OPINIONS

Δεν έχει τύχη, αν δεν "πνίγει" τον αντίπαλο

Δεν έχει τύχη, αν δεν "πνίγει" τον αντίπαλο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το παιχνίδι με τον Ηρακλή που ο ΠΑΟΚ φλέρταρε άλλη μία φορά με την αυτοκτονία και υπογραμμίζει την απουσία παικτών που θα μετατρέψουν το σύνολο του Ίβιτς σε μεγάλη ομάδα.

Κατάφερε ο ΠΑΟΚ να φτάσει τον μέσο όρο των ευκαιριών του στο "ένα γκολ ανά 15,8 τελικές". Θέλει πραγματικά προσπάθεια για μία ομάδα για να πετύχει κάτι τέτοιο και σίγουρο αυτό το στατιστικό δείχνει ότι κάτι δεν κάνει καλά η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς.

Το ότι παράγει πολλές ευκαιρίες αλλά δεν τις κάνει γκολ σε κάθε ματς αποδεικνύει αυτό που είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή. Ότι είναι μία ομάδα με συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης (κυρίως από τα άκρα), με πλάνο στο παιχνίδι της και με ορισμένους πολύ αξιόλογους παίκτες.

Υπάρχει όμως και μία άλλη ανάγνωση:

Ότι η έλλειψη ενός-δύο ακόμη σταθερών σκόρερ, πλην του Αθανασιάδη, κάνουν ζημιά και στον ίδιο τον Κλάους. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έχει μπουκώσει γιατί κουβαλά πλέον μεγάλο ψυχολογικό βάρος στον τομέα του σκοραρίσματος. Ο Τζάλμα Κάμπος που είχε αποκτηθεί και γι’ αυτόν τον σκοπό το καλοκαίρι, όταν πατά περιοχή κάνει οτιδήποτε άλλο παρά να "βλέπει" τα αντίπαλα δίχτυα και αυτό συνιστά πρόβλημα. Ο Σάχοβ δεν είναι ο χαφ που θα μπαίνει με ορμή από τον άξονα για να σκοράρει, ενώ μένει να φανεί αν ο Μπίσεσβαρ που κάθε ματς που περνά δείχνει ολοένα και καλύτερα στοιχεία οργανωτή μπορεί να δίνει και συχνά γκολ στην ομάδα του.

Δεν ξεχνώ, βέβαια, τον Γκαρι Ροντρίγκες. Αυτός έχει το… χάρισμα να δημιουργεί πολλές ευκαιρίες λόγω της ταχύτητάς του, αλλά να χάνει και αρκετές. Από τον Καποβερντιανό, όμως, ο ΠΑΟΚ παίρνει πράγματα και επίσης δείχνει ότι προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται. Γι’ αυτό και είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη προοπτική απ’ όσους έχει φέτος ο Δικέφαλος στο ρόστερ του. Ούτε από τον Μάτος μπορεί να έχει κανείς παράπονο γιατί, αν και μπακ, είναι αξιόλογος όταν βρεθεί εντός αντίπαλης περιοχής.

Δεν φταίει, όμως, μόνο η έλλειψη σκόρερ. Υπάρχει και κάτι ακόμη. Η απουσία ηγετών από αυτή την αξιόλογη ομάδα του ΠΑΟΚ. Παικτών με προσωπικότητα που θα την μετατρέψουν από καλή σε μεγάλη ομάδα. Ούτε στα χαφ υπάρχει τέτοιος παίκτης, ούτε στην άμυνα (κόντρα στον Ηρακλή φάνηκε πολύ πιο έντονα λόγω της απουσίας του Τζαβέλλα).

Αυτούς δεν μπορεί να τους φτιάξει ο ΠΑΟΚ, πρέπει να τους αγοράσει. Να αξιοποιήσει σωστά τα χρήματα που δίνει ο Σαββιδης, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα δεν το έχει καταφέρει. Και η περίπτωση του Λέοβατς είναι απόλυτα χαρακτηριστική. Μπορεί να έχει κάποιες εκλάμψεις, μπορεί να είναι φιλότιμος στο παιχνίδι του, αλλά, ας με συγχωρέσει, μπακ για να τον αγοράσει με 1,3 εκατ. ευρώ (όπως έκανε ο ΠΑΟΚ πέρσι όταν τον πήρε από την Ριέκα) δεν είναι. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί τον Γενάρη.

Μέχρι τότε, για να μην έχει πρόβλημα και να αγκομαχά να κερδίσει αντιπάλους λαβωμένους και με τόσα προβλήματα όπως ο Ηρακλής, θα πρέπει να δουλέψει πολύ σε συγκεκριμένους τομείς. Να εξαλείψει τα λάθη στην άμυνα που γίνονται αβίαστα, να βελτιώσεις τις επιδόσεις του στα στημένα, να εξαντλήσει ο Ίβιτς την αναζήτηση λύσεων από το ρόστερ που διαθέτει. Και επίσης να φτιάξει το πλάνο του κάθε αγώνα με πολύ καλή μελέτη. Χθες, (16/10) στόχευσε σωστά εντοπίζοντας το πρόβλημα ταχύτητας στο κέντρο άμυνας του Ηρακλή κι αυτό φάνηκε στο γκολ του Ροντρίγκες.

Κάπως έτσι πρέπει να συνεχίσει, αλλά παίρνοντας τα σωστά μηνύματα από κάθε παιχνίδι. Μόνο έτσι ο ΠΑΟΚ θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλό στη συνέχεια της σεζόν και θα δημιουργήσει μία στέρεη βάση για το μέλλον.

Υ.Γ. Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το αν ήταν ή δεν ήταν πέναλτι το μαρκάρισμα του Κίτσιου στον Κυριακίδη. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι πολύ δύσκολη, κυρίως γιατί ο Κίτσιου μπαίνει άγαρμπα στη φάση. Δεν το έδωσε ο Κύζας και το ριπλέι μοιάζει να τον δικαιώνει. Και να το σφύριζε, όμως, δεν θα μπορούσε κανείς να «κραυγάσει» για την απόφασή του. Είναι από τις φάσεις που ο Κουτσοκούμνης θα εύχεται να μην προκύψουν την άλλη εβδομάδα στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η αφιέρωση του Ροντρίγκες στον φίλο του που είναι φυλακή
Ίβιτς: "Η αποτελεσματικότητα θα διορθωθεί με τη δουλειά"
Η ένταση μεταξύ Κουρομπύλια και Σαραμαντά
Πήρε το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, αλλά έπαιξε με τη φωτιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ