OPINIONS

Εκνευρισμένος δεν πας για τίτλο

Εκνευρισμένος δεν πας για τίτλο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τα πολλά νεύρα που υπήρχαν στον αγωνιστικό χώρο και τις κερκίδες της Τούμπας, το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στον άξονα και αναγνωρίζει ελαφρυντικό στον μοιραίο Γκάρι Ροντρίγκες.

Έχει πολύ "ψωμί" το ματς του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Μπορεί να το πιάσει κανείς από πολλές πλευρές. Από τα άχαστα γκολ του Ροντρίγκες και του Τζάλμα, από την ανοχή του διαιτητή Βάτσιου στο αντιαθλητικό και γεμάτο σκοπιμότητα παιχνίδι της Ξάνθης και το πέναλτι του Γουάλας που δεν είδε ούτε αυτός ούτε ο βοηθός του Βεργέτης.

Σοβαρές παράμετροι και οι δύο, υπάρχει όμως κάτι που τα καλύπτει όλα και ήταν ο πιο καταλυτικός παράγοντας στο να "κολλήσει" ο ΠΑΟΚ στο 0-0. Ο εκνευρισμός. Των ποδοσφαιριστών αλλά και της κερκίδας. Είναι προφανές ότι όλοι όσοι βρέθηκαν χθες στην Τούμπα, πρωταγωνιστές και θεατές περίμεναν άλλη εξέλιξη στο παιχνίδι. Έναν θρίαμβο του ΠΑΟΚ, μία άνετη νίκη και από πολύ νωρίς. Και το γεγονός ότι δεν ήρθε τους έφερε νεύρα, πολλά νεύρα. Αυτό είναι ένα λάθος αδικαιολόγητο, αφού η Ξάνθη έχει δείξει εδώ και χρόνια πώς έρχεται να παίξει στην Τούμπα. Κλείνεται στο μισό γήπεδο, "κυνηγά" την καθυστέρηση, πάει το ματς στις δυνατές μονομαχίες. Ειδικά επί εποχής Λουτσέσκου.

Και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ πιάστηκε ανέτοιμος να βρει αντίδοτο σ’ αυτό το στυλ παιχνιδιού είναι κάτι που δεν συγχωρείται. Τα νεύρα κυριάρχησαν στην ομάδα και τον κόσμο του ΠΑΟΚ πριν ακόμη από το ημίωρο. Προσωπικά, εκεί αποδίδω τα… χαμένα άχαστα προ κενής εστίας. Καθαρό μυαλό δεν υπήρχε σε κανέναν, ακόμη και για να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί στη φάση του πέναλτι του Γουάλας (δεν είναι αυτή η πρώτη αιτία της απώλειας βαθμών για να μην παρεξηγηθούμε).

Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΚΑΡΙ

Ούτε στους οπαδούς στην κερκίδα, ορισμένοι από τους οποίους μετέτρεπαν τον εκνευρισμό τους από τα γκολ που δεν έμπαιναν σε αποδοκιμασίες σε βάρος του Γλύκου που καθυστερούσε ένα-δύο δευτερόλεπτα να εκτελέσει ένα άουτ ή του Πέλκα που επιχείρησε ένα σουτ από μακριά. Γι' αυτό και όταν βρέθηκε σε θέση βολής, σκεπτόμενος μην αστοχήσει και τα ξανακούσει έδωσε την μπάλα δεξιά στον Μάτος.

Ο κόσμος έχει δίκιο να δυσαρεστείται όταν οι παίκτες δεν κάνουν το σωστό (πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιλογή του Τιάμ που αντί να δώσει πάσα "πάρε-βάλε" στον Ροντρίγκες στο 93' επιχείρησε να σκάψει την μπάλα πάνω από τον Ζίβκοβιτς. Όμως, την ώρα του αγώνα οφείλουν να συγκρατούνται και να σκέφτονται πως θα ωθήσουν την ομάδα τους στη νίκη και να κρατήσουν τα παράπονα για μετά. Είναι αυτή η περιβόητη "βοή" της Τούμπας για την οποία πολλοί έχουν μιλήσει, λίγοι όμως την αντέχουν.

Φυσικά, εκνευρισμένος ήταν και ο Γκάρι Ροντρίγκες. Που μετά τη χαμένη φάση του 83' κλοτσούσε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Όμως, στον 26χρονο μεσοεπιθετικό μπορώ να αναγνωρίσω ένα ελαφρυντικό. Ότι δεν σταματά να προσπαθεί, ότι βγάζει τσαγανό, ότι όταν το ματς δεν πάει καλά πατάει γκάζι και όχι φρένο. Κι ας φεύγει καμιά φορά από τον δρόμο.

O AΞΟΝΑΣ, Ο ΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΕΪΡΑ

Υπάρχουν και αμιγώς αγωνιστικά συμπεράσματα από το ματς της Τούμπας. Πρώτο και σημαντικότερο ότι αν δεν πάει καλά ο Μπίσεσβαρ, όπως συνέβη με την Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ δεν έχει άλλον παίκτη να κάνει παιχνίδι από τον άξονα. Μόνο τον Τσίμιροτ που έχει καλή κάθετη πάσα αλλά δεν είναι ο παίκτης που θα πάει σε ατομική ενέργεια που μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες. Ο Κάνιας είναι μόνο κόφτης, ενώ ο Πέλκας νιώθει μεγάλη πίεση από την κερκίδα και πρέπει να "ψηθεί" σ’ αυτό για να μπορεί να το αντέξει.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Ο Μάτος έκανε το πρώτο κακό του παιχνίδι στον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ δεν δημιούργησε καθόλου ευκαιρίες και ρήγματα από τα δεξιά. Μπορεί να είναι δεξιός μπακ-χαφ, αλλά με βάση τα όσα έχω δει μέχρι σήμερα, μου μοιάζει ο παίκτης που αποτελεί το πιο σημαντικό βαρόμετρο για όλον τον ΠΑΟΚ. Αν δεν είναι σε καλή μέρα, όπως με την Ξάνθη, δύσκολα θα έχει τρόπο ο Ίβιτς να τον αντικαταστήσει.

Τέλος, ένα στοιχείο που εκτιμώ ότι πρέπει να προβληματίσει τον Ίβιτς. Σε τέτοια ματς, ο ΠΑΟΚ θα έχει πολλά κερδισμένα στημένα, είτε από κόρνερ είτε από φάουλ. Καλύτερο εκτελεστή από τον Φακούντο Περέιρα δεν μπορώ να σκεφτώ στο ρόστερ του Δικεφάλου. Οπότε ίσως πρέπει να έχει μεγαλύτερη συνεισφορά στο πλάνο του Σέρβου τεχνικού.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Έχανε τα άχαστα ο ΠΑΟΚ, 0-0 με την Ξάνθη
Τα γκολ της 5ης αγωνιστικής της Super League
Ίβιτς: "Δεν είχαμε καθαρό μυαλό"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ