OPINIONS

Δεν συγχωρούνται άλλα λάθη στις μεταγραφές

Δεν συγχωρούνται άλλα λάθη στις μεταγραφές
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν δικαιολογίες για λάθη στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο για τον ΠΑΟΚ και καταλήγει στο συμπέρασμα: "Παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά, αλλιώς κανένας".

Αγαπημένη περίοδος κάθε οπαδού τα Χριστούγεννα. "Μίνι καλοκαίρι", όπως το βαφτίζει ένας φίλος μου, επειδή για μερικές εβδομάδες φουντώνει και πάλι το ενδιαφέρον για τις μεταγραφές. Όνειρα και ελπίδες για "τον παικταρά που θα γκρεμίσει τα τσιμέντα του γηπέδου" ζωντανεύουν, οι συζητήσεις για το ποιος πρέπει να είναι ο εκλεκτός "φουντώνουν". Ειδικά, σε ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ που απέχουν αρκετά χρόνια από τους τίτλους, στο τέλος της σεζόν, οι επιλογές που γίνονται τώρα συνοδεύονται από μία αποτίμηση που συνήθως είναι αρκετά "σκληρή".

Μεγάλο το καράβι, μεγάλες και οι απαιτήσεις και ειδικά αυτόν Γενάρη για τον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει και δικαιολογία στο λάθος. Το χρήμα ρέει άφθονο, όπως αποδείχθηκε με στοιχεία στην ετήσια απολογιστική Γ.Σ. της ΠΑΕ, η εμπειρία, πλέον, είναι μεγάλη αφού διανύουμε την πέμπτη σεζόν της εποχής Σαββίδη και-ειδικά φέτος-υπάρχει μία ομάδα που "φωνάζει" για το τι ακριβώς χρειάζεται.

Αυτό είναι το πιο μεγάλο κέρδος από τους πρώτους μήνες της σεζόν. Ότι ο Βλάνταν Ίβιτς έφτιαξε κορμό, ένα καθαρό σύνολο το οποίο δείχνει ξεκάθαρα πάνω στο χορτάρι ποια είναι τα δυνατά σημεία και ποιες οι αδυναμίες του. Γι' αυτό το θέμα της ενίσχυσης του Δικεφάλου έχει τεθεί τόσο καθαρά: Φορ, οκτάρι με δυνατότητα να παίξει box to box και-λιγότερο πιεστικά-ένας εξτρέμ για να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού σε Κάμπος και Ροντρίγκες και να υπάρχει μία ποιοτική εναλλακτική λύση.

Επιπλέον, είναι πολύ συγκεκριμένοι οι στόχοι τους οποίους θέλει να πετύχει στο υπόλοιπο της σεζόν αυτός ο ΠΑΟΚ. Στην Ελλάδα να διατηρήσει το κεκτημένο της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα και να πάαει μέχρι το τέλος του δρόμου στο Κύπελλο, στην Ευρώπη να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σάλκε και να κάνει την υπέρβαση με πρόκριση στους "16" του Europa League. Προφανώς, δεν θα αποκτήσει έναν παίκτη για έξι μόνο μήνες, αλλά αν αυτός που θα έρθει βοηθήσει να γίνει το βήμα παραπάνω, τότε έχει θέση και στον ΠΑΟΚ των επόμενων χρόνων.

Η ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το θέμα των μεταγραφών θα χειριστεί ο Λούμπος Μίχελ, έχοντας βέβαια λάβει ξεκάθαρες εισηγήσεις από τον Βλάνταν Ίβιτς, ο οποίος πλέον δεν κολυμπά στα βαθιά όπως έκανε πριν από οκτώ μήνες. Τότε είχε αναλάβει-για τον πολύ κόσμο απρόσμενα, αλλά όχι για τον ίδιο και τον Ιβάν Σαββίδη-τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή διαδεχόμενος τον Φρανκ Άρνεσεν και έτρεξε αρκετά για να οργανώσει την ατζέντα των επαφών του με την πιάτσα των ατζέντηδων, να φτιάξει τη λίστα των υποψήφιων παικτών, να συντονιστεί με το τμήμα σκάουτινγκ του συλλόγου.

Ναι, υπάρχει τμήμα σκάουτινγκ, είναι και πολύ παραγωγικό και εμείς αρκετές φορές το ξεχνάμε αυτό. "Σκανάρει" δεκάδες παίκτες πριν από κάθε μεταγραφική περίοδο, κάποιους τους παρακολουθεί δύο-και τρία χρόνια και κάνει εισηγήσεις για την εξέλιξή τους, ενώ φυσικά συντάσσει και τις εκθέσεις του για παίκτες που προτείνονται και ενδιαφέρουν. Υπάρχει, λοιπόν, μία μεγάλη βάση δεδομένων, μία δεξαμενή για να επιλέξουν Μϊχελ και Ίβιτς τους κατάλληλους για να "κουμπώσουν" στο υπάρχον σύνολο. Και αυτό είναι το λεπτό σημείο. Η τελική επιλογή.

Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Τον καθοριστικότερο ρόλο, όπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον έχει ο Ιβάν Σαββίδης. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι έντονα προσωποκεντρικός. Έτσι έχει μάθει και δεν είναι ώρα να αναλύσουμε τι θα μπορούσε να γίνεται καλύτερα. Το ζητούμενο είναι πώς με αυτό ως δεδομένο ο ΠΑΟΚ θα πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει αποδείξει ότι δεν φείδεται χρημάτων. Το παράδειγμα του Μπερμπάτοφ είναι αρκούντως πειστικό. Για να το κάνει, όμως, πρέπει να "ψηθεί" ότι αξίζει να βγάλει πολλά χρήματα από το ταμείο.

Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία το πώς Μίχελ και Ίβιτς θέτουν τα αιτήματά τους και κάνουν τις εισηγήσεις τους. Οι δύο άνδρες και ειδικά ο Σλοβάκος τεχνικός διευθυντής που βρίσκεται πολλά χρόνια σε διοικητικό πόστο ποδοσφαιρικών συλλόγων γνωρίζει καλά ότι το ακριβό ή φθηνό ορίζεται από την απόδοση του παίκτη. Αν βγάζει μάτια στο γήπεδο, κανείς -σοβαρός- ιδιοκτήτης δεν θα γκρινιάξει γιατί δαπανήθηκαν πέντε φράγκα παραπάνω. Αντίθετα, ακόμη κι αν δεν κοστίσει τόσο πολύ, ενδεχόμενη αγωνιστική... απουσία του θα φέρει δυσφορία.

ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΘΟΥΝ

Το χρήμα από μόνο του δεν φέρνει την ευτυχία στο ποδόσφαιρο, αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητη η γνώση του αντικειμένου και των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν έντονες στο ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται να ψάχνεις για παίκτη που θα σε βοηθήσει άμεσα τον χειμώνα και να παίρνεις κάποιον που δεν έχει αγωνιστεί επί μήνες. Ακόμη, είναι μεγάλο ρίσκο τέτοια περίοδο να φέρνεις παίκτη από άλλη ήπειρο που το πιθανότερο είναι ότι θα... χαθεί στην προσαρμογή του στις νέες συνθήκες ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος που τον Γενάρη ψωνίζεις πιο ακριβά.

Ο ΠΑΟΚ, όμως, γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και συνειδητά βγαίνει στην αγορά λέγοντας "ψάχνουμε παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά". Αυτό σημαίνει πως ο Σαββίδης είναι αποφασισμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω. Αρκεί να δει την ομάδα του να καλύπτει αδυναμίες που είχαν καταγραφεί και να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητές του να πετύχει τους στόχους του.

Το μόνο που δεν έχει ανάγκη, είναι να κάνει μεταγραφές για τις μεταγραφές. Χόρτασε από αυτό τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπλέκουν τον ΠΑΟΚ με πιθανή επιστροφή Βιεϊρίνια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ