις γκολ σε 111 τελικές (δεύτερος στο σύνολο του πρωταθλήματος, έχοντας μπροστά του μόνο τον Παναθηναϊκό που έχει πετύχει όμως τα διπλάσια γκολ). Στη Νέα Σμύρνη 0/11, εκ των οποίων δύο δοκάρια και ένα πλασέ άουτ σε κενή εστία.

Είναι προφανές ότι υπάρχει και ψυχολογικό πρόβλημα. Όσο δεν μπαίνουν τα γκολ, τόσο η… χασογκολίαση του Κάμπος θα εξαπλώνεται σαν επιδημία στην ομάδα. "Κόλλησε" ο Περέιρα, επηρέασε λίγο και τον Κουλούρη, ακόμη και τον Μάτος. Ας τον αφήσουμε, όμως, τον Βραζιλιάνο για λίγο στην άκρη γιατί αυτός είναι το κυρίως θέμα μας.

Ειδικά για το ματς της Νέας Σμύρνης, αποδείχθηκε ότι το ροτέισιον του Ίβιτς ήταν υπερβολικό. Έχει όμως το ελαφρυντικό ότι πριν το ματς, τόσο ο Ροντρίγκες όσο και ο Λέοβατς φαινόταν σε κακή κατάσταση. Δεν αναφέρω το όνομα του Κλάους γιατί στο σχεδόν τέταρτο που αγωνίστηκε δεν επιτρέπει να υποστηριχθεί κάτι ανάλογο. Το έχουμε ξαναγράψει. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί κανείς να χρεώσει στον Σέρβο τεχνικό είναι η απειρία του. Την πλήρωσε ο ΠΑΟΚ στη Βέροια (και εκεί με το υπερβολικό ροτέισον) και στο "Γ. Καραϊσκάκης" που δεν προστάτευσε την ισοπαλία, αφού είδε πρώτα την μάδα του να χάνει τα άχαστα.

Σ’ αυτό το γήπεδο, όμως, φάνηκε και το έργο του. Γιατί αν κανείς συγκρίνει την εικόνα του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό, σε σχέση με αυτό που παρουσίασαν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ κόντρα στους "ερυθρόλευκους" είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μία καλή ομάδα και το έχουμε ξαναγράψει. Ένα σύνολο με αρχή μέση, τέλος και ξεκάθαρο πλάνο στο παιχνίδι του. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς ακόμη και στην κακή μέρα του γιατί είναι μία ομάδα που δεν θα εκτεθεί -για την ακρίβεια θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά μη αναμενόμενα στο παιχνίδι- σε βαριές ήττες.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ

Το μείον της είναι ένα και πάρα πολύ απλό. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός που έγινε το καλοκαίρι δεν κάλυψε τις ανάγκες για μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Η Τούμπα γέμισε από εργαλεία, αλλά μόνο έναν μεγάλο παίκτη, τον Λέο Μάτος. Όσο βαρύ ή πρόωρο κι αν ακούγεται, ο Βαρέλα για τον οποίο δαπανήθηκε πάνω από ένα εκατ. ευρώ για να αποκτηθεί από την Στεάουα δεν είναι ο αμυντικός που θα κάνει τη διαφορά. Μπορεί να ανεβάσει την απόδοσή του στην πορεία, πολύ δύσκολα (και μακάρι να διαψευστώ) θα πιάσει τα στάνταρ του Κοντρέρας που έκανε παιχνίδι από πίσω.

Με την ίδια λογική σύγκρισης, ούτε ο Κάνιας είναι Γκαρσία, ούτε ο Κάμπος είναι Βιεϊρίνια ή Μακ για να έρθουμε στα πολύ πρόσφατα. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η λύση για τα προβλήματα του ΠΑΟΚ βρίσκεται στις μεταγραφές. Του Ιανουαρίου αρχικά και του επόμενου καλοκαιριού στη συνέχεια. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από έναν Μάτος σε κάθε γραμμή και αυτό πρέπει να το καταλάβει πρώτος απ’ όλους ο Ιβάν Σαββίδης. Που έχει ρίξει άπειρα χρήματα για αγορές παικτών και όταν αποφάσισε να φέρει ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο προτίμησε να το δώσει στον Μπερμπάτοφ που είχε κλείσει ο κύκλος του.

Ακούω δεξιά και αριστερά διάφορα μετά το ματς του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο για τον Ίβιτς και το κατά πόσο είναι ο ενδεδειγμένος να οδηγήσει τον Δικέφαλο στην κορυφή. Την προσωπική άποψή μου, νομίζω, την αντιλαμβάνεται ο καθένας έχοντας διαβάσει το άρθρο μέχρι εδώ. Ακόμη κι αν μπούμε στη λογική, όμως, να ανοίξουμε συζήτηση για το κεφάλαιο προπονητής στον ΠΑΟΚ, τότε απλά θα βάλω από την αρχή στην κουβέντα την παράμετρο "ποιότητα υλικού". Όποιος κι αν πάρει το τιμόνι του ΠΑΟΚ στα χέρια του, δεν θα πετύχει τίποτα πολύ καλύτερο από αυτό που τώρα πετυχαίνει ο ΠΑΟΚ αν δεν βρει μερικούς παίκτες με προσωπικότητα να ανεβάσουν όλο το σύνολο.

Νομίζω το γνωρίζει πολύ καλά και ο Σαββίδης αυτό. Άλλωστε και τον πασίγνωστο σεφ Σκαρμούτσο με τον οποίο είχε ανοίξει συνεργασία στο εστιατόριο του "Μακεδονία Παλλάς" φρόντιζε να προμηθεύει από την αρχή με τα καλύτερα υλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μεγάλη νίκη Πανιωνίου με Ιρανούς, αλλά και γκίνια του ΠΑΟΚ
Ίβιτς: "Μόνο με δουλειά διορθώνεις πράγματα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ