OPINIONS

"Ει ο Θεός μεθ΄ημών…"

"Ει ο Θεός μεθ΄ημών…"
Παππάς Ρατς Αθανασιάδης INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός σχολιάζει το κεφάλαιο «ΠΑΟΚ και διαιτησία» με αφορμή τη διαιτησία του Ανδρέα Παππά στη Λιβαδειά και τη φιλοσοφία του Αναστασιάδη που βγαίνει μέσα από μία ιστορική φράση του Ιωάννη Καποδίστρια που χρησιμοποίησε.

Την ώρα του αγώνα και αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα στη Λιβαδειά ούτε ο Άγγελος Αναστασιάδης μπορούσε να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του από τα σφυρίγματα του Ανδρέα Παππά, παρότι προηγουμένως είχε «μαλώσει» τον Παπαδόπουλο για την κάρτα που πήρε πηγαίνοντας προς τον πάγκο. Και τα… γαλλικά του τον συνέλαβε η κάμερα να λέει και την ατάκα «παρωδία» εκστόμισε μπροστά στο μικρόφωνο του συνδρομητικού καναλιού.

Όταν οι σφυγμοί του επανήλθαν στο κανονικό, όμως, αντιμετώπισε το όλο θέμα με την αυτοσυγκράτηση που τον διακρίνει από την αρχή της σεζόν.

Αρχικά, είπε στους παίκτες του στα αποδυτήρια πως δεν πρέπει να διαμαρτύρονται στους διαιτητές. «Δεν κερδίζουμε τίποτα έτσι. Μόνο κάρτες μαζεύουμε» τόνισε και έφυγε για τη συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εκεί, παρά την πίεση που δέχθηκε, αρνήθηκε να πει το παραμικρό ενάντια στον Παππά παρότι τον είχε βγάλει από τα ρούχα του λίγη ώρα πριν.

Θέλησε να επιμείνει στην φιλοσοφία του να μην ασχολείται η ομάδα του με τους διαιτητές. Και το έκανε με αυτό που ξέρει πολύ καλά και του αρέσει να κάνει: Επικαλούμενος φράσεις θρησκευτικού χαρακτήρα. «Έχω παρακαλέσει την Παναγιά να μας δώσει το πρωτάθλημα. Να δώσει σε όλους μας υπομονή. Αυτό που έγινε τώρα και αγανάκτησε ο κόσμος, αν κάνουμε και εμείς το ίδιο θα είναι λάθος».

Λίγα δευτερόλεπτα μετά , επικαλέστηκε και μία ιστορική φράση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, όταν για πρώτη φορά απευθύνθηκε από την Αίγινα στον ελληνικό λαό: «Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Με απλά λόγια, «αν ο Θεός είναι μαζί μας, κανείς δεν είναι εναντίον μας».

Αυτή είναι η φιλοσοφία του σε όλα όσα αφορούν στην ομάδα του και αυτό συμπεριλαμβάνει και τη διαιτησία. Ο Αναστασιάδης πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα, να κερδίζει με τον Σαλπιγγίδη δεξί μπακ και τον Αθανασιάδη αριστερό τον Ολυμπιακό, λογικό είναι ότι δεν κολλάει και στους διαιτητές.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πιστεύει ότι η ομάδα του πρέπει να κερδίζει και τους διαιτητές. Και θα το κάνει όταν δεν μπει στον πειρασμό των διαμαρτυριών, των νεύρων και των τσαμπουκάδων. Μέχρι τώρα κατάφερε να το περάσει πολύ καλά στα αποδυτήρια. Χθες υπήρξαν στιγμές που ξέφυγαν για λίγο ορισμένοι παίκτες του και γι’ αυτό θέλησε να το μαζέψει αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι και ο Τζαβέλλας ομολόγησε ότι δεν έπρεπε να αντιδράσει στην… κοκορομαχία με τον Μάντζιο και μίλησε για την προσπάθεια που κάνει να μην επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης σεζόν.

Δεν είναι εύκολο αυτό που επιχειρεί ο Αναστασιάδης, ειδικά όταν είναι προπονητής σε μία ομάδα που-μέχρι ένα σημείο δικαιολογημένα αλλά πολλές φορές με τάση να πάει στην υπερβολή-είχε μάθει να μην κρύβει τον εκνευρισμό της για τους διαιτητές.

Πολλοί θα ήθελαν χθες να τους ακούσουν να εξαπολύει μύδρους κατά του Παππά και της ΚΕΔ. Θα ακουγόταν πολύ ευχάριστα στα αυτιά μερίδας του κόσμου, αλλά και του Τύπου ας μην εξαιρούμε τους εαυτούς μας. Όμως, ο ίδιος έχει βαθιά πίστη μέσα του ότι αν μπει σε αυτή τη λογική μόνο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην ομάδα του.

Και έχει απόλυτο δίκιο. Αν ένας διαιτητής θέλει να «σπρώξει» μία ομάδα σε βάρος του ΠΑΟΚ (δεν θα μπούμε στη συζήτηση για το τι έκανε χθες ο Παππάς γιατί είναι βέβαιο ότι στα μηνύματα κάτω από το άρθρο θα… σφάζονται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με εκείνους άλλων ομάδων και θα χάσουμε το βασικό νόημα του άρθρου) δεν έχει κανένα νόημα οι παίκτες του να προσπαθήσουν να τον… σταματήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέρα από την απόδοσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Την ίδια φιλοσοφία εν μέρει ασπάζεται και η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Δεν θέλει να προχωρήσει σε έκδοση ανακοίνωσης γιατί θεωρεί ότι δεν έχει κανένα νόημα. Η ΕΠΟ και κατ’ επέκταση η ΕΠΟ, σύμφωνα με την δική της άποψη, είναι το ίδιο το πρόβλημα και δεν έχει νόημα να της απευθύνει κάποια μήνυμα. Η δική της προσπάθεια επικεντρώνεται σε ενέργειες όπως η κοινοποίηση του προβλήματος της διαιτησίας στο εξωτερικό. Ήδη ο Ιάκωβος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, έχει μιλήσει υψηλά ιστάμενους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι δικές μας πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι έχει ήδη ετοιμαστεί και το ντοκιμαντέρ που είχε προαναγγείλει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ήδη το έχει στείλει σε κάποιους.

Το τι θα βγάλει αυτή η διαδικασία είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει επιλέξει μία τακτική που δεν αρκείται μόνο στο ύψωμα της φωνής εντός συνόρων.

Υ.Γ. Ίσως ορισμένοι να νομίζουν ότι αποφεύγω να πάρω θέση για τη διαιτησία του χθεσινού αγώνα. Αν και υπήρχαν φάσεις που αδίκησε και τον Λεβαδειακό ( για παράδειγμα το άτσαλο χέρι του Παπαδόπουλου στην προσπάθειά του να διώξει τη μπάλα με κεφαλιά ψαράκι μέσα στην περιοχή που θα μπορούσε να είχε σφυριχτεί πέναλτι), η διάθεσή του Ανδρέα Παππά μέσα στο παιχνίδι, κυρίως με φάουλ που έδινε με χαρακτηριστική ευκολία, ήταν να σπρώξει τον Λεβαδειακό μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Για ποιο λόγο είναι μία συζήτηση που αν την ανοίξουμε δεν θα τελειώσει ποτέ και θα μας οδηγήσει σε λάθος δρόμο από αυτόν που θέλει να αναδείξει το παρόν άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ